Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ... ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Προσβολή στον οικοδεσπότη

Προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την πρώτη, ύστερα από 68 χρόνια, επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία, δόθηκε η αφορμή για να φανεί ότι το χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί.
Πριν φανούν τα σύννεφαΠριν φανούν τα σύννεφαΗ πρόκληση με τον πλέον επίσημο τρόπο, ήρθε με αφορμή μια φράση του Εντι Ράμα αναφορικά με το Κόσοβο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για απρόσμενη προβοκάτσια.
Αναλυτές έκριναν ότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με το επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών επηρέασε και τη συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Εντι Ράμα. Μόνο που αυτή τη φορά, η... κλίμακα είναι διαφορετική.
«Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει», δήλωσε ο Εντι Ράμα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Δεν περίμενα μια τέτοια προβοκάτσια από τον Ράμα. Δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι», απάντησε, σε έντονο ύφος, ο Σέρβος πρωθυπουργός.
Η διευκρινιστική, τρόπον τινά, τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αρχική του θέση, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Η έκρηξη οδήγησε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς να κάνει λόγο για «κατάχρηση φιλοξενίας» από την πλευρά του Αλβανού πρωθυπουργού και τελικά να απομακρυνθεί, στρέφοντάς του την πλάτη με το πέρας της συνέντευξης και χωρίς να τον περιμένει.
Οι συμφωνίες
Κι όμως, με την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, δεν διεφάνη αρχικά ότι θα ακολουθούσε μια τέτοια εξέλιξη. Στις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών, συμφωνήθηκε να υπογραφεί σύντομα συμφωνία για την ελεύθερη κίνηση των πολιτών των δύο χωρών με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής τους ταυτότητας.
Σε οικονομικό επίπεδο, εκφράστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τη διευκόλυνση Σέρβων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία. Επίσης, συμφωνήθηκε η κοινή προσέγγιση διεθνών ταμείων για την υλοποίηση έργων υποδομής.
Πριν την καταιγίδα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε βιαστεί -όπως αποδείχθηκε αργότερα- να επισημάνει ότι «ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και το βλέμμα προς το μέλλον των δύο λαών και όχι το παρελθόν».
(Πηγές: BBC-ΑΠΕ)
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=456018