Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σουλτς: Δεν είμαστε υπερβολικά αυστηροί με την Ελλάδα

Μολονότι επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τελικά δεν απέφυγε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με κεκαλυμμένη ειρωνεία πίσω από τη σοβαροφάνειά του: είπε πως δεν πρέπει να ταπεινώσουμε την Ελλάδα και τον λαό της, ωστόσο ζήτησε περισσότερα από την κυβέρνηση και μίλησε ξεκάθαρα για εκποίηση εθνικού πλούτου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη συμμετοχή του στην έναρξη της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα λειτουργήσει ως εγγύηση από πλευράς της Ελλάδας, και στο οποίο θα μπουν χρήματα από ιδιωτικοποιήσεις και ένα τμήμα του ελληνικού εθνικού πλούτου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Μάλιστα ανέφερε ότι η δημιουργία ενός ταμείου «αξιοποίησης» της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είναι μια παλαιότερη ιδέα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχτεί υπό τον όρο ότι θα είχε την ευθύνη της διαχείρισης. Σημειώνεται πως μόλις χθες διέρρευσε σχετική πρόταση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία βρίσκεται ήδη στα συμπεράσματα του Eurogroup, ως εναλλακτική επιλογή. 
«Στο ταμείο θα μπουν τα ενεργητικά από τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα υπάρχει εκποίηση ενός τμήματος του εθνικού πλούτου. Δεν μπορούμε να βάλουμε αυτά τα χρήματα σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια επιτήρηση. Προκειμένου να υπάρξει εγγύηση απέναντι στα κράτη-μέλη, πρέπει να βρεθεί κάποια τεχνική φόρμουλα», είπε μεταξύ άλλων ο Σουλτς. 
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη υπερβεί αρκετές από τις κόκκινες γραμμές της, ωστόσο ο Σουλτς δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνεισυμβιβασμούς, υπογραμμίζοντας πως «θα εξαρτηθούν πάρα πολλά από το ποια θα είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Εδώ διακυβεύονται πάρα πολλά και είναι πολλά, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Διακυβεύεται το μέλλον της ευρωζώνης σε περίπτωση αποτυχίας επίλυσης της ελληνικής κρίσης, πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να ταπεινώσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «δεν μπορώ να πω ότι είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τους Έλληνες».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης να καταλήξουν σε άμεσες αποφάσεις για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Επίσης, εκτίμησε ότι το Grexit ακόμα και χρονικά περιορισμένο δεν αποτελεί επιλογή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν Grexit και δεν το θεωρούν επικίνδυνο. Η πλειοψηφία πιστεύουν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit».
Δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει λέγοντας πως «η απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει βασική χρηματοδότηση. Η άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα».
http://www.efsyn.gr/arthro/soylts-den-eimaste-ypervolika-aystiroi-me-tin-ellada