Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΚΤ – ΔΝΤ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τράπεζες να πάρουν κι άλλα χρήματα, αλλά κανείς δεν μιλάει για «κούρεμα» χρεών στους δανειολήπτες.

Οι «βόμβες» πολλές φορές κρύβονται και πίσω από λέξεις και διαπραγματεύσεις... Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 80 δις ευρώ, κοντά στο 40% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτά ακριβώς τα δάνεια θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τέλος του έτους για να κρίνει αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια...
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν και την ανακεφαλαιοποίηση και τα υπέρογκα δάνεια. Το μοντέλο αυτό θα «στραγγίξει» 100% την χρηματοροή στην πραγματική οικονομία αφού ήδη κυκλοφορεί λίγο έως καθόλου χρήμα (cash) στην ελληνική αγορά. 
Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να μην έλεγε πολλά για το κούρεμα χρέους, αλλά στάθηκε πολύ, πάρα πολύ στα επισφαλή δάνεια της Ελλάδας. Όπως έγραψε, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 6 δις περισσότερα απ' ότι υπολογίστηκε στα τεστ αντοχής της Blackrock, μια έκθεση που ακόμα δεν έχουμε δει (αλήθεια ο κ. Στουρνάρας ως νέος Διοικητής της ΤτΕ θα τη δώσει στη δημοσιότητα;).
Σε αυτή την έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 9 δις ευρώ. Το ΔΝΤ κατηγορεί την ΤτΕ ότι δεν έλαβε υπόψη της κάποια στοιχεία, όπως επίσης και ότι τα τεστ αντοχής δεν ήταν αυστηρά, όπως θα έπρεπε. Τις ίδιες βολές, όπως ήδη γνωρίζουμε εδώ και μήνες, ρίχνει και στην ΕΚΤ, προϊδεάζοντας πιέσεις στο τέλος του έτους προς τον Μάριο Ντράγκι να παραδεχθεί ότι τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής θα γίνουν με αυστηρούς όρους και όχι με πιο... χαλαρούς όπως στην Ελλάδα.
Τι θα γίνει όμως αν η Λαγκάρντ πείσει τον Ντράγκι για αυστηρότερους όρους; Θα αναθεωρηθεί το σενάριο που επέλεξε η ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών για τις ελληνικές τράπεζες; Θα βγει μεγαλύτερο «κοστούμι» λόγω κόκκινων δανείων;
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι όλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων χρημάτων προς τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν τα ζητήματα των αποθεμάτων τους, κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εξωπραγματικές απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Αν δεν ρυθμιστούν με γενναίες πρωτοβουλίες τα χρέη των πολιτών είναι απορίας άξιον με ποιους πελάτες θα δουλεύουν και θα συναλλάσσονται οι τράπεζες.
Από την άλλη μεριά θυμίζουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει το περιβόητο πλέον, «μαξιλάρι ασφαλείας», ύψους 11 δις ευρώ. Αν όμως, κριθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν με βάση τα πλέον αυστηρά κριτήρια (όπως εκτιμάται ότι θα γίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες) τότε αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν! Υπολογίστε όμως και κάτι ακόμα: το ΔΝΤ στη χθεσινή του έκθεση, έγραφε ρητά ότι το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ δεν πρέπει να το αγγίξει η ελληνική κυβέρνηση. Τότε από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί σε ανύποπτο χρόνο είχε ειπωθεί, πως τελικά, μπορεί να διατεθούν για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών...


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/458308/mpoyrloto-ta-kokkina-daneia#ixzz34PS9J9IW