Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Τι εικάζουν οι αρχαιολόγοι για τα 1.400 ευρήματα και την ταυτότητα του άνδρα που ανακάλυψαν σε ασύλητο τάφο στην Πύλο

Τι εικάζουν οι αρχαιολόγοι για τα 1.400 ευρήματα και την ταυτότητα του άνδρα που ανακάλυψαν σε ασύλητο τάφο στην Πύλο
Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Η μοναδικότητα των ευρημάτων του ανταγωνίζεται σε σπανιότητα και ομορφιά τους θολωτούς τάφους των Μυκηνών (που έφερε στο φως ο Ερρίκος Σλήμαν), αλλά και τον περίφημο τάφο του Βαφειού στη Λακωνία.
Ο επιβλητικός λακκοειδής μυκηναϊκός τάφος (πλημμυρισμένος με περισσότερα από 1.400 αντικείμενα), που αποδίδεται σε νεαρό πολεμιστή και «αναδύθηκε» από το σκότος πριν από μερικές εβδομάδες στον Ανω Εγκλιανό της Πύλου, παρουσιάστηκε χθeς με λεπτομερή τρόπο στους δημοσιογράφους. Οι δ;yο αρχαιολόγοι, οι Αμερικανοί διαπρεπείς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ, που ανέσκαψαν άοκνα την περιοχή τους τελευταίους μήνες, «αποκάλυψαν» άγνωστες πτυχές του εντυπωσιακού ασύλητου τάφου.
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε κάτι τέτοιο στη μέχρι τώρα πορεία μας» ανέφερε σε άπταιστα ελληνικά ο κ. Ντέιβις μιλώντας για το εύρημα, η ανακάλυψη του οποίου έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο τάφος, ο οποίος χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ., αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από to Ανάκτορο του Νέστορα.
Μέσα από την προβολή slides και φωτογραφιών, οι δ;yο αρχαιολόγοι παρουσίασαν καρέ καρέ την ανασκαφή αλλά και τα εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν. «Eνα από τα πράγματα που μας δυσκόλεψαν ήταν μια μεγάλη πλάκα, η οποία ήταν πεσμένη πλάγια» επεσήμανε η κ. Στόκερ, τονίζοντας δε πως από πολύ νωρίς αντιλήφθηκαν ότι ο τάφος ήταν ασύλητος.
Μάλιστα, από τις πρώτες ημέρες στο σημείο άρχιζαν να διαφαίνονται τα εντυπωσιακά αντικείμενα που πλαισίωναν τον νεκρό, όπως το χρυσό κύπελλο που βρισκόταν στο κέντρο της ταφής αλλά και η χρυσή λαβή του ξίφους του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλυσίδα που συνόδευε τον νεαρό άνδρα, η οποία ήταν διακοσμημένη με τρεις μεγάλες χάνδρες. «Ακόμη και ένας φίλος μας παλαιοπώλης, που ασχολείται με κοσμήματα, αδυνατεί να καταλάβει τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο ήταν φτιαγμένη η αλυσίδα αυτή» σχολίασε ο κ. Ντέιβις.
Αν και η εξέταση του σκελετού από ειδικούς ανθρωπολόγους δεν έχει γίνει ακόμα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι ανήκε σε άνδρα 30-35 ετών, ιδιαίτερα εύπορο. «Μπορεί να ήταν πολεμιστής, ιερέας, αλλά και βασιλιάς ταυτοχρόνως. Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν μοναδικό ρόλο στο πρόσωπο, αφού εκείνη την εποχή ένας πολεμιστής μπορούσε να είναι και ιερέας» είπε ο αρχαιολόγος, τονίζοντας ότι τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς πέθανε. Τα περίπου 1.400 αντικείμενα που ήρθαν στο φως έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικές αποθήκες, ενώ ο σκελετός (το κρανίο και η λεκάνη) είναι ακόμη μέσα στο χώμα.
Από τις δοκιμαστικές τομές που έχουν γίνει στην περιοχή δεν προκύπτουν άλλα ταφικά σύνολα, ενώ, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς (που έδωσε το «παρών», όπως και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη), είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανασκαφή.
Να σημειωθεί ότι η ανασκαφή εντάσσεται στο πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που υλοποιείται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Προβλήματα στο μουσείο όπου θα στεγαστούν οι αρχαιότητες
Ολα τα ευρήματα θα τοποθετηθούν μελλοντικά στο Μουσείο της Χώρας Πύλου, το οποίο όμως χρήζει επειγόντως κτιριολογικής αναβάθμισης, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση. «Αντιμετωπίζει προβλήματα το μουσείο, αλλά θα αναμορφωθεί. Εως τα τέλη του έτους θα είναι έτοιμες οι μελέτες για την αναβάθμισή του». Στα τέλη του 2015 παραδίδεται στο κοινό και το νέο στέγαστρο για το Ανάκτορο της Πύλου. Ο χώρος, μάλιστα, υπολογίζεται πως θα είναι και πάλι επισκέψιμος -αλλαγμένος και με πολλές καινοτομίες- τον Μάρτιο του 2016.
http://www.dimokratianews.gr/content/55042/polemistis-iereas-i-kai-vasilias