Τα μεσάνυχτα αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει την πρώτη «δέσμη» με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, που κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος χθες στη Βουλή.
Για να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» του 2015 η κυβέρνηση φορτώνει με πρόσθετα φορολογικά βάρη 851 εκατ. ευρώ τους μισθωτούς μέσω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις επιχειρήσεις με την αναπροσαρμογή στο 100% της προκαταβολής του φόρου από 80%.
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».
Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.
Προκαταβολή φόρου
Στο μέτρο εμπίπτουν και οι μικρές επιχειρήσεις που σήμερα προκαταβάλλουν το 55% του φόρου και από φέτος το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 75% για να φτάσει στο 100% το 2016. Ισχυρό χτύπημα θα δεχτεί ο κλάδος και από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% από 26% που είναι σήμερα, προμηνύοντας νέες απολύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες στο νέο φορολογικό περιβάλλον. Δεν προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών με την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ενώ τον συγκεκριμένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
Η μεγαλύτερη «σοδειά» 2,390 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 795 εκατ. ευρώ φέτος, θα έρθει από τις αλλαγές στον ΦΠΑ και από τις σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή του φόρου. Η εστίαση μετακομίζει ξανά στον υψηλό συντελεστή 23% ενώ η διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Οι ξενοδόχοι ζητούν από την κυβέρνηση το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο για να μην πληγεί ο τουρισμός, ο μοναδικός πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠA θα φέρουν ανατιμήσεις έως και 9% σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, διάφορα έλαια και λίπη, αντικείμενα τέχνης, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα και η εκμετάλλευση καφενείων, εστιατορίων κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.
Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο αναπτυγμένα νησιά και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και εν συνεχεία για τα λιγότερα αναπτυγμένα από την 1η Ιουνίου 2016. Για τα απομακρυσμένα νησιά θα διατηρηθεί η μείωση.
Επίσης, επιβάλλεται για πρώτη φορά ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών κάτι που καθιστά πανάκριβη τη νέα σχολική χρονιά.
Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνεται η φορολογία σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και κατ’ επέκταση οι τιμές τους.
Οι συντελεστές
Αναλυτικότερα, τα μέτρα του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:
1. Επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα αυξάνοντας τα δίδακτρα φροντιστηρίων και εκπαιδευτηρίων αλλά και τα βάρη της νέας σχολικής χρονιάς.
2. Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στον ανώτερο συντελεστή 23% για όλα τα έτοιμα γεύματα και τα λοιπά είδη που σερβίρονται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης (από εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, καντίνες, φαστφουντάδικα κ.λπ.), για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής, για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα, για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων (πλην των θεάτρων), για τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών, τις υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες, τις εισαγωγές και τις παραδόσεις αντικειμένων τέχνης ή καλλιτεχνικής αξίας, τις υπηρεσίες επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, τις πωλήσεις ανθέων και φυτών. Εξαιτίας της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%, οι τιμές των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να ακριβύνουν περίπου κατά 9%.
3. Μείωση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 6% για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.
4. Αύξηση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%.
5. Σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ καταργείται από την 1η-10-2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά του Αιγαίου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από την 1η-6-2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένουν σε ισχύ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.
6. Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τις πισίνες και τα αεροσκάφη. Ειδικότερα, ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα ανεμόπτερα.
7. Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη θαλάσσης μήκους άνω των 5 μέτρων. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται φόρος 13% επί του ισχύοντος ποσού τεκμηρίου διαβίωσης σε όλα τα σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 5 μέτρων ανοικτού τύπου ή με χώρο ενδιαίτησης.
8. Αύξηση του φόρου επί των ασφαλίστρων. Ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται από το 20% στο 25% για τον κλάδο πυρός και από το 10% στο 15% για τον κλάδο των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης).
9. Αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
● Για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2%.
● Για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,1% σε 4%.
● Για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,8% σε 6%.
● Για εισοδήματα πάνω 500.001 ο συντελεστής αυξάνεται από το 2,8% στο 8%.
● Για το συνολικό καθαρό εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και των αντιπροέδρων της Βουλής, των βουλευτών, του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των περιφερειαρχών, των ευρωβουλευτών, των δημάρχων και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές τους και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, ο συντελεστής αυξάνεται από το 3,5% στο 5%.
10. Αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. από το 26% στο 29%.
11. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα:
■ Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τους συνεταιρισμούς αυξάνεται από το 80% στο 100%.
■ Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις προσωπικές εταιρείες, τις αστικές εταιρείες, τις κοινοπραξίες αυξάνεται για το 2015 από 55% σε 75%.
12. Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζικού συστήματος για συναλλαγές πάνω από ορισμένα όρια. Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής, οι οποίες διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο [μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής] θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα θα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.
Οι συντελεστές ΦΠΑ για βασικά αγαθά και υπηρεσίες
Συντελεστής ΦΠΑ 6%
• Φάρμακα και εμβόλια
• Βιβλία και βιβλία για παιδιά, εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις
• Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων
Βασικά αγαθά και υπηρεσίες με ΦΠΑ 13%
• Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα. Εξαιρούνται τα αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα (αλλαντικά κ.λπ.)
• Ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα. Εξαιρούνται τα αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα και τα συκώτια και αυγά
• Γάλα, έστω και σε σκόνη ή συμπυκνωμένο ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών
• Γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, χωρίς προσθήκη φρούτων ή κακάου
• Τυριά. Εξαιρούνται τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, τα τυριά με στίγματα και τα τυριά με περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες που υπερβαίνει το 72%
• Αυγά νωπά για επώαση ή βρώσιμα
• Μέλι φυσικό
• Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι, βρώσιμα
• Καρποί και φρούτα βρώσιμα
• Δημητριακά
• Προϊόντα αλευροποιίας. Αμυλα κάθε είδους
• Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη ή κατεργασμένη
• Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα
• Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση
• Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση
• Ζυμαρικά, όχι ψημένα ή παραγεμισμένα ή αλλιώς παρασκευασμένα
• Ψωμί, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και όχι φρυγανισμένο ή περαιτέρω επεξεργασμένο
• Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα, μη αεριούχα
• Ξίδια
• Αλάτι (στο οποίο περιλαμβάνεται και το επιτραπέζιο και μετουσιωμένο αλάτι)
• Η παράδοση νερού
• Ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο καθώς και θέρμανση μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση)
• Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα
Στον συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται
• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, κ.ά.)
• Αναψυκτικά - χυμοί
• Εστίαση - catering
• Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί
• Τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών (σήμερα απαλλάσσονταν από ΦΠΑ)
• Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες
• Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών
• Ανθη - φυτά
• Αποχέτευση
ΦΠΑ νησιών Αιγαίου
Καταργούνται από 1ης Οκτωβρίου 2015 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος από την 1η Ιουνίου 2016 για τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Στα πλέον απομακρυσμένα νησιά θα διατηρηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ
Ευρύς ανασχηματισμός
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν θα αφορά μόνο υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.
Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.