Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αντιβακτηριακή Δράση Της Αλόης Βέρα

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν την αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιασική και αντιφλεγμονώδη δράση ουσιών που περιέχονται στο ζελέ από το φύλλο αλόης,όπως:
Ανθρακινόνες
Φλαβονοειδή
Σαπωνίνες
Τανίνες
Πολυσακχαρίτες
Αιθέρια Έλαια
Ανθρακινόνες
Η γέλη της αλόης, δηλαδή το ζελέ της Αλόης περιέχει σε μικρές ποσότητες κάποια συστατικά που λέγονται Ανθρακινόνες. Πρόκειται για συστατικά που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και αποτελούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε βακτηρίδια, μύκητες και ιούς. Οι Ανθρακινόνες έχουν πολλές ιδιότητες:
Αντιβακτηριδιακές
Αντιμυκητιασικές
Αντιϊικές
Αντιβιοτικές
Αντιφλεγμονώδεις και
Αναλγητικές
Η αλόη περιέχει ενώσεις ανθρακινονών, τις C-γλυκοσίδες των ανθρακινονών όπως
Ανθρακινόνες
Βαρβαλοΐνη
Ισοβαρβαλοϊνη
Στερεοϊσοµερή της C-10-γλυκοσίδης της ανθρόνης
Αλοεµοδίνη
8-Ο-µεθυλ-7-υδροξυ-αλοΐνες Α και Β
Αλοϊνοζίδες Α και Β
Χρυσοφανόλη
και χρωµόνες (φλαβονοειδή) όπως:
Αλοϊζίνη
Αλοϊρεζίνη Ε
Αλοϊρεζίνη D
8-C-γλυκοζυλ-7-Ο-µεθυλ-αλοϊζόλης
και άλλες σχετικές γλυκοσίδες.
Οι γλυκοσίδες που λαμβάνονται από το στόµα µεταβολίζονται από τις γλυκοσιδάσες στην εντερική χλωρίδα και σχηµατίζουν δραστικές ανθρόνες. Στους ανθρώπους η εντερική χλωρίδα διασπά ολοκληρωτικά τις Ο-γλυκοσίδες και τις C-γλυκοσίδες έως ένα βαθµό. Ο κύριος ενεργός µεταβολίτης είναι η αλο-εµοδιν-9- ανθρόνη.
Σημαντική ανθρακινόνη είναι η αλοΐνη που βοηθάει στην εξυγίανση του εντέρου, καθώς έχει ήπια καθαρτική δράση. Σχετικές έρευνες διερεύνησαν την σχέση μεταξύ της αντιβακτηριακής δράσης της αλόης και της περιεκτικότητά της σε ενώσεις ανθρακινόνης. Επίσης ανέλυσαν την επίδραση της γλυκοσίδης στην αντιβακτηριακή δράση της αλοΐνης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντιβακτηριακή δραστηριότητα της αλόης εξαρτάται από τη περιεκτικότητα της σε ανθρακινόνες και ότι η γλυκοσίδη καθιστά εύκολο για την αλοΐνη να εισβάλει στα κύτταρα ενώ παράλληλα ενισχύει την δραστικότητά της.
Δηλαδή οι ενώσεις ανθρακινόνης είναι τα ενεργά αντιβακτηριακά συστατικά στην αλόη και η αλοΐνη είναι η κύρια δραστική ένωση. Άλλες μελέτες από Ιταλούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πάντοβας έδειξαν ότι η αλοΐνη σε συνδυασμό την ανθρακινόνη αλοεµοδίνη έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε παιδιά με όγκους.
Σαπωνίνες
Οι σαπωνίνες είναι φυσικές ουσίες --αφρώδεις μικροοργανισμοί-- με αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και καθαριστικές ιδιότητες και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς, τους μύκητες και τους ζυμομύκητες και παράλληλα τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν δύο τύποι σαπωνίνων:
Οι τριτερπενοειδούς τύπου σαπωνίνες οι οποίες παρουσιάζουν αποχρεμπτική δράση και
Οι στεροειδούς τύπου σαπωνίνες οι οποίες μοιάζουν με αυτές του ανθρώπινου οργανισμού και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
Στατιστικά, άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σαπωνίνες εκδηλώνουν λιγότερα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στήθους, όπως επίσης και λιγότερες καρδιακές παθήσεις.
Τανίνες
Οι τανίνες είναι ουσίες --αμυντικές ενώσεις-- που περιέχονται στον φλοιό στα φύλλα και στα κουκούτσια σχεδόν όλων των φυτών, σε όλα τα κλίματα σε όλο τον κόσμο και εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στην επιφάνειά τους.
Η έντονη στυφή και άσχημη γεύση των φλοιών και των φύλλων οφείλεται στις τανίνες. Έτσι προστατεύουν τα φυτά από τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα τα οποία απωθούνται από αυτήν την στυφή γεύση και την στυπτική επίδρασή τους στο στόμα τους.
Οι τανίνες προσφέρουν στον άνθρωπο αντίσταση κατά των λοιμώξεων των ιστών, καταπολεμούν τα βακτήρια και τους διαφόρους ιούς, όπως της γρίπης, του έρπητα κ.α. και αντιπαρασιτικά αποτελέσματα.
Γενικά ασκούν στυπτική δράση και σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στις βλεννογόνους μεμβράνες και το δέρμα.
Πολυσακχαρίτες
Οι πολυσακχαρίτες είναι σάκχαρα, δηλαδή οργανικές ενώσεις που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, --υδατάνθρακες-- τα οποία όπως και τα λίπη προμηθεύουν τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά για να λειτουργήσει και να αποδώσει έργο. Η αλόη περιέχει τους σημαντικότερους πολυσακχαρίτες:
Μανόζη: Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και κυρίως τα κύτταρα Τ-4 και τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία αντιδρούν και καταπολεμούν τις μολύνσεις.
Γλυκουρονικό οξύ: Διαθέτει ισχυρή αποτοξινωτική δράση.
Ραμνόζη: Πολυσακχαρίτης του πρωτογενούς κυτταρικού τοιχώματος.
Κυτταρίνη: Είναι ο πιο διαδομένος υδατάνθρακας στην φύση. Αποτελεί το κύριο συστατικό των τοιχωμάτων των φυτικών κυττάρων. Από την κυτταρίνη παίρνουμε τη γλυκόζη.
Γλυκόζη: Η βασική πηγή ενέργειας για τους ζωντανούς οργανισμούς. Κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα και η μοναδική πηγή θρεπτικών ουσιών για τον εγκεφαλικό ιστό.
Εξουρονικό οξύ: Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας.
Γαλακτόζη: Φυτικό γλυκαντικό με λίγες θερμίδες, πρόσθετο σε γλυκά και ενεργειακά αναψυκτικά.
Ξυλόζη: Επίσης φυτικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων.
Γαλακτουρονικό οξύ: Διατροφικό πρόσθετο.
Αραβινόζη: Πεντόζη που χρησιμοποιείται για μείωση βάρους, στη θεραπεία της ηπατίτιδας-Β και ως ανασταλτικό της σακχαρόζης σε διαβητικούς.
Αλδοπεντόζη: Άλλη μια πεντόζη.
Ακετυλική μαννόζη ή ακεμαννάνη (Acemannan ή acetylated mannan)
Ακεμαννάνη
Ένα από τα θαυματουργά συστατικά της αλόης είναι η ακετυλική μαννόζη ή ακεμαννάνη (acemannan) η οποία δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Προστατεύει τον νωτιαίο μυελό από βλάβες λόγω χημικών δηλητηρίων και βλαβερών ναρκωτικών.Αποτοξινώνει, φροντίζει και διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνει το μεταβολισμό και προσφέρει αυξημένα επίπεδα ενέργειας. Θεωρείται δε ως το φυσικό διεγερτικό του οργανισμού.
Η ακεμαννάνη - acemannan αποθηκεύεται σ' όλες τις μεμβράνες των κυττάρων και έτσι επιτυγχάνεται η ανοσοποιητική ενδυνάμωση ολόκληρου του οργανισμού ενάντια σε παθογόνα παράσιτα, βακτηρίδια, μύκητες και ιούς. Έχει δείξει και αρκετά θετικά αποτελέσματα ως βοήθημα στη θεραπεία της ανοσοανεπάρκειας. Μια άλλη σπουδαία δράση της ακεμαννάνης είναι ότι διαρρηγνύει το περιτύλιγμα από πρωτεΐνες το οποίο περιβάλλει τα καρκινικά κύτταρα και έτσι τα καθιστά ευάλωτα στα αμυντικά κύτταρα τα οποία μπορούν πιο αποτελεσματικά να εξουδετερώσουν τα καρκινικά.
Μια εκχύσιμη μορφή ακεμαννάνης κατασκευασμένη από την Carrington Laboratories ως Acemannan Immunostimulant έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, μετά από τις κλινικές δοκιμές, για την αντιμετώπιση του σαρκώματος των ινοβλαστών --fibrosarcoma ή fibroblastic sarcoma-- ενός τύπου καρκίνου στα σκυλιά και τις γάτες. Δεν έχει εγκριθεί για χρήση από τους ανθρώπους και αν και δεν είναι φάρμακο, η πώλησή της ελέγχεται και μπορεί μόνο να ληφθεί μέσω συνταγής από κτηνίατρο. Τέλος η ακεμαννάνη μέχρι την εφηβεία παράγεται από τον οργανισμό μας. Μετά πρέπει να την προμηθευόμαστε από τις τροφές.
Αιθέρια Έλαια
Τα αιθέρια έλαια είναι αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα και έχουν την δυνατότητα να δρουν κατά των ιών. Δεν έχουν παρενέργειες και τα μικρόβια δεν αναπτύσσουν αντοχή σ’ αυτά.


https://www.facebook.com/agrotisspitisou