Σε αδιέξοδο έχουν έρθει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που μέσα στον Αύγουστο καλούνται να πληρώσουν την πρώτη «λυπητερή» από τον παραφουσκωμένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο «λάθος» υπολογισμός της κυβέρνησης θα στοιχίσει στους φορολογουμένους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ περισσότερο, καθώς η εκκαθάριση έβγαλε ότι τα συνολικά έσοδα από το φόρο θα φτάσουν τουλάχιστον τα 3,8 δισ. ευρώ, από τα 3,25 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει αρχικά η κυβέρνηση.
Πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπαίνοντας στο TAXIS για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβάνονται ότι ο «φθηνότερος» φόρος στα ακίνητα που θα ετοίμαζε η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα, ήταν λόγια του αέρα.
Ηδη όσοι από τους ιδιοκτήτες έσπευσαν να ενημερωθούν για το ποσό που τους ζητεί η Εφορία να πληρώσουν για τα ακίνητά τους, είδαν, στη συντριπτική πλειονότητά τους, ότι χρωστούν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Τα «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι έως και πέρυσι πλήρωναν μόνο ΦΑΠ, εάν η συνολική ακίνητη περιουσία τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Αντίθετα από φέτος θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο.
Αντίστοιχα στους μεγάλους χαμένους συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν ένα οικόπεδο χωρίς να έχουν εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, καθώς θα φορολογηθούν και για το κτίσμα που υπάρχει στο οικόπεδο αλλά και για το υπόλοιπο του οικοπέδου.
«Βαρύ» είναι το εκκαθαριστικό και για όσους την προηγούμενη χρονιά τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και τους δήλωσαν στο Ε9. Από φέτος ο φόρος που θα πληρώσουν θα είναι υψηλότερος καθώς θα υπολογιστεί με βάση την αυξημένη επιφάνεια του ακινήτου.
Τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώσουν και όσοι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης πιλοτής ως πάρκινγκ, ενώ κανονικά θα πληρώσουν το «φουσκωμένο» φόρο και όσοι διαθέτουν ανοίκιαστα ή «κενά» ακίνητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτη που είδε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και δεν το πίστευε είναι φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του οικόπεδο 500 τ.μ. στον Χολαργό και ένα διαμέρισμα 96 τετραγωνικών, ηλικίας 40 ετών, πρώτου ορόφου, στην περιοχή της Κυψέλης, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται καθώς είναι ξενοίκιαστο.
Ο φετινός λογαριασμός για το φόρο ακινήτων του ήρθε 1.332 ευρώ, δηλαδή 750 ευρώ για το οικόπεδο, 359 ευρώ για το διαμέρισμα και 223 ευρώ συμπληρωματικός φόρος (επειδή η συνολική αξία των ακινήτων ξεπερνά τα 300.000 ευρώ).
Ωστόσο, ο ίδιος ιδιοκτήτης πέρυσι είχε πληρώσει μόλις 488 ευρώ. Δηλαδή η επιβάρυνσή του για φέτος είναι της τάξης των 844 ευρώ ή 173%!
Κερδισμένοι από το φετινό ΕΝΦΙΑ είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος στην περιοχή των Βριλησσίων διαθέτει δύο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 140 τετραγωνικών μέτρων, πρώτου ορόφου και ηλικίας 21 ετών, μαζί με δύο αποθήκες και δύο θέσεις στάθμευσης που είναι βοηθητικοί χώροι συνολικής επιφάνειας 42 τετραγωνικών. Πέρυσι για αυτά τα ακίνητα πλήρωσε συνολικά 1.300 ευρώ. Αντίθετα φέτος καλείται να πληρώσει 916 ευρώ, δηλαδή 384 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το χαράτσι του 2013.
Η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μείωση του φόρου, όπως ακούστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και η μόνη σκέψη που υπάρχει, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα, είναι να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τις πέντε στις επτά, έως και τον Φεβρουάριο του 2014.
Πλέον αυτό που αναμένεται μόνο είναι η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, με την οποία θα ορίζονται οι διαδικασίες για την απαλλαγή από το φόρο των νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Με αυτή θα προβλέπεται έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.
Η απαλλαγή είναι πλήρης για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.
Μηδενικός είναι ο συντελεστής του νέου φόρου και στα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες και στάνες.