Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Goldman Sachs: Οι αγορές δεν φοβούνται τις εκλογές, αλλά την επόμενη μέρα

goldman_sachs640
«Kλειδί» για νέο ράλι στα ελληνικά assets θεωρεί η Goldman Sachs την αξιολόγηση της τρόικας και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Στην τελευταία της έκθεση η αμερικανική τράπεζα «ζυγίζει» τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ωστόσο ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να επιβαρύνει το οικονομικό outlook.
Ειδικότερα εκτιμά πως παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση με χρονική υστέρηση, η ανάπτυξη της Ελλάδας κυμάνθηκε ιδιαίτερα θετικά κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014.
Στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, η σύνθεση του ΑΕΠ ήταν θετική. Οι εξαγωγές ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η οποία είναι ενδεικτική της δυναμικής εξισορρόπησης που έχει επισημανθεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου του αγώνα. Κατά το 2ο τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών ανήλθε στο 9,5% σε ετήσια βάση.
Αποδίδει δε την ενίσχυση των εξαγωγών στην Ελλάδα στην ισχυρή επίδοση του τομέα του τουρισμού κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Όμως, και οι εξαγωγές αγαθών έχουν επίσης ανακάμψει, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι αναιμικές τάσεις ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη: Πρώτον, από το 2015 και μετά, η δημοσιονομική προσαρμογή μειώνεται σημαντικά. Δεύτερον, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις στο μέλλον. Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να διευκολυνθούν τώρα που οι ασκήσεις αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί. Τέταρτον, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η δημοσιονομική δυναμική και η δομή του χρέους έχουν θετικές τάσεις, υπό την προϋπόθεση οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που είναι συνυφασμένο σε γενικές γραμμές με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους διεθνείς δανειστές.
Η τράπεζα επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκλογές, με αφορμή την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι επαρκής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα χρειαστεί την υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι δεδομένη. Η εκλογική διαδικασία από μόνη της δεν είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
Ωστόσο οι αγορές ανησυχούν είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει συνέχεια της πολιτικής, θα διακοπεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία και μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Φυσικά, η πολιτική αστάθεια που δεν θα ακυρώσει την βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η αστάθεια θα μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Επίσης, μια σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη και μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων, βλάπτοντας την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Άλλωστε, η διεύρυνση των ελληνικών spreads δεν βοηθά τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Για να επιστρέψει η αισιοδοξία των επενδυτών στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Goldman Sachs, πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.