Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Μετονομασία του Βόλγογκραντ σε Στάλινγκραντ ζητούν ρώσοι βουλευτές - Ας ψηφίσουν οι κάτοικοι απαντά ο Πούτιν

Γραπτή έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την εκ νέου μετονομασία του ηρωικού Στάλινγκραντ –είχε ονομαστεί Βόλγογκραντ επί Χουρτσόφ- αναμένεται να καταθέσουν οι κομμουνιστές βουλευτές της κρατικής Δούμα (κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) την εβδομάδα της ολομέλειας, που θα ξεκινήσει στις 16 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, οι βουλευτές σκοπεύουν να ζητήσουν από τον αρχηγό του κράτους την μετονομασία μιας από τις πλατείες της Μόσχας σε «Πλατεία Στάλινγκραντ» και την εγκατάσταση μνημείου του Στάλιν.Ο συντάκτης της ερώτησης Ιβάν Νικιτσιούκ, πιστεύει πως η μετονομασία θα αποτελέσει ένα βήμα προς την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης.Στην γραπτή έκκλησή τους οι βουλευτές τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως μία από τις σημαντικότερες μάχες στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Μάχη του Στάλινγκραντ. «Το να επιστρέψουμε στην ηρωική πόλη το όνομα Στάλινγκραντ είναι καθήκον μας απέναντι στους βετεράνους και τους νεκρούς πολεμιστές. Οι υπερασπιστές της πόλης στα χαρακώματα του Στάλινγκραντ ονειρεύονταν ότι μετά τη μεγάλη νίκη το κατόρθωμά τους θα απαθανατιστεί στα ονόματα των πόλεων και των δρόμων. Αλλά ότι το Στάλινγκραντ θα εξαφανιστεί από το χάρτη της Ρωσίας, δεν μπορούσαν να φανταστούν».«Σήμερα όλα ξεχνιούνται. Οι μαθητές μας αποκαλούν τη Μάχη του Στάλινγκραντ ως μάχη του Βόλγκογκραντ! Πώς είναι δυνατόν; Είναι μέρος της ιστορίας μας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει την πόλη του Στάλινγκραντ, το Βόλγκογκραντ κανείς δεν το ξέρει. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μετονομάσουμε την πόλη, έτσι ώστε τα παιδιά μας θυμούνται σε ποια χώρα ζουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βόλγκογκραντ, Βαλέρι Μογκίλνι.
Πούτιν: "Ας ψηφίσουν οι κάτοικοι" 
Το 2014, στη διάρκεια του εορτασμού της 70ης επετείου της D-Day στη Νορμανδία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετονομασίας της πόλης, λέγοντας πως «αν οι πολίτες ψηφίσουν για την αλλαγή του ονόματος, τότε ας γίνει έτσι. Δεν ήμουν εγώ αυτός που άλλαξε το όνομά τη. Άλλωστε, ακόμη και στο Παρίσι, υπάρχει πλατεία του Στάλινγκραντ. Δρόμοι και πλατείες με το ίδιο όνομα υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».
http://gr.rbth.com/news/2015/02/05/ti_metonomasia_toy_bolgogkrant_se_stalingkran_zitoyn_rosoi_boyleyte_a_ps_35201.html