Βομβαρδισμοί από πλοία, τανκς, ελικόπτερα Apache, Drones και F16
Τρόμος στη Γάζα: Κλιμάκωση χερσαίων επιδρομών από το Ισραήλ
Εκοψαν το ρεύμα - Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Τελευταία ενημέρωση: 22:01 Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014
Η δεύτερη ημέρα της χερσαίας επιδρομής του ισραηλινού στρατού έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους--περιλαμβανόμενων 3 εφήβων και ενός μωρού. Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να προστατευτούν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι θα διευρύνει» περαιτέρω την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυξάνονται ώρα με την ώρα τα θύματα. O αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα, βυθίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας στο σκοτάδι για την επιδρομή, με την υποστήριξη από ελικόπτερα Apache, Drones και F16 από αέρα, αλλά και βομβαρδισμούς από πολεμικά πλοία και τανκς. Για τις δραματικές εξελίξεις συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.
Συνολικά 271 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 2.050 έχουν τραυματιστεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση "Προστατευμένη Παρυφή" κατά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή το βράδυ της Πέμπτης. Από την ισραηλινή πλευρά, ένας στρατιώτης και ένας πολίτης έχουν σκοτωθεί.
Το βράδυ της Παρασκευής στον απολογισμό προστέθηκαν άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 2 παιδιών ηλικίας 4 και 7 ετών, που σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
Την ίδια ώρα στήριξη στο Ισραήλ για τις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, επισημαίνοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Χαμάς διαθέτει νέο και ποιοτικά αναβαθμισμένο οπλισμό.
Μεταξύ των νεκρών Παλαιστίνιων περιλαμβάνονται 3 έφηβοι, ηλικίας 12 έως 16 ετών, που σκοτώθηκαν πριν από λίγες ώρες σήμερα από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης κοντά στη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλαιστινιακών υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.
Πέντε άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός βρέφους 5 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στη Ράφα. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γάζα, οι άμαχοι αντιπροσωπεύουν το 80% και πλέον των θυμάτων της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ. Οι κάτοικοι της Παλαιστίνης κάνουν έκκληση για βοήθεια μέσω των social media, την ίδια ώρα που στο Τελ Αβίβ, απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 1000 ατόμων, για το Σαββατοκύριακο.
O αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ κι έφθασε τους 40.000 και πλέον εκτοπισμένους, ανέφερε σήμερα η Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
«Ο αριθμός των προσώπων που φθάνουν στην UNRWA αναζητώντας καταφύγιο από τις συγκρούσεις στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυξήθηκε από τους 22.000 σε περισσότερους από 40.000» δήλωσε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας, σε ένα δελτίο τύπου.
Οι Παλαιστίνιοι αυτοί φιλοξενούνται σε 34 κέντρα του UNRWA στη Γάζα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η υπηρεσία έχει απευθύνει μία έκκληση για τη συγκέντρωση 60 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εκτοπισμένων για διάστημα ενός μήνα.
Το Τελ Αβίβ επιστρατεύει 18.000 άνδρες, ώστε η συνολική δύναμη στη Γάζα να φθάσει τους 60.000 άνδρες.
Το Ισραήλ υποστήριξε αρχικά πως η εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι περιορισμένης έκτασης και πως στόχος της θα είναι οι σήραγγες που σκάβουν ένοπλοι, ενώ τόνισε πως πως δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει την Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να διευρύνει τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
"Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα σημαντικής διεύρυνσης της χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός προετοιμάζεται γι' αυτό", είπε ο κ. Νετανιάχου πριν συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα τις επιχειρήσεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα.
"Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους", δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διευκρινίζοντας ότι ο στρατός θα "πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ".
Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγόρευσε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων που σχεδιαζόταν να γίνει το Σάββατο 19/7, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή μπροστά σε δύο συναγωγές στη γαλλική πρωτεύουσα..
To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευήγια την πολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από αίτημα της Τουρκίας και της Ιορδανίας
Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
Ο Μπαν Κι-Μουν κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών.
Στον αντίποδα, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εξέφρασε στήριξη στο Ισραήλ για τις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, επισημαίνοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.
Η στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου.
Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Παράλληλα, εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Επικοινωνία Ομπάμα - Νετανιάχου
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας την αμερικανική υποστήριξή στη χώρα του αλλά κα για να του εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη Γάζα, μία ημέρα μετά την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «οι ΗΠΑ όπως και οι φίλοι και σύμμαχοί μας ανησυχούν βαθιά για τους κινδύνους από μια κλιμάκωση (των εχθροπραξιών) και την περαιτέρω απώλεια ζωών αθώων πολιτών».
«Αν και εμείς υπερασπιζόμαστε τις στρατιωτικές προσπάθειες των Ισραηλινών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον των εδαφών τους, είπαμε επίσης ότι η αντίληψή μας για την κατάσταση είναι ότι οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν (το ζήτημα) των σηράγγων» που κατασκευάζονται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον «παραμένει αισιόδοξη για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση με έναν τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012» διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.
Προσέθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «εργάζεται για να προωθήσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου» με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.
«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι ο Τζον (Κέρι) είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις» τόνισε ο Ομπάμα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας μια σειρήνα συναγερμού ήχησε προειδοποιώντας για μια επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα, όπως σημείωσαν αμφότεροι οι ηγέτες.
Ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αμερικανική υποστήριξη ως προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ επισήμανε ότι η Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ανέφερε, είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ή τον τραυματισμό τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «οι ΗΠΑ όπως και οι φίλοι και σύμμαχοί μας ανησυχούν βαθιά για τους κινδύνους από μια κλιμάκωση (των εχθροπραξιών) και την περαιτέρω απώλεια ζωών αθώων πολιτών».
«Αν και εμείς υπερασπιζόμαστε τις στρατιωτικές προσπάθειες των Ισραηλινών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον των εδαφών τους, είπαμε επίσης ότι η αντίληψή μας για την κατάσταση είναι ότι οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν (το ζήτημα) των σηράγγων» που κατασκευάζονται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον «παραμένει αισιόδοξη για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση με έναν τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012» διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.
Προσέθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «εργάζεται για να προωθήσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου» με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.
«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι ο Τζον (Κέρι) είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις» τόνισε ο Ομπάμα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας μια σειρήνα συναγερμού ήχησε προειδοποιώντας για μια επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα, όπως σημείωσαν αμφότεροι οι ηγέτες.
Ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αμερικανική υποστήριξη ως προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ επισήμανε ότι η Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ανέφερε, είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ή τον τραυματισμό τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.
Tην Πέμπτη στην Αθήνα διοργανώθηκε διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.