Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

2014 ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Picture
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από που πήρε η ωραία πόλη μας το όνομά της;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που λένε πως το όνομα της Δράμα είναι από το δωρικό δράω - ῶ = δέρκομαι, ὁράω - ῶ που σημαίνει ''πόλη που έχει θέα''.Ο Μαργαρίτας Δήμιτσας λέει ότι το όνομα της πόλης μας αρχικά ήταν Δράβα,έπειτα έγινε Δραβήσκος και τελικά έμεινε ως Δράμα.Ο άγγλος Γουλιέλμος Μαρτίνος Leake ταυτίζει την αρχαία Δραβήσκο με την Δράμα.Ο γάλλος αρχαιολόγος και περιηγητήςPerrot καθώς και ο ρώσος ιστορικός και συγγραφέας Ιωάννης Πετρώφ,λένε πως η Δράμα πήρε το όνομά της από το λέξη Δραβήσκος-> Δράβα-> Δράμα.Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Στράτη όμως η πόλη τούτη ποτέ δεν ονομάστηκε Δραβήσκος,ούτε από τους κατοίκους της,ούτε από τους παλιούς συγγραφείς, αφού πίστευε πως άλλη πόλη ήταν η Δράμα και άλλη η Δραβήσκος.Επίσης αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν πως η πόλη αρχικά ονομαζόταν Ύδραμα επειδή είχε πολλά νερά και μετά μεταονομάστηκε σε Δράμα.

Picture

Ιστορία της Δράμας

Η Δράμα είναι η πρωτεύουσα του νομού Δράμας της ανατολικής Μακεδονίας.Πρόκειται για πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

Aποτελείτε από πεερίπου 40.000 κατοίκους. Η ονομασία αυτή οφείλεται στην άφθονη παρουσία του νερού στην περιοχή της ακόμη στο μικρό μέγεθος που είχε σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Η προϊστορίκη πόλη εντοπίζεται πιθανόν στον σημερινό σοινηκισμό του Αρκαδικού όπου οι πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύπτουν έναν εκτεταμένο οικισμό της Μέσης Νεολιθικής περιόδου. Η πόλη των ιστορικών χρόνων με βάση τα ανασκαφικά ευρήματα ανιχνεύεται στα τέλη του 40ου αι. π.Χ. Σημαντικού τεκμήριο της ελληνιστικής περιόδου της Δράμας αποτελεί μακεδονικού τύπου τάφος που βρέθηκε στην οδό Τροίας 1 και βεβαιώνει την πολιτισμική και οικονομική σχέση της αρχαίας πόλης με γειτονικές και πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Κατά του ρωμαϊκούς χρόνους η Δράμα αποτέλεσε κώμη της λατινικής αποικίας των Φιλίππων η οποία ιδρύθηκε μετά τη μάχη των φιλίππων.Χάρη στο φυσικό της τοπίο επιλέχθηκε ως τόπος αναψυχής πλούσιων ρωμαϊκών αξιωματούχων.

Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, στην περιοχή Δράμας φαίνεται πως κατοικήθηκε ο οικισμός Αρκαδικού. Προς το τέλος των κλασικών ή στις αρχές της ελληνιστικών χρόνων (τέλη τετάρτου ή αρχές τρίτου αιώνα π.Χ.) στη θέση της Δράμας δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν το θεό Διόνυσο, σε ιδιαίτερο ιερό. Η πολίχνη παρέμεινε δραστήρια και κατά τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Κατελήφθη από τους Οθωμανούς το 1371 (ή το 1383). Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, έδρασαν σπουδαίοι Δραμινοί οπλαρχηγοί Μακεδονομάχοι, όπως ο Κωνσταντίνος Ρίζος ,ο Χρυσόστομος Παπαγεωργίου και ο Νικόλαος Πετρίκης.Πρώτα το όνομα της προέρχεται απ την λέξη ύδραμα που σημαίνει νερό. Αυτό επειδή κάτω από αυτήν υπάρχουν νερά που οδηγούν στις πανέμορφες πηγές της Αγ. Βαρβάρας  όπου υπάρχει και ένα μικρός ναός που έχει το όνομα της αγίας. Όπως λέω και στην  αρχική σελίδα η πόλη πρώτο κατοικήθηκε  τους  προϊστορικούς χρόνους. Μέτα από αρκετά χρόνια  καταλήφθηκε από τους Οθωμανους το 1371 (ή το 1383). Το 1530 είχε 143 χριστιανικά και 96 μουσουλμανικά νοικοκυριά. Αφού πέρασαν όλα αυτά το   το 1916  καταλήφθηκε  από τους Βούλγαρους ξανά αφού τους είχαν κατακτήσει και το  το 1913.  Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα  γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα κατέλαβαν την Aνατολική Μακεδονία. Οι Βούλγαροι ξεκίνησαν τότε συστηματική επιχείρηση εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας και της περιοχής της, η οποία όμως συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων της. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, με αφορμή επιθέσεις ανταρτών εναντίον Βουλγάρων σε χωριά της Δράμας, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής εφάρμοσαν σκληρά αντίποινα στη Δράμα, το Δοξάτο και τα χωριά Χωριστή, Κύργια, Κουδούνια, Προσοτσάνη και αλλού. Οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν τη Δράμα τον Οκτώβριο του 1944.    

Πληροφορίες:http://www.qsl.net/sz7drm/istoria%20dramas.pdf

http://magicdrama.weebly.com/iotasigmatauomicronrho943alpha-tauetasigmaf-deltarho940mualphasigmaf.html,