Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ξέχασε ότι είναι Σοσιαλδημοκράτης ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πιστός στη «σκληρή» γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης ήταν κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Βαρουφάκη και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκλέξει δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και φυσικά κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει εκ νέου την πολιτική της, ειδικά όταν έχει μια καθαρή εκλογική εντολή. Ενα όμως πρέπει να είναι σαφές: οι συνέπειες, ειδικά οι οικονομικές συνέπειες ενός επαναπροσδιορισμού της ελληνικής πολιτικής, δεν μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες χώρες και να πληρώνονται εκεί από τους φορολογούμενους», δήλωσε ο Γκάμπριελ, κάνοντας λόγο για «θέση αρχής» της γερμανικής κυβέρνησης.
Ζήτησε δε την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από την Αθήνα. Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, πολύ σύντομα, το οποίο θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται».
Ο κ. Γκάμπριελ αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται πλέον την ώς τώρα πορεία ως «μη ανεκτή» και σημείωσε ότι η «Ατζέντα 2010», το σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρώην καγκελάριου Σρέντερ, ήταν «ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι» μπροστά σε αυτό που αναγκάστηκαν να υποστούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα. «Πρέπει όμως να το πούμε καθαρά: το ότι αναγκάστηκαν να τα υποστούν αυτά δεν είναι ευθύνη της Ε.Ε. ή της τρόικας, αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα - ανεξάρτητα αν ήταν συντηρητικές ή, δυστυχώς, και σοσιαλιστικές. Εφεραν τη χώρα σε τρομακτική κατάσταση, την εκμεταλλεύτηκαν και έκαναν και το κράτος, λίγο-πολύ, λάφυρο», τόνισε ο Γκάμπριελ.
Πρόσθεσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα «ώστε να παραμείνουμε μαζί στην Ευρώπη, μαζί στην ευρωομάδα».
http://www.efsyn.gr/arthro/xehase-oti-einai-sosialdimokratis