Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

«Χρησιμοποιηθήκαμε ως πειραματόζωο για νέες μορφές διάσωσης τραπεζών»

Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για νέες μορφές διάσωσης των τραπεζών, αφού, λόγω του μικρού της μεγέθους, μια πιθανή κατάρρευση δεν θα επηρέαζε την υπόλοιπη Ένωση, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε παρέμβαση του σήμερα στο Μονακό στην 10η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης.
Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην έλλειψη ισότητας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Κύπρος βίωσε την εφαρμογή πολιτικών δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς και την παντελή έλλειψη αλληλεγγύης από πλευράς των εταίρων της, όταν ζήτησε οικονομική στήριξη.
Αντ’ αυτού, είπε ο κ. Ομήρου, η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για νέες μορφές διάσωσης των τραπεζών, αφού, λόγω του μικρού της μεγέθους, μια πιθανή κατάρρευση δεν θα επηρέαζε την υπόλοιπη Ένωση.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις εργασίες της Διάσκεψης που άρχισαν σήμερα πέραν του Κοινοβουλίου του Μονακό που διοργανώνει τη εφετινή Διάσκεψη, εκπροσωπούνται επίσης τα Κοινοβούλια της Ανδόρρας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Λουξεμβούργου, του Μαυροβουνίου και του Αγίου Μαρίνου.
Κατά το σημερινό πρωινό μέρος των εργασιών, τη Διάσκεψη απασχόλησαν οι προκλήσεις που προκύπτουν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και των σχέσεων των μικρών κρατών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
Ο κ. Ομήρου τόνισε, την ανάγκη δημιουργίας ομάδων συνεργασίας και αλληλεγγύης εντός Ε.Ε., ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εισακούεται η φωνή όλων.
Παρέθεσε επ’ αυτού παραδείγματα συνεργασίας στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως η συνεργασία μεταξύ των χωρών του Νότου στα πλαίσια της Διάσκεψης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) και μεταξύ των ίδιων χωρών στα πλαίσια της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, που στοχεύουν στην προώθηση θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος για τη Μεσόγειο.
Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, τα μικρά κράτη θα μπορούσαν να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία μεταξύ τους, στα πλαίσια της Ε.Ε., ώστε να αλληλοστηρίζονται, να επιδιώκουν ευόδωση των στόχων τους, να διασφαλίζουν τα κοινά τους συμφέροντα και να αντιμετωπίζουν τις κοινές τους ανησυχίες.
Σε ό,τι αφορά στα μικρά κράτη που δεν αποτελούν μέλη της Ε.Ε., ο κ. Ομήρου ζήτησε ενημέρωση για θέματα του ιδιαίτερου τους ενδιαφέροντος και για τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ώστε να υπάρξει καλύτερη στήριξή τους εντός της Ένωσης.
http://greeknation.blogspot.com/2015/10/blog-post_939.html