Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ελάτε να σώσουμε τον γύπα Ασπροπάτη

Από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2015, θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία η συνάντηση Εργασίας για τη διατήρηση του παγκοσμίως απειλούμενου Ασπροπάρη. Κύριος στόχος , όπως τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, είναι η ανάπτυξη ενός Διεθνούς Σχεδίου Δράσης για τη Μετανάστευση του Ασπροπάρη, με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης των πληθυσμών των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανόμενων των περιοχών μετανάστευσης και διαχείμασης.
2Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στην Ελλάδα την οποία επισκέπτεται κατά τη θερινή περίοδο για να φωλιάσει σε απόκρημνα βράχια. Απαντάται κυρίως στη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψοφίμια. Κυριότερες απειλές για το είδος είναι η έλλειψη τροφής, η δηλητηρίαση από τη χρήση παράνομων δολωμάτων που προορίζονται για τα “ζημιογόνα” ζώα και η ηλεκτροπληξία σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Έτσι, ενώ κατά τις περασμένες δεκαετίες ο Ασπροπάρης ήταν κοινός σε όλη τη χώρα, σήμερα έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80%, έχοντας απομείνει πλέον λιγότερα από 50 ζευγάρια.
Στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τις δύο χώρες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στα Βαλκάνια, ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει υποστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες δραματική μείωση καθιστώντας επιτακτική τη λήψη άμεσων μέτρων για την επιβίωση του είδους στα Βαλκάνια.
Η Συνάντηση Εργασίας θα συγκεντρώσει πάνω από 50 κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς από τουλάχιστον 25 χώρες στις οποίες οι γύπες αναπαράγονται, επισκέπτονται ή ξεχειμωνιάζουν. «Το Σχέδιο Δράσης για τη Μετανάστευση θα συνταχθεί χρησιμοποιώντας τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες για τις μεταναστευτικές διαδρομές του είδους, τις περιοχές εγκατάστασης, τη χρήση των ενδιαιτημάτων και των δυνητικών απειλών που υφίστανται κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής και των τόπων διαχείμασης».
http://www.dramini.gr/ελάτε-να-σώσουμε-τον-γύπα-ασπροπάτη/