Λουκέτο στη Βουλή για τις ευθύνες πολιτικών
Μετά το χρυσαυγίτικο σόου, το οποίο εξέθεσε όμως για άλλη μία φορά το Μαξίμου, διεκόπη εσπευσμένα η λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής, με κύριο στόχο να περάσουν όσο πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα στα θερινά τμήματα οι απαιτήσεις της τρόικας.
Παράλληλα με τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας παραγράφονται και τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και των μελών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, για τις υποθέσεις του Μνημονίου, του PSI, των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ.
Αντίστοιχα το 2009, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε διακόψει τη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής από τις αρχές Μαΐου -με δικαιολογία τις ευρωεκλογές- μέχρι και τον Οκτώβριο, με συνέπεια την παραγραφή όλων των πιθανών ποινικών ευθυνών υπουργών της περιόδου 2004-2007, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε να φέρει στη Βουλή τις υποθέσεις των ομολόγων και της «Γερμανός», είχαν προγραμματιστεί απολογίες των κατηγορουμένων της Siemens και κυριαρχούσε η υπόθεση του Βατοπεδίου.
Μπαλτάκος-Χ.Α.
Παράπλευρα οφέλη για την κυβέρνηση από τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας αποτελούν επίσης η εκ νέου παραπομπή στις καλένδες τής συζήτησης για την υπόθεση Μπαλτάκου που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και του αντιρατσιστικού, καθώς και η αντιμετώπιση κοινοβουλευτικών παρενεργειών του ανασχηματισμού, καθώς για μία με δύο εβδομάδες η Βουλή θα παραμείνει κλειστή και άρα οι δυσαρεστημένοι δεν θα έχουν πρόσφορο πεδίο.
Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση σκόπευε να περάσει στα θερινά τμήματα της Βουλής, όπου υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών, «δύσκολα» νομοσχέδια, που αφορούν είτε προαπαιτούμενα είτε δεσμεύσεις έναντι των δανειστών. Με την επίσπευση της διακοπής λειτουργίας της Ολομέλειας το σχέδιο αυτό μπαίνει σε εφαρμογή.
Αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης έχουν ήδη προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες, που αν και δεν είναι προαπαιτούμενο αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας και το οποίο «πάγωσε» προεκλογικά. Και τα δύο αναμένεται να έρθουν στο τρίτο θερινό τμήμα, καθώς η κυβέρνηση δεν βιάζεται για το πρώτο (που θα προκαλέσει νέες εσωκομματικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ), ενώ για το δεύτερο χρειάζεται δίμηνη διαβούλευση (και να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ.).
Αλλά και το νομοσχέδιο για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων -επίσης προαπαιτούμενο- θεωρείται επικίνδυνο. Πρόκειται εξάλλου για ένα από τα καυτά θέματα της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που μετατέθηκαν λόγω των αντιδράσεων και της προεκλογικής περιόδου. Θα έρθει «πακέτο» με τη νομοθεσία που επιτρέπει την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις.
Προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι επίσης η ψήφιση νόμου για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, καθώς και το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, μία συζήτηση που η κυβέρνηση ήθελε να εντάξει στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην Ολομέλεια τον Οκτώβριο -εάν φυσικά ανοίξει ξανά κανονικά η Βουλή και δεν υπάρξει εκλογικό απρόοπτο.
Εντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, ενώ οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, Γιάννης Πανούσης και Νίκος Τσούκαλης προτού ανακοινωθεί η διακοπή των εργασιών με ερώτησή τους ζητούσαν να έλθει επιτέλους ο αντιρατσιστικός νόμος, ο οποίος εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. Εκτός από την ψήφιση του αντιρατσιστικού, η κυβέρνηση με την επίσπευση λειτουργίας των θερινών τμημάτων βρίσκει μία βολική αφορμή να μη διεξαχθεί ποτέ η προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου -όχι ότι είχε ποτέ τέτοια πρόθεση έτσι κι αλλιώς.
Αντιδράσεις
Το ΚΚΕ υπενθύμισε πως έχει κατ' επανάληψη αναφέρει ότι νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές. «Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, αντέδρασε η ΔΗΜΑΡ. Για άλλη μια φορά, θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών, επισήμανε το κόμμα.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μέσω δήλωσης του εκπροσώπου τους Τέρενς Κουίκ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την απόφαση να κλείσει η Ολομέλεια και να ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα Μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα. Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;».