Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Ασσύριοι χριστιανοί θύματα των εξτρεμιστών

Οι Ασσύριοι χριστιανοί της Συρίας είναι τα νέα θύματα της συλλογικής ευθύνης στον «πόλεμο κατά των απίστων» που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος. Δεκάδες χωριά μιας από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής ερήμωσαν μετά τις επιδρομές των φανατικών σουνιτών που μάχονται για τον έλεγχο περιοχών στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, κοντά στα κουρδικά εδάφη.
Τουλάχιστον 100 Ασσύριοι χριστιανοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους εξτρεμιστές, ενώ πάνω από 5.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους αυτή την εβδομάδα και βρήκαν προσωρινό (;) καταφύγιο στις υπό κουρδικό έλεγχο πόλεις της Συρίας, Χασάκα και Καμισλί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ασσυριακής κοινότητας οι όμηροι είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά και απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι «το Ισλαμικό Κράτος στοχοποιεί μία ακόμη θρησκευτική μειονότητα και αποδεικνύει την ωμή και απάνθρωπη στάση του απέναντι σε όλους όσοι δεν συμφωνούν με τους διχαστικούς στόχους του. Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διαπράττει το απόλυτο κακό σε βάρος αθώων όλων των θρησκευμάτων, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι μουσουλμάνοι».
Σύμφωνα με τους Ασσύριους, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες απέναντι στους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν δέκα χωριά της περιοχής, κατέστρεψαν τις εκκλησίες και συνέλαβαν όσους κατοίκους δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως την περιοχή.

Κερδίζουν έδαφος οι Κούρδοι

Στη βορειοανατολική Συρία διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Αμυνας (YPG) και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, με τους Κούρδους να έχουν αποκτήσει το πλεονέκτημα και να έχουν πετύχει να αποκόψουν τον βασικό οδικό άξονα που συνδέει τη Μοσούλη (τη σημαντικότερη πόλη του Βόρειου Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος) με τη Ράκα, την άτυπη πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία. Στις πρόσφατες μάχες σκοτώθηκαν πάνω από 132 εξτρεμιστές σουνίτες, ενώ άγνωστες είναι οι απώλειες που υπέστησαν από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Σε υποχώρηση είναι οι ισλαμιστές και στο μέτωπο του Κομπάνι, με πάνω από 130 χωριά της περιοχής να έχουν απελευθερωθεί από τους «πεσμεργκά».
Την κατάσταση στη Συρία (αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, όμως στο διπλωματικό επίπεδο η έκπληξη ήρθε από τη Δαμασκό όπου έφτασε ομάδα Γάλλων βουλευτών. Οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ασαντ και συζήτησαν (και) το θέμα της τρομοκρατίας. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποστολή ως ιδιωτική και υπογράμμισε ότι δεν έχει την υποστήριξη της αρμόδιας επιτροπής της εθνοσυνέλευσης.
Χθες, το FBI ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις ύποπτους φανατικούς ισλαμιστές λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Συρία, με στόχο να ενταχθούν στις δυνάμεις των φανατικών, ενώ δημοσκόπηση φέρει τον έναν στους δύο Αμερικανούς να τάσσεται υπέρ της αποστολής χερσαίων δυνάμεων για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

http://www.efsyn.gr/arthro/assyrioi-hristianoi-thymata-ton-extremiston