Η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος... (13:12)
-Του Νίκου Σβέρκου
Οι πρόωρες εκλογές είναι γεγονός και τώρα ξεκινά η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος κατά την οποία θα δοκιμαστούν όλοι: η ΝΔ σε ποιο βαθμό θα φτάσει την κίνδυνολογική προπαγάνδα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβιβαστεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις του με την ελαστικότητα στις συμμαχίες. Το ΠΑΣΟΚ αν διαγράφει το τέλος της ιστορίας του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προεκλογική μάχη θα εξελιχθεί σε έναν αγώνα φθοράς της προοπτικής αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει να δούμε τι θα σκαρφιστούν- αν το επιθυμούν τελικά - τα διάφορα κέντρα εγχώρια και του εξωτερικού.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προεκλογική μάχη θα εξελιχθεί σε έναν αγώνα φθοράς της προοπτικής αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει να δούμε τι θα σκαρφιστούν- αν το επιθυμούν τελικά - τα διάφορα κέντρα εγχώρια και του εξωτερικού.
Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (13:11)
Αύριο η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν 25 Ιανουαρίου.
Εκλογές ταξικής πόλωσης (13:09)
Του Δημήτρη Τρίμη
Από τώρα και έως την κάλπη θα δούμε την εκδικητική πλευρά και την γκεμπελικού τύπου εκφοβιστική εκστρατεία του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.
Από το βράδυ στα δελτία της Διαπλοκής θα ξεκινήσει η ...ταξική αντεπίθεση των δυνάμεων που εκπροσωπούν την πλουτοκρατία, την τρόικα και τη συγκυβέρνηση.
Τα σπρεντ θα ανεβαίνουν, το χρηματιστήριο θα πέφτει, οι καταθέσεις και οι ...επενδύσεις θα φεύγουν, οι φόροι δεν θα πληρώνονται, τα «κόκκινα δάνεια» θα φουντώσουν και το «πρωτογενές πλεόνασμα» αίφνης θα εξαφανιστεί κ.λπ.
Κι όλα αυτά επειδή οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να έρθουν στο προσκήνιο και να οικοδομήσουν με δημοκρατία και ελευθερία μια διαφορετική, δημιουργική, κοινωνικά δίκαιη οικονομία και κοινωνία που δεν θα προσκυνάει τις... παντοδύναμες αγορές και δεν θα απολογείται στους γελοίους εθνικόφρονες και σ' όλους αυτούς που «πατριωτικά» λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν τη χώρα και μας κουνάνε και το «πατριωτικό» τους δάχτυλο κι από πάνω.
Οι λαϊκές τάξεις, οι απλοί άνθρωποι, ελπίζουν, συμμετέχουν και ξέρουν «να πολεμάνε σκληρά και να τραγουδάνε»...μέχρι τη νίκη.
Οι χαμένοι να δούμε σε ποιον φορολογικό παράδεισο θα μετακομίσουν...
Ένταση με τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή (13:08)
Μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, παραλίγο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο εντός του Κοινοβουλίου με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο Νίκος Μίχος κινήθηκε απειλητικά προς τα υπουργικά έδρανα. Τον σταμάτησε ο Βασίλης Κικίλιας.
Υπήρξαν κάποιες σπρωξιές.
Οι βουλευτές της Χ.Α. αρνήθηκαν να φύγουν από την αίθουσα. Μπήκε η Ασφάλεια και τελικά αποχώρησαν.
Θα δούμε και θα ακούσουμε... (13:03)
Του Φώτη Παπούλια
H τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ αποδείχθηκε και φαρμακερή για τον τον ίδιο τον Α. Σαμαρά. Η εργώδης προσπάθεια τρομοκρατίας και φόβου στην οποία είχε επενδύσει ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν έφερε το ποθητό για εκείνον αποτέλεσμα, αλλά ουσιαστικά γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές αυτής της τακτικής.
Ουσιαστικά μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα διακρίνεται από την έντονη πόλωση, την κινδυνολογία και καταστροφολογία στην οποία επενδύει προσωπικά ο Α. Σαμαράς.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην εξουσία, οφείλουν να μην παρακολουθήσουν τον κατήφορο του πρωθυπουργού. Ο ψύχραιμος πολιτικός λόγος, τα πολιτικά επιχειρήματα και κυρίως η αγωνία για να γυρίσει η χώρα σελίδα είναι τα «όπλα» τους απέναντι στην τρομολαγνεία που ήδη άρχισαν να σπέρνουν τα «παπαγαλάκια» του συστήματος.
Θα δούμε και θα ακούσουμε «πράγματα και θαύματα», όμως το «όπλο» της κοινωνίας απέναντι στους... διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι η ψυχραιμία και η πολιτική σκέψη. Αυτά, δηλαδή, που στερείται η κυβέρνηση...
«Spiegel»: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε νέες εκλογές (13:01)
«Ο Σταύρος Δήμας απέτυχε πάλι - αρχίζουν οι εκλογές του 2015.... Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε νέες εκλογές», το σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel».
Τσίπρας: «Τώρα σηκώνουμε τα μανίκια» (12:59)
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, χαλαρός και ευδιάθετος, στους δημοσιογράφους ότι «τώρα σηκώνουμε τα μανίκια».
Σήμερα στις 19:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο «Cine Κεραμεικός».
Κατώτεροι των προσδοκιών, κατώτεροι των καιρών(12:57)
-Του Τάσου Τσακίρογλου
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που η ίδια είχε καλλιεργήσει, αλλά απέδειξε ότι υπάρχει σαφής δυσαρμονία ανάμεσα στο κοινοβούλιο και τον λαό, αφού αυτός ο τελευταίος είναι εκείνος που άσκησε την πίεση στους (διεκδικούμενους) βουλευτές και δεν τους άφησε να ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης μιας καταστροφικής πολιτικής. Το θλιβερό διάγγελμα Σαμαρά στη ΝΕΡΙΤ απλώς επιβεβαίωσε το παγκοίνως γνωστό: ότι ήταν ένας παραιτημένος πρωθυπουργός, συμβιβασμένος με την πραγματικότητα ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στο φόβο, στις απειλές και στην κινδυνολογία. Η τράπουλα από σήμερα ξαναμοιράζεται και οι πολίτες θα αναμετρηθούν με τα δικά τους θέλω, πιστεύω και μπορώ. Όσοι έχουν μάθει να στηρίζονται στους (ανύπαρκτους) από μηχανής θεούς, μάλλον θα πρέπει να ξεβολευτούν, αφού μόνο η δική τους κινητοποίηση, εγρήγορση και συμμετοχή μπορεί να διασφαλίσει μια πραγματική και όχι τυπική εναλλαγή στην εξουσία. Αυτό ίσως απαιτήσει υπομονή, επιμονή και, κυρίως, διεκδίκηση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Πρώτη δήλωση του Στ. Δήμα (12:55)
«Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές επιτείνει την αστάθεια».
Στις 14:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο (12:49)
Όπως είχε γνωστοποιηθεί από χθες, στις 14:00, στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα 40 χρόνια προεδρικών εκλογών (12:46)
Συμπληρώνονται φέτος ακριβώς 40 χρόνια από την εκλογή του Μιχ. Στασινόπουλου, στις 18 Δεκεμβρίου 1974, ως πρώτου και προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είχε προηγηθεί στις 8.12.74 το δημοψήφισμα με το οποίο, με 69,2%, καταργήθηκε η βασιλεία και καθιερώθηκε η αβασίλευτη, η προεδρευομένη δημοκρατία.
Δεν ήταν ανέφελες, ούτε περίπατος για τους εκλεγέντες, αρκετές από τις προεδρικές εκλογές στα χρόνια αυτά και ορισμένες ήταν επεισοδιακές, συνοδευόμενες από συνταγματικές αμφισβητήσεις.
! Δείτε ΕΔΩ την ανάλυση του Νίκου Κιάου για τις προεδρικές εκλογές από το 1974.
«Στις κάλπες, αδελφές μου, στις κάλπες…» (12:43)
Του Τάσου Παππά
Τελικώς «βαίνομεν προς εκλογάς». Δεν νομίζω ότι υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι εδώ θα καταλήγαμε. Φάνηκε στην πρώτη ψηφοφορία, φάνηκε στη δεύτερη, το είδαμε και στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΝΕΡΙΤ όπου άλλα έλεγε η γλώσσα του στόματος (εξ υποχρεώσεως) και άλλα η γλώσσα του σώματος (αναγκαστικά ειλικρινής).
Κατεβλήθησαν πράγματι εργώδεις προσπάθειες στο προσκήνιο-σίγουρα και στο παρασκήνιο- από τους αξιωματούχους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από εξωθεσμικούς παράγοντες που δεν θέλουν να ανατραπούν οι ισορροπίες στη χώρα, ωστόσο 180 δεν μαζεύτηκαν, παρά μόνο 168, όσοι δηλαδή στη δεύτερη ψηφοφορία. Και τώρα θα δούμε να ξεδιπλώνονται οι εκλογικές γραμμές των κομμάτων. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ποια όπλα-διλήμματα θα δώσει τη μάχη το κυβερνητικό δίδυμο.
Έχουμε και λέμε: «εμείς είμαστε η πολιτική σταθερότητα, οι άλλοι θα φέρουν περιπέτειες και καταστροφή», «εμείς μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους δανειστές-εταίρους μας, οι άλλοι θα μας οδηγήσουν σε μετωπική σύγκρουση και ενδεχομένως εκτός ευρωζώνης», «μ’ εμάς η χώρα θα βγει από την κρίση, με τους άλλους η κρίση θα επιστρέψει δριμύτερη». Πρόκειται για τη στρατηγική του φόβου η οποία πλαισιώνεται από τη θεωρία του μονόδρομου. Μια θεωρία που προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι είναι καταδικασμένοι να ζουν στον κόσμο τον οποίο ζουν. Να συμφιλιωθούν δηλαδή με την ιδέα ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν και ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Οι κοινωνίες όμως, όπως έχει αποδειχτεί από την ιστορία, προχωρούν και αλλάζουν με πράξεις ανυπακοής.
Μεγάλες πιέσεις στο Χρηματιστήριο (12:41)
Χάνει περισσότερες από 11 ποσοστιαίες μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.
Tι προβλέπει το Σύνταγμα για την αποτυχία εκλογής Προέδρου (12:39)
Πρόωρες εκλογές έδειξε το τελικό αποτέλεσμα της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια: 168 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και 132 ψήφισαν «παρών».
Δέκα ημέρες περιθώριο έχει η κυβέρνηση για να διαλύσει τη σημερινή Βουλή και να προκηρύξει εκλογές, εφόσον σήμερα επιβεβαιωθεί ότι η ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αδύνατη από το παρόν νομοθετικό σώμα.
Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία ξεκινά στις 12 το μεσημέρι και απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι στον Σταύρο Δήμα, ώστε ο τέως επίτροπος και σημερινός αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να εκλεγεί διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Συντάγματος, εντός δεκαημέρου διαλύεται η παρούσα Βουλή και προκηρύσσονται άμεσα εθνικές εκλογές. Η πρώτη και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εργασία της νέας Βουλής, αμέσως μόλις αυτή συγκροτηθεί σε σώμα, είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πρώτη ψηφοφορία, αυτή τη φορά, απαιτεί 180 ψήφους (3/5 του όλου αριθμού), ενώ σε περίπτωση αποτυχίας η διαδικασία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτεί 151 (απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού). Εάν και πάλι δεν προκύψει αποτέλεσμα, τότε στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μετά την πάροδο άλλων πέντε ημερών, απαιτείται σχετική πλειοψηφία, ακόμη και αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι.
Σημειώνεται ότι έως ότου εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του ο Κάρολος Παπούλιας.
Ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός (168-132) (12:37)
Ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ημερομηνία εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου.
Πρόωρες εκλογές ανέδειξε η τρίτη ψηφοφορία (12:35)
Δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ξανά «Σταύρος Δήμας» από τον Στάθη Μπούκουρα (12:33)
Ο πρόσφατα αποφυλακισθείς βουλευτής, που αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι δεν είναι ούτε «μαξιλαράκι» ούτε «ναζί», τάχθηκε υπέρ της σταθερότητας και δήλωσε περήφανος που ψήφισε τον συντοπίτη του Σταύρο Δήμα.
«Ναι» από τον Κασαπίδη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας(12:32)
Αποχωρήσας από τους ΑΝ.ΕΛΛ., βαθιά θρησκευόμενος, ζητούσε συναίνεση από όλες τις πλευρές και τελικά άλλαξε γνώμη στη β’ ψηφοφορία, υπερψηφίζοντας τον Στ. Δήμα. Θετική ψήφος και στην τρίτη ψηφοφορία.
Τελευταία εξέλιξη... (12:28)
«Σταύρος Δήμας» από τον Κώστα Γιοβανόπουλο (12:25)
Αποχωρήσας από τους ΑΝ.ΕΛΛ., βαθιά θρησκευόμενος, ζητούσε συναίνεση από όλες τις πλευρές και τελικά άλλαξε γνώμη στη β’ ψηφοφορία, υπερψηφίζοντας τον Σταύρο Δήμα.
Υπέρ του Στ. Δήμα ψήφισαν οι Χρ. Αηδόνης και Γ. Νταβρής (12:24)
«Σταύρο Δήμα» ψήφισε και στις τρεις ψηφοφορίες ο Χρήστος Αηδόνης. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητος στηρίζει και συμμετέχει στο κόμμα «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» που ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και αποτελεί συνιστώσα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής επέλεξε να υπερψηφίσει και στις τρεις ψηφοφορίες «Σταύρο Δήμα». «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα» δήλωνε λίγο πριν την πρώτη ψηφοφορία «χτίζοντας γέφυρες» για μια πιθανή επιστροφή του στη ΝΔ.
«Σταύρος Δήμας» από τη Μίκα Ιατρίδη (12:22)
Προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛΛ., κρατούσε επιφυλακτική έως αρνητική στάση. Μία ημέρα πριν από τη β’ ψηφοφορία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε την πρόταση Σαμαρά για εκλογή ΠτΔ και εκλογές στο τέλος του ’15 την «καλύτερη λύση».
«Σταύρος Δήμας» από το Βασίλη Οικονόμου (12:21)
Προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, συνυπέγραψε την επιστολή των «οκτώ» για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσδιορισμό εκλογών. Δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τον Στ. Δήμα, όπως και έκανε.
«Ναι» από τον Ψαριανό για Πρόεδρο της Δημοκρατίας(12:20)
«Θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες» όπως και έγινε δήλωνε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός με το σκεπτικό πως η διενέργεια εκλογών θα ήταν καταστροφική για τον τόπο. Προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται μια ανάσα πλέον από Το Ποτάμι.
«Παρών» ο Β. Καπερνάρος (12:18)
Ο Βασίλης Καπερνάρος που βρίσκεται με το ένα πόδι στο «κόμμα Μπαλτάκου», στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ ψήφισε «παρών». Προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛΛ συγκαταλέγεται πλέον στους ανεξάρτητους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.
Υπέρ του Στ. Δήμα ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Λυκούδης (12:15)
Ο Σπύρος Λυκούδης που πρόσφατα εντάχθηκε στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ψήφισε και στην τρίτη ψηφοφορία «Σταύρος Δήμας». Συναίνεση και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή η επιθυμία από την πρώτη στιγμή της πολιτικής κίνησης «Μεταρρυθμιστές», της οποία ηγείται ο ανεξάρτητος βουλευτής.
Ξεκίνησε η διαδικασία (12:10)
Σε εξέλιξη η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εμμένει στην κινδυνολογία ο Άδωνις Γεωργιάδης (12:05)
«Αν υποθέσουμε ότι πάμε σε εκλογές, πράγμα και το πιθανότερο, ο καθένας έχει τομερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί προσωπικά», σημείωσε λίγο πριν από την τρίτη ψηφοφορία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.
Οι εκλογές αυτές δεν θα είναι αμέριμνες όπως το 2009, αλλά ο κάθε ψηφοφόρος θα είναι συνειδητοποιημένος, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Ανοιχτή επιστολή Σκανδαλίδη σε Παπανδρέου (12:04)
«Αγαπητέ Γιώργο,
Σου μιλώ με την αγωνία ενός ανθρώπου που πάντοτε προσπαθούσε να ενώνει τα διεστώτα στην παράταξή μας.
Οι ηγεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν την παράταξη και η παράταξη για να υπηρετεί το συμφέρον του λαού και του τόπου.
Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η ιστορία.
Επειδή, όμως, «τα έσχατα τιμούν τα πρώτα» δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της».
Κώστας Σκανδαλίδης
Σου μιλώ με την αγωνία ενός ανθρώπου που πάντοτε προσπαθούσε να ενώνει τα διεστώτα στην παράταξή μας.
Οι ηγεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν την παράταξη και η παράταξη για να υπηρετεί το συμφέρον του λαού και του τόπου.
Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η ιστορία.
Επειδή, όμως, «τα έσχατα τιμούν τα πρώτα» δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της».
Κώστας Σκανδαλίδης
Μπακογιάννη: «Όπως φαίνεται, θα υπάρξουν εκλογές»(12:02)
«Αυτές οι εκλογές, όπως φαίνεται ότι θα υπάρξουν, είναι στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την χώρα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Εξακολουθώ να ελπίζω αν και το βλέπω δύσκολο ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν έχει κριθεί.
Λοβέρδος: «Σε λίγη ώρα θα ξέρουμε πού πηγαίνουμε»(12:01)
«Ακόμα και τώρα η εκλογή προέδρου είναι ωφέλιμη για την χώρα, αν και εξανεμίζονται οι ελπίδες», δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Παιδείας.
«Σε λίγη ώρα θα ξέρουμε πού πηγαίνουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας πάντως πως χάθηκαν ευκαιρίες και δεν έγιναν κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, όπως για παράδειγμα με τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Μ. Ανδρουλάκης: «Η 29η Δεκεμβρίου το πολυθρύλητο τέλος της μεταπολίτευσης» (11:59)
«Η 29η Δεκεμβρίου 2014 εκ των πραγμάτων σημαδεύει το πολυθρύλητο τέλος της μεταπολίτευσης με την αποφασιστική συμμετοχή στα πράγματα της χώρας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αποδέσμευσε με εκρηκτικό τρόπο η οικονομική της χρεοκοπία», αναφέρει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης σε δήλωσή του εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα δημοσιογραφικά «όπλα» παρά πόδα (11:54)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Να φύγει το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-Ε.Ε.-ΔΝΤ (11:49)
Στον «σκόπελο» της Προεδρικής εκλογής αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καλεί «τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, όλο τον λαό, να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – Ε.Ε- ΔΝΤ και να συσπειρωθεί στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τις γειτονιές για να οργανώσει την αντεπίθεσή του».
Έφτασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας (11:45)
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε χαμογελαστός στο Κοινοβούλιο, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Δημοσιογράφοι επί το έργον (11:37)
Θέση από νωρίς το πρωί έχουν λάβει στο περιστύλιο της Βουλής τηλεοπτικά συνεργεία από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.
Μεγάλη πτώση στο Χ.Α. (11:32)
Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει πτώση κοντά στο 7,5% στις 11.30 π.μ.
Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ η σημερινή ψηφοφορία (11:29)
Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα εστιάζουν σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Το BBC αναφέρεται εκτενώς στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ που «θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά ταυτόχρονα να διαπραγματευτεί το χρέος».
Στο ίδιο κλίμα, η αμερικανική Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά υπολείπεται 12 ψήφων για τους 180 που χρειάζεται για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτηρίζει τον Πάνο Καμμένο «μπαλαντέρ» στο πολιτικό μέλλον της χώρας.
Οι Financial Times σημειώνουν όι το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι ασφυκτικά γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία, αλλά και ενδεχομένως να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Το πρακτορείο Reuters εστιάζει στο ότι ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει σήμερα μια ψηφοφορία στην Βουλή που θα καθορίσει εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες μπορεί να φέρουν στην εξουσία το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν αναμονή της τρίτης ψηφοφορίας (11:25)
Άδεια τα έδρανα της Ολομέλειας πριν από την καθοριστική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.
Π. Λαφαζάνης: «Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε εκλογές»(11:23)
«Η ψηφοφορία που θα αρχίσει σε λίγο, δεν θα εκλέξει Πρόεδρο. Ο κ. Δήμας είναι αδύνατον να συγκεντρώσει 180 ψήφους. Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε εκλογές. Είναι εκλογές κρίσιμες, από τις κρισιμότερες της μεταπολεμικής περιόδου για τη χώρα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγο πριν από την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ουρά στην είσοδο της Βουλής (11:21)
Μία ώρα πριν από την ψηφοφορία, η ουρά για την είσοδο στη Βουλή φτάνει έως τα κάγκελα της Βασιλίσσης Σοφίας.
Τι «έδειξαν» οι προηγούμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια (11:13)
Κατά την πρώτη ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα 160 βουλευτές: 127 της Ν.Δ., 28 του ΠΑΣΟΚ και πέντε ανεξάρτητοι (οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Γιώργος Νταβρής και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης).
Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου 168 βουλευτές στήριξαν την προεδρική εκλογή, με τις διαφοροποιήσεις να αφορούν τη μέχρι πρότινος κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, τους δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, τέσσερις πρώην βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., τους Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτη Μελά, Κώστα Γιοβανόπουλο και Γιάννη Κουράκο, τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κασαπίδη και τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου.
Η τρίτη και καθοριστική ονομαστική ψηφοφορία (11:10)
Ξεκινά σε λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής η τρίτη και καθοριστική ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, στη σημερινή ψηφοφορία απαιτείται συμφωνία 180 βουλευτών, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, κατά τις οποίες απαιτούνταν συμφωνία των 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτών.
http://www.efsyn.gr/live/i-teleytaia-praxi-tis-sygkyvernisis