Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Οι Ευρωπαίοι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για το χρέος»

Οι Ευρωπαίοι πρόδωσαν τις υποσχέσεις τους προς τους Ελληνες για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, τόνισε ο Τομά Πικετί, μία ημέρα μετά την ομολογία του ΔΝΤ ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», o Γάλλος οικονομολόγος υπενθύμισε ότι η συμφωνία του 2012 μεταξύ πιστωτών και Αθήνας προέβλεπε ότι αν η Ελλάδα επιτύγχανε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος. Οι Ευρωπαίοι όμως πρόδωσαν αυτήν την υπόσχεση.
«Οταν στο β' εξάμηνο του 2012 οι Ελληνες έφτασαν σε ένα ελαφρύ πρωτογενές πλεόνασμα και η τότε κυβέρνησε ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, οι Ευρωπαίοι είπαν “α… μπα, τι, πώς” θα το συζητήσουμε. Κι έτσι έπεσε η κυβέρνηση (Σαμαρά) και ήρθε ο Τσίπρας. Εδώ και έξι μήνες οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, συνεχίζουν να αρνούνται την αναδιαπραγμάτευση που είχαν υποσχεθεί».
Σύμφωνα με τον Πικετί, η νέα πρόταση των Ευρωπαίων είναι επί της ουσίας η ίδια με αυτήν του 2012, αφού εκτός από τις αλλαγές για το διάστημα 2015-18, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει ο ίδιος -στο 4% του ΑΕΠ- ώς το 2057. Κάτι που, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, σημαίνει διαρκή λιτότητα -ανεξαρτήτως των οικονομικών κύκλων (ύφεσης ή ανάπτυξης), πολέμων, καταποντισμών, σεισμών και άλλων απρόβλεπτων γεγονότων- για περισσότερο από 40 χρόνια.
Ο Πικετί πρότεινε μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όχι μόνο το ελληνικό αλλά όλων των ευρωπαϊκών χωρών, και τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην ευρωζώνη για τη διαχείριση δημόσιου ελλείμματος, επενδύσεων και την απομείωση του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους.
Προειδοποίησε ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να έχει χλιαρή συμπεριφορά, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι συντηρητικοί να καταστρέψουν την Ευρώπη αποβάλλοντας μια χώρα με βίαιο τρόπο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της. Η αποπομπή θα ενισχύσει την Ακροδεξιά στη Γαλλία και τη ρητορική της υπέρ μιας εξόδου από την ευρωζώνη.
«Εχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που φαντάζονται ότι θα επιβάλουν την τάξη και θα σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη εκδιώκοντας μια χώρα. (…) Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και είναι απόλυτα κρίσιμο να εκφραστεί επίσημα ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι η Γαλλία θα βάλει βέτο στο ενδεχόμενο ενός Grexit. Η έξοδος μιας χώρας θα τράνταζε το σύνολο της ευρωζώνης, θα ήταν πιθανώς η αρχή του τέλους. Η Γαλλία θα πρέπει να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή. (…) Είναι απολύτως αδύνατο να παρθεί μια τέτοια απόφαση αν η Γαλλία αντιστέκεται», τόνισε.
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-eyropaioi-athetisan-tis-yposheseis-toys-gia-hreos