Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πέντε ώρες χωρίς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Πέντε ώρες χωρίς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα σταματήσει για πέντε ώρες σήμερα (από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα) τα πλήγματα και τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να ανεφοδιαστούν. Eκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι και η οργάνωση θα σεβαστεί την πεντάωρη κατάπαυση του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε-όπως ανέφεραν ισραηλινές πηγές-μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σήμερα στην Αθήνα διοργανώνεται μαζική διαμαρτυρία, το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.
φωτ: AFPφωτ: AFP
Το Ισραήλ πάντως προειδοποιεί ότι εάν η Χαμάς ή άλλες οργανώσεις επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάπαυση του πυρός, ο στρατός θα απαντήσει "άμεσα και αποφασιστικά".Οι κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας καλούνται από τον ισραηλινό στρατό να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις 3 το μεσημέρι διότι οι επιδρομές θα ξεκινήσουν και πάλι.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την έκτακτη σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξάλλου δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσαν.
Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Σήμερα στις 6 το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα και σύλλογοι διοργανώνουν διαμαρτυρία, με αίτημα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, αλλά και να σταματήσει κάθε συνεργασία της ελληνικής με την ισραηλινή κυβέρνηση. Διαβάστε εδώ αναλυτικά.

http://www.enet.gr