Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Τι δήλωσαν Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ 

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Βίκτορ Ποροσένκο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.



Σύμφωνα με τον Πούτιν, το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες υπέγραψαν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία και ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία, τονίζοντας πως Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία «στηρίζουν τη συμφωνία.

«Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ωστόσο, τόνισε πως η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε πως ο βαρύς θα πρέπει να αποσυρθεί από την χώρα σε 14 ημέρες και πρόσθεσε πως η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοίμασε «εν μέσω μεγάλης έντασης».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε πως οι συνομιλίες στο Μινσκ κατέληξαν σε μια «ολοκληρωμένη πολιτική λύση» και στην κατάπαυση του πυρός.

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Ολάντ, ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αναφορικά με τις συνομιλίες για την Ουκρανία.



Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως το Ταμείο θα επεκτείνει τη βοήθεια στην Ουκρανία κατά 17,5 δισ. δολάρια.

http://www.protothema.gr/world/article/450905/poutin-sumfonia-gia-katapausi-tou-puros-stin-oukrania/