Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πύργος: Πάγκοι της λαϊκής στήθηκαν πάνω σε σκουπίδια . . . καλυμμένα με λινάτσα!



Σοκαριστικές εικόνες στην τριτοκοσμική πόλη του Πύργου που φαίνεται όμως ότι δεν . . . σοκάρουν με τίποτα το Γαβρίλη Λιατσή! - Ανυποψίαστοι οι πολίτες, μανάδες και παιδιά περπάταγαν και ακουμπούσαν εκεί που μπορεί το προηγούμενο βράδυ να έκαναν παρέλαση τα ποντίκια!  

Το ότι θα κάνουμε Πάσχα αγκαλιά με τα σκουπίδια, δυστυχώς το είχαμε προβλέψει πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού από την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν κινείται… φύλλο περί αποκομιδής και ειδικά μετά την στροφή που έκανε χθες ο ΦΟΔΣΑ Δυτ. Αχαίας για  15ήμερη αναστολή της προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Πύργου, όλοι οι δρόμοι πλέον έκλεισαν και το νέο αδιέξοδο είναι γεγονός! Έτσι, ο δήμαρχος περιμένει άπραγος να κάνουμε Πάσχα μέσα στη βρωμιά! Ωστόσο, η εγκληματική όπως την χαρακτηρίσαμε και χθες αδιαφορία της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή, είναι ολοφάνερη, αφού χθες ο φακός της «Πρωϊνής» αποτύπωσε σοκαριστικές εικόνες από την λαϊκή του Πύργου που ναι μεν έγινε κανονικά, αλλά στην κυριολεξία μέσα στα σκουπίδια. Άνθρωποι και σκουπίδια ένα!! Σε κάποια σημεία ήταν αφημένα στην συνήθη θέση τους και ο κόσμος περιπλανιόταν μέσα σε αυτά, αφού δίπλα είχαν στηθεί κανονικά οι πάγκοι,  ενώ  το πλέον σοκαριστικό είναι ότι σε άλλα δύο σημεία  ήταν…  κρυμμένα και αμπαλαρισμένα, σκεπασμένα με άσπρη λινάτσα και δεν φαινόταν! Και μάλιστα δεν μύριζαν, γιατί την προηγούμενη μέρα κάτοικοι της περιοχής είχαν ρίξει ασβέστη για απολύμανση. Έτσι, στη γωνία της οδού ΣΠΚ και Κανδυλιέρη όπου γινόταν η λαϊκή με τα βιομηχανικά προϊόντα, οι πάγκοι στήθηκαν από τους μικροπωλητές… πάνω στα κρυμμένα απορρίμματα  με το άσπρο ελαιόπανο που οι ίδιοι έβαλαν για να μην φαίνονται και να μπορέσουν να δουλέψουν μη έχοντας άλλο τρόπο αφού η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να κάνει κάτι γι αυτό  και οι ανυποψίαστοι πολίτες ψώνιζαν και ακούμπαγαν κανονικά την λινάτσα, χωρίς να γνωρίζουν ότι από κάτω υπήρχαν αμάζευτα βρωμερά απορρίμματα μηνών! Μάλιστα στον συγκεκριμένο πάγκο οι μικροπωλητές πούλαγαν παιδικά παπούτσια, τα κουτιά αλλά και πολλά παπουτσάκια ήταν κυριολεκτικά πάνω στα καλυμμένα σκουπίδια και αρκετά παιδάκια κάθονταν στο σημείο αυτό και οι γονείς τους τα δοκίμαζαν! Κανένας ωστόσο από αυτούς, δεν φαντάστηκε ότι εκεί που τα πιτσιρίκια δοκίμαζαν παπούτσια και έπαιζαν μέχρι να ολοκληρώσει η μαμά τους τα ψώνια, υπήρχε μια τεράστια εστία μόλυνσης και μπορεί το βράδυ στο ίδιο σημείο να σεργιάνιζαν τα ποντίκια! Ναι, η περιγραφή είναι ωμή, πολλές μητέρες μόλις καταλάβουν ότι τα παιδιά τους έπαιζαν πάνω σε βρώμικους σωρούς σκουπιδιών καλά κρυμμένους, σίγουρα θα σοκαριστούν!
Που ήταν ο δήμος Πύργου που εισπράττει τα ενοίκια της λαϊκής και οι υγειονομικές υπηρεσίες;
Και εδώ βεβαίως μπαίνει το μεγάλο ερώτημα:
Που ήταν ο δήμος Πύργου που φροντίζει να εισπράττει τα ενοίκια από τους μικροπωλητές να ελέγξει που ακριβώς είχαν στήσει τους πάγκους τους; Γιατί οι μικροπωλητές προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους  και να πουλήσουν την πραμάτεια τους αφού η λαϊκή χθες είχε εκατοντάδες κόσμου, πρωτοφανή κοσμοσυρροή λόγω Πάσχα, δεν ήταν εκείνοι που όφειλαν να ενδιαφερθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας και θεώρησαν ότι… καλύπτοντας τα σκουπίδια και στήνοντας τους πάγκους πάνω στους σωρούς, δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα και…  ούτε γάτα, ούτε ζημιά! Οι πολίτες τι έφταιγαν όμως που δεν γνώριζαν ότι ψώνιζαν πάνω από μια ωρολογιακή  μολυσματική βόμβα έτοιμη να εκραγεί;
Που ήταν και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες να ελέγξουν σε ποιο χώρο και κάτω από ποιες συνθήκες γινόταν η λαϊκή αγορά του Πύργου, αφού γνώριζαν ότι τα σκουπίδια ήταν στη θέση τους και γύρω από αυτά κινούνταν εκατοντάδες άνθρωποι; Και μπορεί η αστυνομία να έκανε ελέγχους όπως μας είπαν αργότερα κάποιοι, ωστόσο οι έλεγχοι που γίνονταν ήταν για το παραεμπόριο και τους παράνομους μικροπωλητές δεν είναι… αστυνομία σκουπιδιών!
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν κάποιοι από τους καταναλωτές αλλά και από τους μικρoπωλητές που είχαν ακουμπήσει το εμπόρευμά τους πάνω στα καλυμμένα σκουπίδια αρρωστήσει; Τέτοια εγκληματική αδιαφορία  κ. δήμαρχε;
Διότι, δεν είναι ανάγκη το εμπόρευμα να είναι φαγώσιμα προϊόντα – πολύ χειρότερο βεβαίως αλλά ευτυχώς  στα αγροτικά προϊόντα δεν συνέβη το ίδιο- για να περάσουν τα μικρόβια που κάνουν πάρτι πάνω στα σκουπίδια στα εμπορεύματα και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τριτοκοσμικές λοιπόν εικόνες χθες στην λαϊκή αγορά του Πύργου που θύμιζαν παζάρι στην… Ινδία, μόνο οι ιερές αγελάδες έλειπαν, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία, γιατί αν είχε, ο κ. Λιατσής θα είχε φροντίσει να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας και ή να απομακρύνει τα σκουπίδια από την λαϊκή την προηγούμενη μέρα, ή να γίνει σε άλλο χώρο. Βεβαίως το τελευταίο ήταν λίγο δύσκολο, γιατί στον Πύργο δεν υπάρχει… σπιθαμή χωρίς σκουπίδια! 
Δεν ξέρουμε αν το ρεπορτάζ  της "Πρωϊνής" θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους, λίγο αργά βέβαια για να παρέμβουν τουλάχιστον προληπτικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, ότι έγινε, έγινε, αλλά υπάρχουν και κατασταλτικά μέτρα και υπάρχουν και Εισαγγελείς! Και βεβαίως είμαστε σίγουροι ότι ο δήμαρχος θα προσπαθήσει να αποποιηθεί των ευθυνών του και να ρίξει τις ευθύνες στους μικροπωλητές που είχαν την σκέψη  ή την πονηριά έστω, να κρύψουν επιμελώς τα σκουπίδια. Ωστόσο δεν περιμένουμε από εκείνους που πασχίζουν να βγάλουν ένα μεροκάματο να σκεφτούν ότι αυτό που έκαναν και που οι ίδιοι το είδαν ως… καλαισθησία, μπορεί να ήταν επικίνδυνο και να  έχει τραγικές συνέπειες για τους καταναλωτές! Γι αυτό υπάρχουν οι αρχές, γι αυτό υπάρχει ο δήμος, για να φροντίζει να λειτουργεί σωστά η πόλη κι όχι να εισπράττουν τσάμπα  ενοίκια θέσεων λαϊκής και τέλη καθαριότητας και ο κ. Λιατσής να κάθεται προστατευμένος στο δημαρχείο κι ο κόσμος να ψωνίζει μέσα στη βρώμα αντάμα με την αρρώστια!!! Πόσο θα ζούμε ακόμα στον Πύργο ελεύθεροι - πολιορκημένοι από τα σκουπίδια;
skoupidia laiki2

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
http://www.ilialive.gr/κοινωνία/item/πύργος-πάγκοι-της-λαϊκής-στήθηκαν-πάνω-σε-σκουπίδια-καλυμμένα-με-λινάτσα.html