Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

«Σεισμός» για τις συντάξεις 2015

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Μαρτίου. Μόλις 24 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή: «Εχω την αίσθηση ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη προβλήματα συντάξεων, καταβολής συντάξεων, δεν υπάρχουν. Τον Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε όμως θα βρούμε λύση». Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει μιλήσει βεβαίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε» ήταν η κατάληξη της τοποθέτησης του κ. Ρωμανιά.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πολιτικού του προϊστάμενου, του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος έσπευσε να παρέμβει στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή για να διαβεβαιώσει: «Οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Αυτό σας είπε και ο Γιώργος Ρωμανιάς, ότι όποια προβλήματα προκύπτουν στο μέλλον θα τα λύνουμε άμεσα, γιατί έχουμε σχέδιο και τις επόμενες μέρες θα σας ανακοινώσουμε, όχι εξαγγελίες με λόγια».

Πάντως, είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ότι σχεδόν κάθε μήνα προχωρούν σε μια σειρά από... αλχημείες (εσωτερικό δανεισμό, μετατροπή ομολόγων σε repos ή το αντίστροφο), για να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων. Ας σημειωθεί ότι απαιτούνται κάθε μήνα περίπου 2,3 δισ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε περισσότερους από 2.600.000 συνταξιούχους.

Ομως ο καταιγισμός των δηλώσεων συνεχίστηκε, με τον κ. Ρωμανιά να επανέρχεται λίγο αργότερα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή καταβολή των συντάξεων «ούτε τώρα ούτε σε κανένα μήνα». Στη νέα τοποθέτησή του, ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης σχολίασε: «Δεν είμαστε θαυματοποιοί να αποκαταστήσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη τη ζημιά που έχει γίνει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, όλες οι συντάξεις «σταδιακά να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα».
Το μπέρδεμα
Την κατάσταση μπέρδεψε ακόμη περισσότερο ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε σιβυλλικά: «Οι συντάξεις είναι ασφαλείς στον βαθμό που εκτελεστούν ορθά οι υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο ίδιος προ μηνός έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις!
Στο θέμα παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στην ομαλή καταβολή των συντάξεων.
Ληξιπρόθεσμα:Ερχονται διευκολύνσεις
Ο νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, θέλοντας να «αλλάξει το κλίμα» από την αρχική χθεσινή τοποθέτησή του, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων τον Μάρτιο, αναφέρθηκε και σε αλλαγές που μπορεί να γίνουν στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, προανήγγειλε επιπλέον διευκολύνσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν μπορούν να καταβάλουν ταυτόχρονα και τις 100 δόσεις και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους οφειλέτες έως τα τέλη Μαρτίου, που ολοκληρώνεται η νέα ρύθμιση.
Το επίδομα παραμεθορίου (120 ευρώ μηνιαίως) δίνει άμεσα ο Π. Καμμένος
Την άμεση χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 120 ευρώ μηνιαίως, για όλα τα στελέχη που υπηρετούν στον Εβρο, στα νησιά του Αιγαίου και σε αρκετές μονάδες της προκάλυψης ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Το επίδομα θα αρχίσει να δίνεται άμεσα, και συγκεκριμένα από τον μήνα Φεβρουάριο και κάθε μήνα, σε περίπου 25.000 στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ηδη δόθηκε εντολή από την πολιτική ηγεσία στους αρχηγούς των γενικών επιτελείων, προκειμένου να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια και να τα πιστώσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του μήνα. Το επίδομα που θα δοθεί υπό τη μορφή οδοιπορικών τεσσάρων ημερών τον μήνα (κάθε ημέρα 29 ευρώ) αφορά περίπου 17.000 στελέχη του Στρατού που υπηρετούν σε όλο τον Εβρο, στα νησιά του Αιγαίου (πλην της Κρήτης) και σε μονάδες προκάλυψης, όπως της Ροδόπης. Θα χορηγηθεί επίσης και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 200/93 σε στελέχη του Ναυτικού που υπηρετούν σε καράβια και σε μονάδες εκτός Αττικής, όπως αντίστοιχα και στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες της Αεροπορίας.

Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΓΕΣ αγγίζει το ποσό των 2.000.000 ευρώ τον μήνα, ενώ το ποσό του 1.000.000 ευρώ οφείλουν να βρουν τα Επιτελεία ΓΕΝ και ΓΕΑ. Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι τα χρήματα θα εξευρεθούν από μεταφορά άλλων κωδικών, προκειμένου να στηριχτεί το προσωπικό του οποίου οι αποδοχές έχουν πληγεί σημαντικά.
Ανδ. Κούτρας
http://www.dimokratianews.gr/content/31898/%C2%AB%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82