Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«Πραξικόπημα είναι οι δοτές κυβερνήσεις»

«Πραξικόπημα είναι οι δοτές κυβερνήσεις»

tsipras-630.jpg

Διάγγελμα του πρωθυπουργού«Το "όχι" δεν σημαίνει ρήξη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών» | EUROKINISSI
«“Ναι” σε όλα» ή «“Οχι” για την επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών»; Με αυτό το δίλημμα, αλλά και με σαφείς αιχμές σε όσους υποστηρίζουν το «ναι» ή την αναβολή του δημοψηφίσματος, περιέγραψε το πολιτικό διακύβευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του δήλωσή. Μετά και τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ, που ερμηνεύονται ως προτροπή να υπερισχύσει το «ναι» ώστε να απομακρυνθεί η σημερινή κυβέρνηση, αυτή με τη σειρά της επέλεξε να αποσαφηνίσει μέσω του πρωθυπουργού το σκεπτικό της λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη.
Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη «είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει», είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι είναι «σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής». Επιτέθηκε όμως, χωρίς να τους κατονομάσει, σε όσους «θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, σε λογικές μη σεβασμού στη δημοκρατία, όσοι θέλουν την Ευρώπη μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ». Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί ηγέτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη», αλλά «άτολμοι πολιτικοί, που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι».
Επέρριψε έπειτα τις ευθύνες στους εταίρους για το κλείσιμο των τραπεζών: «Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής. Να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στον λαό. Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους ηλικιωμένους που η κυβέρνηση, παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους».
Οι πολίτες καθηλώθηκαν στις τηλεοράσεις την ώρα του διαγγέλματος του πρωθυπουργούΟι πολίτες καθηλώθηκαν στις τηλεοράσεις την ώρα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε άλλωστε τους πολίτες «για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία» και δεσμεύτηκε ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν» και πως «οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών».
Επέμεινε δε στην ανάγκη δημοψηφίσματος, καθώς έχουν ακουστεί φωνές «όχι από υπουργούς», διαβεβαιώνουν στελέχη του Μαξίμου, που εισηγούνται να εγκαταλειφθεί αυτή η επιλογή. «Το τελεσίγραφο δεν έγινε αποδεκτό. Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στον λαό γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», είπε ο πρωθυπουργός.
Βρήκε μάλιστα την ευκαιρία να επιτεθεί σφόδρα στο εγχώριο κατεστημένο πολιτικό σύστημα. «Αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, τώρα σχεδιάζει να ρίξει τα βάρη σε εμάς που προσπαθούμε να σταματήσουμε την πορεία της καταστροφής. Και, μάλιστα, ονειρεύονται και την ολική τους επαναφορά», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε στο ότι «η δημοκρατία όμως δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα».
Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν χτες αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί, ενώ το μεσημέρι δόθηκε στη δημοσιότητα η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός στους θεσμούς, πέραν του αιτήματος για δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η συγκεκριμένη δέσμη, που απαιτείται ως κείμενο προαπαιτουμένων για τη σύναψη οποιουδήποτε δανείου, ήταν «απάντηση» στην πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε εκ μέρους των θεσμών ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η δέσμη Τσίπρα διαφοροποιείται από τις προτάσεις των θεσμών ως προς τα εξής:

Διαφορετικές προτάσεις

♦ Διατήρηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ σε νησιά
♦ Να εφαρμοστούν σταδιακά και όχι άμεσα, με ορίζοντα το τέλος του 2017, η αύξηση της προπληρωμής φόρου για επιχειρηματίες και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών
♦ Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και νέα αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό τον Οκτώβριο
♦ Απόρριψη της πρότασης για άμεση περικοπή του ΕΚΑΣ στο ανώτερο 20% των δικαιούχων
♦ Σταδιακή και όχι άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων από τον Οκτώβριο
♦ Ψήφιση του νέου πλαισίου για τα εργασιακά το φθινόπωρο του 2015
♦ Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές
♦ Απόρριψη της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ
Η πρόταση αυτή, που αποδεχόταν τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, ουσιαστικά δεν έχει ισχύ, μια και όταν παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών δεν έδειξαν να επιθυμούν να συζητήσουν επ’ αυτής ούτε κατ’ ελάχιστον. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου θέλησε να δείξει ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει τα πάντα για να πετύχει τη συμφωνία στο επίπεδο των προαπαιτουμένων, προσπάθεια η οποία όμως συναντά πλέον την κάθετη άρνηση των εταίρων.

Εντεκα αρχηγοί κρατών είναι μαζί μας

Εντεκα αρχηγοί κρατών της ALBA, ανάμεσά του οι πρόεδροι της Βενεζουέλα, της Κούβας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και του Ισημερινού, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωσή τους επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι εκφράζουν «την πιο ισχυρή στήριξη και την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, ενάντια στην αδηφάγο πολιορκία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού καπιταλισμού και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους του, οι οποίοι με ασύμμετρη και αδίστακτη φιλοδοξία επιδιώκουν να κάμψουν την επιλογή αυτής της χώρας για μια αξιοπρεπή και δίκαιη ζωή».
http://www.efsyn.gr/arthro/praxikopima-einai-oi-dotes-kyverniseis