Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Χρησιμοποιεί ο Ερντογάν τον Γκιούλ, εναντίον του Νταβούτογλου; Απόδοση Κειμένου – Επιμέλεια: Γλαντζή Μαρίνα, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών -

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, την Παρασκευή, ότι «θα ήμουν ευτυχής αν η πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ επέστρεφε στις τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) για ενεργό πολιτική. Επίσης πρόσθεσε ο Ερντογάν ότι την περασμένη εβδομάδα οι δύο τους είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία.

Η χρονική στιγμή της παρατήρησης του Ερντογάν είναι ενδιαφέρουσα: Λίγο πριν την επιστροφή του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στη χώρα, από τις ΗΠΑ, όπου ο ίδιος έβαλε τα δυνατά του για να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Τουρκία με το χαρτί της «σταθερότητας». Με τον όρο «σταθερότητα» ο Νταβούτογλου εννοεί τη συνέχιση της κυβέρνησης AKΡ υπό την ηγεσία του μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Το Reuters ανέφερε ότι οι προσπάθειες του Νταβούτογλου να πείσει τους διεθνείς επενδυτές δεν εντυπωσίασαν τόσο όσο ήθελε η τουρκική κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει παρά την συνεχιζόμενη απότομη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πράγμα επωφελές για εκείνους που έχουν δολάρια στα χέρια τους, αλλά όχι απαραίτητα για τους Τούρκους οι οποίοι κερδίζουν σε λίρες και αντιμετωπίζουν αυξανόμενα στοιχεία πληθωρισμού.
Μέχρι και τα σχόλια του Ερντογάν για το Γκιούλ, κύριο μέλημα του Νταβούτογλου, όταν επέστρεψε στην Τουρκιά, ήταν να καθησυχάσει τις αγορές από ένα πυρετό δολαρίων καθώς και η αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος. Ενώ στη Νέα Υόρκη, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Άγκυρα, Erdem Başçı, για να συζητήσουν την κατάσταση. Ο Νταβούτογλου είχε μαζί του τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, υπεύθυνο της οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, και τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Τσισμέκ, καθώς και ένα εννοιολογικό πρόγραμμα προετοιμασμένο γι 'αυτόν για τις 8 Μαρτίου στο Şanlıurfa (κοντά στα σύνορα με τη Συρία), με σκοπό να ανακοινώσει σχέδια για την υποστήριξη της οικονομικής διάστασης της επιθυμητής κουρδικής ειρήνης.
Τώρα, μετά τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν για τον Γκιουλ, ο Νταβούτογλου έχει ένα άλλο θέμα προς αντιμετώπιση. Η σημασία της χρονικής στιγμής των παρατηρήσεών του, προέρχεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει ήδη ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο μια συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, υπό την προεδρία του, στις 9 Μαρτίου. Η συνάντηση αυτή έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης συζητήσης σχετικά με την πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του στις 19 Ιανουαρίου.
Η πιο δημόσια διαφορά απόψεων, μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου, είναι ως προς την παραίτηση του πρώην αρχηγού του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, για να είναι υποψήφιος σ τη λίστα του AKΡ στις ερχόμενες εκλογές. Ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι «συντετριμμένος» τόσο από τον Νταβούτογλου όσο και από τον Φιντάν, λόγω της παραίτησης παρά τη θέλησή του, σύμφωνα με μια πρόσφατη δήλωση από τον ίδιο, παρά την αναφερόμενη συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Φιντάν στη Μεδίνα, όπου και οι δύο ξεχωριστά πραγματοποίησαν την Umrah, ένα ημι-προσκύνημα για τους μουσουλμάνους.
Μήπως ο Ερντογάν ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον Γκιουλ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το κοινοβούλιο, «ως ένα συνηθισμένο βουλευτή» σε αυτές τις εκλογές κατά του Νταβούτογλου, ο οποίος έχει αρχίσει να δείχνει την παρουσία του μεσω των δυνάμεων του ως πρωθυπουργός. Η θέση του βουλευτή θα μπορούσε να εξατμιστεί εντελώς, εάν η Τουρκία πηγαίνει σε ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα όπως επιθυμεί Ερντογάν μετά τις εκλογές;
Αλλά είναι σαφές ότι ο Γκιουλ είναι επίσης ενάντια στο προεδρικό σύστημα, με τον τρόπο που ο Ερντογάν το θέλει, με ένα ασαφή διαχωρισμό των εξουσιών και ένα ακόμη πιο αδύναμο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών. Εάν η Τουρκία έχει να επιλέξει, ο Γκιούλ υποστηρίζει ένα προεδρικό σύστημα, αμερικανικού τύπου, για να παραμείνει ταυτόχρονα δημοκρατικό.
Τα σχόλια του Ερντογάν για τον Γκιούλ θα μπορούσαν σίγουρα να θέσουν επιπλέον πίεση στον Νταβούτογλου, γιατί αν ο Γκιουλ επιστρέψει, θα υπάρξει μια ισχυρή εναλλακτική λύση για τη θέση του μέσα στο κόμμα. Από την άλλη πλευρά, θέτει επίσης κάποια πίεση και στο Γκιούλl, καθώς ο τόνος των δηλώσεων του Ερντογάν υποδηλώνει ότι αυτός είναι εκείνος που θα εγκρίνει τελικά την επιστροφή του Γκιουλ στην ενεργό πολιτική του AKΡ.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιβάλλει την εξουσία του στο κόμμα που ίδρυσε (μαζί με τον Γκιούλ και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό Μπουλέντ Αρίντς), προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη για το ισχυρό προεδρικό μοντέλο του (την οποία ο Νταβούτογλου δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής), αλλά οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο κυβερνών κόμμα.
Η όλη εικόνα δείχνει ότι τα πράγματα εντός του AKΡ βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς οι οικονομικοί δείκτες της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί και η χώρα κατευθύνεται σε γενικές εκλογές.
πηγή
http://www.hurriyetdailynews.com/does-erdogan-hope-to-use-gul-against-davutoglu.aspx?pageID=449&nID=79314&NewsCatID=409

http://greeknation.blogspot.gr/2015/03/blog-post_818.html