Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κρυώνω συνέχεια – Τι φταίει;

Δεν ευθύνονται πάντα οι χαμηλές θερμοκρασίες για τα ρίγη που μπορεί να νιώθετε ακόμη κι όταν φοράτε ζεστά ρούχα και κάλτσες.
Οι ειδικοί εξηγούν τι φταίει και τι μπορείτε να κάνετε.
Σύμφωνα με τον Δρ Mike Tipton, καθηγητή Φυσιολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, τα χέρια και τα πόδια μας παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας ολόκληρου του σώματος.
Ο Tipton μελετά πώς ανταποκρίνεται το ανθρώπινο σώμα υπό ακραίες συνθήκες –όπως όταν βυθίζεται σε πολύ παγωμένο νερό. Υποστηρίζει ότι η θερμοκρασία των άκρων μας καθορίζει το αίσθημα της ζεστασιάς ή του κρύου. Με απλά λόγια, αν είναι παγωμένα τα χέρια και τα πόδια μας, αισθανόμαστε ότι κρυώνουμε.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες έχουν πιο κρύα άκρα από τους άντρες, με την ευαισθησία στο κρύο να εξηγείται από τη λειτουργία των γυναικείων ορμονών –τα οιστρογόνα συγκεκριμένα. Τα οιστρογόνα ενεργοποιούν το μηχανισμό που αποκόπτει τη ροή αίματος προς τα άκρα και για το λόγο αυτό πολλές γυναίκες έχουν ρίγη κατά τα στάδια του κύκλου που τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πιο υψηλά, δηλαδή τις ημέρες της ωορρηξίας.
Ο μεταβολικός ρυθμός και η αγγειακή λειτουργία είναι δύο ακόμη παράγοντες που ρυθμίζουν τον «εσωτερικό θερμοστάτη» του οργανισμού μας. Όπως εξηγεί η Δρ Anne Cappola από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο μεταβολισμός είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος μηχανισμός, όμως μπορούμε να πούμε με απλά λόγια ότι όσοι έχουν υψηλό μεταβολισμό καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) και έχουν καλύτερη κυκλοφορία αίματος. Οι δύο αυτές διαδικασίες βοηθούν το σώμα να παραμένει ζεστό. Αντίθετα, όσοι έχουν χαμηλό μεταβολισμό είναι πιο πιθανό να κρυώνουν ακόμη κι όταν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες.
Επίσης, τα άτομα με αυξημένη μυϊκή μάζα έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό. Αυτή είναι μία ακόμη παρατήρηση που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο. Οι άντρες είναι γενετικά προγραμματισμένοι να διαθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με τις γυναίκες, όμως οι γυναίκες μπορούν να αντισταθμίσουν αυτήν την «αδυναμία» μέσω της διατροφής και της γυμναστικής.
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), οι μεταβολικές διεργασίες επιβραδύνονται σημαντικά και το άτομο αισθάνεται συχνά πως κρυώνει.
Υπάρχουν αρκετές ακόμη πιθανές εξηγήσεις για την αίσθηση του κρύου και σχεδόν όλες αφορούν στην κακή κυκλοφορία του αίματος. Οτιδήποτε επηρεάζει την αγγειακή λειτουργία –διαβήτης, προχωρημένη ηλικία κ.α.– μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας αίματος που παρέχεται στα άκρα. Κατά, συνέπεια, τα χέρια και τα πόδια παγώνουν και αισθανόμαστε μια ψύχρα σε ολόκληρο το σώμα μας.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ξεκινήστε βάζοντας στη ζωή σας τη γυμναστική. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης βοηθά να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να ζεσταθεί το σώμα. Δεν αρκεί βέβαια να γυμναζόμαστε, πρέπει να προσπαθούμε να καθόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η ισορροπημένη διατροφή και η υγιεινή ζωή είναι επίσης απαραίτητα μέτρα για την καλή λειτουργία του αγγειακού συστήματος.
Με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα μπορέσει να εντοπίσει ανησυχητικές ενδείξεις για προβλήματα στο θυρεοειδή ή κάποια άλλη δυσλειτουργία που να εξηγεί τα συχνά ρίγη.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/325354-kryono-synexeia-–-ti-ftaiei#ixzz3aF8HtbwO