Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Πεντάγωνο: Δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί για να σωθεί το Κομπάνι

http://www.e-typos.com/kosmos/article/100951/pedagono-den-arkoun-oi-vomvardismoi-gia-na-sothei-to-kobani/

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) πραγματοποίησαν ακόμη οκτώ αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων και στόχων των τζιχαντιστών κοντά στην εμπόλεμη ζώνη της πόλης Κομπάνι της Συρίας η οποία πολιορκείται από τους ισλαμιστές αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, η ISIS εξαπέλυε νέες επιθέσεις στην προσπάθειά της να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη.

«Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κομπάνι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρδική πολιτοφυλακή εκεί, συνεχίζει να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αμυνόμενη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση προσθέτει ότι στις αεροπορικές επιδρομές που συμμετείχαν και πολεμικά αεροσκάφη της Ιορδανίας καταστράφηκαν αρκετοί στόχοι των ισλαμιστών, μεταξύ των οποίων πέντε ένοπλα οχήματα, μία αποθήκη ανεφοδιασμού, μια μονάδα διοίκησης και ελέγχου, μία μονάδα υποστήριξης και οκτώ στρατώνες.

Ωστόσο, μπορεί οι επιθέσεις από αέρος να «φρέναραν» για λίγο την προέλαση των τζιχαντιστών στην στρατηγικής σημασίας πόλη Κομπάνι, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να «πέσει» στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών. «Δεν είναι αρκετές οι αεροπορικές επιδρομές», αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Πιο συγκεκριμένα, όσοι Κούρδοι παρέμειναν στο Κομπάνι με τη βοήθεια των επιδρομών από αέρος αρχικά ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να κάνουν πίσω σε περιοχές που βρίσκονται στα ανατολικά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, αργά το απόγευμα μειώθηκε η ένταση των οδομαχιών στην κουρδική πόλη.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα του Κομπάνι από τη Ράκα, στη βόρεια Συρία, ενισχύθηκαν με άνδρες και τεθωρακισμένα οχήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Ράκα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του χαλιφάτου.

Η προέλαση των τζιχαντιστών και η έλευση ενισχύσεων έγιναν παρά τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας
Tο Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα, δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία.

«Δεν είναι ένα νέο ζήτημα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι εδώ και καιρό αυτό αποτελεί αίτημα της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μιας στρατιωτική επιλογή που εξετάζουμε. Πιστεύω πάντως ότι είναι ένα θέμα συνεχιζόμενων συζητήσεων», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Εξάλλου ο αντιναύαρχος σημείωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ δεν θα αρκέσουν για να σώσουν την πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές.

«Μόνο τα αεροπορικά πλήγματα δεν θα αρκέσουν, δεν θα μας δώσουν λύση και δεν θα σώσουν την πόλη Κομπάνι», υπογράμμισε. «Θα χρειαστούν ικανά στρατεύματα - Σύροι αντάρτες ή Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις - να φτάσουν στην περιοχή για να νικήσουν το ΙΚ», πρόσθεσε ο Κίρμπι.