Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τι δεν είπε στην κατάθεσή του για τους εξοπλισμούς ο Κώστας Σημίτης

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περιέγραψε τον τρόπο που λειτούργουσε το ΚΥΣΕΑτην εποχή του και εμείς θα προσθέταμε ότι αυτός ήταν ο τρόπος λειτουργίας τους και επί άλλων κυβερνήσεων με άλλους πρωθυπουργούς. Ο εκάστοτε ΥΕΘΑ μετά από την έγκριση των προτάσεών του για αγορές εξοπλισμών, είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί τους όρους της αγοράς. Απαλάσσει αυτό τα μέλη του ΚΥΣΕΑ από τις ευθύνες τους σε περιπτώσεις που αποδεικνύονται σκάνδαλα και μίζες ,όπως έγινε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο; Ποινικά μπορεί να μην υπάρχει θέμα ,αλλά πολιτικά υπάρχει μεγάλο και ο κ.Σημίτης εξέφρασε την λύπη του για όσα έγιναν επί πρωθυπουργίας του ,χωρίς να τα έχει αντιληφθεί ,όπως είπε.

Θα μπορουσε ο κ.Σημίτης ή ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να κάνει κάνει κάτι για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα μίζας σε εξοπλισμού; Θα μπορούσε αν είχε ασχοληθεί περισσότερο με τον χώρο της Εθνικής Άμυνας . Τον οποίο δεν είναι μυστικό ότι απεχθανόταν. 

Η εμπλοκή του εξάλλου σε δύο μεγάλες εξοπλιστικές αγορές αποδεικνύουν τη διαπίστωση ότι αν ασχολείτο περισσότερο πολλά θα ήταν ίσως διαφορετικά. Η μία προμήθεια έχει να κάνει με την αγορά των 60 F 16 ,την οποία ανέφερε στην κατάθεσή του στο Εφετείο. Είναι γνωστό ότι το Μέγαρο Μαξίμου τότε ασχολήθηκε με την συμφωνία που είναι από τις ελάχιστες που δεν απασχολεί τη Δικαιοσύνη σήμερα.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο ίδιος ο κ.Σημίτης είχε ουσιαστικά κλείσει την πολύ επιτυχημένη αγορά των γαλλικών πυραύλων Scalp ,στην Σίφνο όπου είχε φιλοξενήσει τον Γάλλο πρωθυπουργό Λ. Ζοσπέν τότε. Δεν ήταν εύκολο να κλεισει εκείνη η συμφωνία και να πάρει η Ελλάδα ένα πραγματικά “στρατηγικό όπλο”. Ασχολήθηκε ο Σημίτης και η αγορά έγινε χωρίς παρατράγουδα.

Εκ του αποτελέσματος αλλά και με βάση τα όσα είπε στην κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός δεν ακολούθησε αυτή τη τακτική στις πάρα πολλές εξοπλιστικές αγορές που έγιναν επί πρωθυπουργίας του. Δεκτή η έκφραση λύπης του αλλά τα χρέη ,έμειναν χρέη και μαζί με τις μίζες έχουν γίνει θηλειά που μας πνίγει. 

Τα όσα είπε ο κ.Σημίτης θα πρέπει και σήμερα να μας προβληματίσουν για τον τρόπο λειτουργίας που έχει το ΚΥΣΕΑ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει σημασία πόσοι υπουργοί συμμετέχουν ,αλλά ποιοι συμμετέχουν και τι ακριβώς κάνουν στις συνεδριάσεις του.
http://www.onalert.gr/stories/ti-den-eipe-stin-katathesi-tou-gia-tous-exoplismous/42449