Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

«Έκτακτο γεγονός» αποκαλεί η Χριστοδουλοπούλου το «μεταναστευτικό τσουνάμι»

Clipboard
«Η πολιτική που εφαρμόσαμε εμείς στο προσφυγικό δεν είναι καν αριστερή πολιτική. Είναι η πολιτική της νόμιμης διαχείρισης του προσφυγικού που προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις», υποστήριξε η υπουργός.
Έκκληση να μη γίνει το προσφυγικό επίδικο της προεκλογικής περιόδου έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Ας ξαναστοχαστούμε τι είναι αυτό το ζήτημα. Ας το δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις και μη “δουλεύουμε” όλοι για τη Χρυσή Αυγή, γιατί η Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ, η Ευρώπη έχει πολιτισμό, έχει ιστορία, έχει διεθνείς συνθήκες», τόνισε, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1.
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ότι «κλείνει το μάτι» στους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα είπε: «Όντως κλείνω εγώ το μάτι όπως το κλείνει ο Ρέντσι στην Ιταλία και η Μέρκελ στη Γερμανία, γιατί στη Γερμανία έχουν μπει 350.000 πρόσφυγες, τα σύνορα τα άνοιξε υποχρεωτικά γιατί είναι χερσαία και γιατί ακριβώς οι άνθρωποι είναι ρατσιστές αυτοί που τα λένε, απλώς είναι καλυμμένοι με έναν δήθεν ρεαλισμό».
Η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι αυτό που συνέβη με τους πρόσφυγες στα μέσα Αυγούστου είναι ένα έκτακτο γεγονός και ότι μέχρι τότε υπήρχε μια λελογισμένη διαχείριση.
«Σαν κράτος είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων προφανώς. Δεν εννοώ σαν κυβέρνηση, εννοώ σαν κράτος. Η ελληνική κυβέρνηση είναι που λυπάται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν είχαμε τις αναγκαίες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας για τους εισερχόμενους και για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι των νησιών. Δεν μπορεί να λυπάται κανείς περισσότερο από εμάς», σημείωσε.
Επιτέθηκε ακόμη στον δήμαρχο της Κω, σημειώνοντας ότι σε νησιά που υπάρχουν υποδομές το πρόβλημα δεν ήταν τόσο εκρηκτικό και ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε ιδιαίτερα στην Κω που οι τοπικές αρχές αρνούνται να δεχθούν να υπάρχει τέτοιος χώρος».
«Δεν υπέδειξε ούτε έναν χώρο. Τώρα βρήκαμε χώρο και χωρίς τη συναίνεσή του θα φτιάξουμε κέντρο φιλοξενίας στην Κω», είπε για τον δήμαρχο.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό, επισημαίνοντας:
«Η πολιτική που εφαρμόσαμε εμείς στο προσφυγικό δεν είναι καν αριστερή πολιτική. Είναι η πολιτική της νόμιμης διαχείρισης του προσφυγικού που προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι, όπως δήλωσε και η κ. Μέρκελ να αποδεχόμαστε τους πρόσφυγες πολέμου. Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεις σε πρόσφυγα να εισέλθει στο ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Δεν μπορείς να πεις δεν χωράνε. Δεν μπορείς να πεις βλάπτει τον τουρισμό μας. Δεν μπορείς να πεις δεν έχω υποδομές. Δεν μπορείς να πεις ότι οι νησιώτες υποφέρουν. Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν, όμως δεν αποτελούν επιχειρήματα απέναντι στον διεθνή κανόνα ότι ο πρόσφυγας πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος».
http://www.crashonline.gr/έκτακτο-γεγονός-αποκαλεί-η-χριστοδ/