ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Το ακριβό φυσικό αέριο στριμώχνει την Ευρώπη
ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ γεωστρατηγικής φαίνεται πως επιδίδεται η Ε.Ε. καλούμενη να διαχειριστεί την κρίση στην Ουκρανία και την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, υπό το πρίσμα πάντοτε της διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ετοιμη λοιπόν να στείλει προς πάσα κατεύθυνση σαφή μηνύματα «πολιτικού περιεχομένου» εμφανίστηκε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την έναρξη των περίφημων «stress tests» στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στην ηλεκτροπαραγωγή με χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι οι υψηλές τιμές στην τιμή του φυσικού αερίου και κατά περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της βιομηχανίας.
Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι τα διαρκώς αυξανόμενα τιμολόγια στον ενεργειακό κλάδο αποτελούν «παράγοντα ανησυχίας» -την ανησυχία τους εκφράζουν και ο επιχειρηματικός κόσμος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- και πως επηρεάζουν στο σύνολό της την ευρωπαϊκή αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίζεται, πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό μέτρα προκειμένου να ενισχυθούν οι γεωπολιτικές σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και βεβαίως σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία.
Λόγω Μνημονίου
Στην Ελλάδα ωστόσο εξαιτίας της εφαρμογής των όσων προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, επικείνται σημαντικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας και κυρίως στην αγορά φυσικού αερίου.
Πρωτίστως όμως σε ό,τι αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού και τον Ελληνα καταναλωτή η τήρηση των μνημονιακών όρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μάλιστα άμεσα, από την 1η Ιουλίου.
Προφανώς στην Αθήνα οι υποδείξεις των ευρωπαϊκών οργάνων, εξαιτίας των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών της, δεν γίνονται αντιληπτές, ούτε και υπάρχουν περιθώρια να υιοθετηθούν.
Οι πιέσεις πάντως που άσκησαν οι Βρυξέλλες στη Βουλγαρία όσον αφορά στον ρωσικών συμφερόντων αγωγό South Stream, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτήσει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων, φαίνεται πως ελήφθησαν υπόψη, με αποτέλεσμα η Σόφια να υποχρεωθεί να τηρήσει προς το παρόν αποστάσεις από το εν λόγω έργο.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει τα μέσα για να «παγώσει» εξ ολοκλήρου την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού.
Θα προσπαθήσει όμως, όπως συμπληρώνουν, να τροποποιήσει τους όρους της επένδυσης ώστε να είναι προς όφελος όλης της Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση η όλη συζήτηση, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετατέθηκε για το τέλος του μήνα.
Την ίδια στιγμή όμως που η Ε.Ε., σύμφωνα με νέα έκθεση που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, θα κληθεί να απαντήσει πώς θα καλύψει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο της Ευρώπης, οι οποίες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν έως το 2030 κατά 50%.