Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση το επόμενο 4μηνο

Μορατόριουμ 4 μηνών, χωρίς υφεσιακά μέτρα, είναι το κέρδος της συμφωνίας που επετεύχθη, σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση τους επόμενους 4 μήνες θα είναι σε αχαρτογράφητα νερά. Στην κυβερνητική επιτροπή σήμερα ο ΕΝΦΙΑ
To «πράσινο φως» επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε η Ελλάδα, έδωσε χθες και επισήμως -με ανακοίνωση- το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη", σύμφωνα με σχόλιο κυβερνητικών κύκλων με το οποίο συνοψίζουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι σε μία διαπραγμάτευση, η μία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει το 100% των θέσεών της, ενώ τονίζει ότι κατά το επόμενο τετράμηνο, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει τις θέσεις της.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει από την αρχή την πλειονότητα των εξαγγελιών της, οι οποίες ανοίγουν θέματα αλλαγής των συντελεστών ΦΠΑ, κατάργησης φοροαπαλλαγών, «φρένου» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό, παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, προώθησης αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα εφαρμογής μέτρων που υπήρχαν στο Μνημόνιο.
"Για τους επόμενους 4 μήνες θα είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά", δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και θεσμών "επιδέχεται ερμηνείες, χωρίς να μας επιβάλλει αυτό που μας επέβαλλε το προηγούμενο μνημονιακό πακέτο". Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα 4μηνο μορατόριουμ, κατά το οποίο "εμείς δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις" και εκείνοι "δεν θα μας επιβάλουν υφεσιακά μέτρα". Και πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκε ο διαχωρισμός δανειακής σύμβασης και Μνημονίου και επί της ουσίας "για τους επόμενους τέσσερις μήνες ακυρώθηκαν το email Χαρδούβελη, η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ".
Μάλιστα, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συμφώνησε με τους ομολόγους του από την Ευρωζώνη στο χθεσινό Eurogroup ότι έγινε η "αρχή μιας νέας διαδικασίας". Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο, σημείωσε ο ίδιος παράγοντας, καθώς, όπως επισήμανε, "δεν υπάρχει πεπατημένη. Μαζί (σ.σ. με τους θεσμούς) θα φτιάξουμε τη διαδρομή. Ελπίζω να πάει καλά, αλλά δεν υπάρχει τέτοια εγγύηση σήμερα".
Μάλιστα, σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μία σειρά μέτρων, από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι όλα θα επανεξεταστούν τόσο ως προς τον χρόνο εφαρμογής τους, όσο και ως προς το περιεχόμενό τους, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων προς τους εταίρους.
Στην κυβερνητική επιτροπή ο ΕΝΦΙΑ
Για τον ΕΝΦΙΑ υποστήριξε ότι θα συζητηθεί σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «δεν θέλω να επιβληθεί ξανά ο ΕΝΦΙΑ». Είναι ένας άδικος φόρος και πρέπει να αλλάξει με «έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο». Ομως, έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να «είναι αντίθετες με αυτό που θέλουν οι εταίροι». Στο ίδιο πλαίσιο θα επανεξεταστεί και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ.
Για τον ΦΠΑ, από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως «περιορίζουμε τις απαλλαγές και ακυρώνουμε μη λελογισμένες μειώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξομοιώνουμε τον ΦΠΑ», ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση. Οπως δήλωσε, όμως, κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, οι εταίροι έχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες επί του θέματος και η όποια ρύθμιση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει ανησυχία εκτός Ελλάδας.
Πάντως, η επαναπρόσληψη καθαριστριών και άλλων απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει, όπως έχει εξαγγελθεί.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε χθες ότι τα όσα έβαλε η κυβέρνηση στη λίστα των μεταρρυθμίσεων καλύπτουν και τις απόψεις κάποιων αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών ομάδων, οι οποίες μάλιστα είχαν καταθέσει και προτάσεις. Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν χθες ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε εντολή να διαπραγματευθεί με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και όχι τη ρήξη.
Και συμπλήρωναν πως "είναι απαραίτητο να παραμείνουμε εντός των πλαισίων της Ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από τους ευρωζωνικούς θεσμούς. Δεν θα πρέπει να κάνουμε κουτοπονηριές ότι θα ζητήσουμε εκτός βοήθεια». Επίσης, απαντώντας στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ που στις ανακοινώσεις τους έκαναν λόγο για «Μνημόνιο», από το ΥΠΟΙΚ ξεκαθάριζαν ότι «απαιτήσαμε στα κείμενα που υπογράφουμε εμείς να μην υπάρχει ο όρος αυτός".
Πέραν αυτών, η επιτήρηση από τους θεσμούς θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι δεν θα ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα.