ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών τέθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες , οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται στις τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο όλα τα stress tests. Μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε, πάντως, το εξής: «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ESM».

Όπως εξηγούσαν, το παραπάνω κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς, όπως ανέφεραν, σε περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ, το κόστος το αναλαμβάνει το Δημόσιο και όχι οι τράπεζες, άρα αποκλείεται οποιαδήποτε πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ενώ αν γίνει μέσω ESM, δεν μπορεί να εκληφθεί κάτι ως δεδομένο. Ακόμη, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων, όπως και ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ όπως και των ομολογιούχων.
Ακόμη κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος τόνιζαν ότι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή η δημιουργία bad bank για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετά την ολοκλήρωση διεξαγωγής των test αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Την ίδια ώρα, στη συνάντηση καταρτίστηκαν και οι "λίστες" υποψηφίων για τη στελέχωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη θα τεθεί υπό την κρίση του υπουργικού συμβουλίου.

"Ανοίγει" το ΧΑΑ από Δευτέρα

Με δύο «ταχύτητες» ως προς την κίνηση των κεφαλαίων ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, αναμένεται να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο από την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες, εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία καθορίζει το πλαίσιο κίνησης κεφαλαίων από χρηματιστηριακές πράξεις.
Ανοίγει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο, μετά και την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που περιγράφει τους όρους επαναλειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς, σύμφωνα με το σχέδιο που προσφάτως ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα συναλλαγές αλλά και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν -προκειμένου να προβαίνουν σε αγορές τίτλων- να κάνουν χρήση:
- μετρητών
- εμβασμάτων από το εξωτερικό
- κεφαλαίων που διαθέτουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα
- ποσών που προέρχονται από πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων
- από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα.
- Για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου εταιρειών, εκδόσεων ομολόγων αλλά και για συμμετοχή σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, μπορεί να γίνεται χρήση παλαιού χρήματος από Έλληνες επενδυτές.
Το πότε θα αρθεί η απαγόρευση που προβλέπεται θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της αγοράς μετά την επανεκκίνηση των συναλλαγών. Κρίθηκε ότι τυχόν απελευθέρωση των συναλλαγών στα Α/Κ θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα ευστάθειας στις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και τις τράπεζες, δεδομένου ότι δεν συνδέονται άμεσα με τη ρευστότητα της κεφαλαιαγοράς (χρηματιστήριο, ομόλογα) και ενδεχόμενη μαζική ζήτηση ρευστοποίησης μεριδίων θα ανάγκαζε τις ΑΕΔΑΚ να ρευστοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους.
http://www.avgi.gr/article/5751007/epi-tapitos-i-anakefalaiopoiisi-ton-trapezon