Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Στοχεύοντας σε έκτακτο Eurogroup στις 2 Ιουνίου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις στο Brussels Group που ξεκινούν πάλι σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.
Η κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης προς τα τεχνικά κλιμάκια που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα δύο ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι αυτά του ΦΠΑ και των δημοσιονομικών, τα οποία μάλιστα συνδέονται ελέω των διαφορετικών λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούν οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση πλέον ότι ο δείκτης του πρέπει να είναι τριπλός, ωστόσο παραμένουν οι διαφωνίες για τα προϊόντα που θα ενταχθούν σε καθένα εξ αυτών. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα περισσότερα τρόφιμα και τα φάρμακα πρέπει να ενταχθούν στο 7%, και οι υπόλοιποι δείκτες να φτάσουν το 14% και το 22%.
Αφετέρου υπάρχει και το γενικότερο ζήτημα των δημοσιονομικών που «κολλάνε» στην αποτύπωση των δεδομένων. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πάντως, επιβεβαίωσε ότι σημειώνεται σύγκλιση στο ζήτημα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο πλέον διαμορφώνεται περίπου στο 1%.
Ο σχεδιασμός της Αθήνας φτάνει, λοιπόν, μέχρι τις 2 Ιουνίου, δύο 24ωρα πριν από την αποπληρωμή της επόμενης δόσης του ΔΝΤ, οπότε και το Μαξίμου στοχεύει στη σύγκληση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πολ Κρούγκμαν: «Δίκοπο μαχαίρι για όλους το GRexit»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανείς δεν θα της δανείζει χρήματα. Και δεν μπορεί να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, επειδή δεν είναι δυνατό να την ξεζουμίσει κανείς άλλο» υπογράμμισε ο Πολ Κρούγκμαν σε νέο του άρθρο στους «New York Times».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος έθεσε ωστόσο το ερώτημα «τι θα συμβεί, εάν η Ελλάδα όντως εκδιωχθεί από το ευρώ». Και ο ίδιος απάντησε ότι «θα είναι σίγουρα άσχημη η κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή».
Συνέχισε όμως λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit, όταν το πραγματικό ρίσκο για το ευρώ δεν θα είναι η αποτυχία, αλλά η επιτυχία της Ελλάδας».
Ο Πολ Κρούγκμαν απάντησε χαρακτηριστικά: «Ας υποθέσουμε ότι μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή φέρνει μια... θάλασσα “μπιρόβιων” Βρετανών στο Ιόνιο και η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες».
http://www.efsyn.gr/arthro/stoheyontas-se-ektakto-eurogroup-stis-2-ioynioy