Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ Εισπράττοντας ειρωνείες και επικρίσεις

Με μοναδική εξαίρεση τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που μίλησε θερμά για το «κουράγιο και την αποφασιστικότητα» της Ελλάδας ενώπιον της κρίσης σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που έδωσε σε όλους τη δύναμη να πολεμήσουν τις αιτίες και τις συνέπειές της, όλοι σχεδόν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου δεν έδειξαν διατεθειμένοι να «καταπιούν αμάσητη» την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Γυροφέρνοντας στα τετριμμένα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., μίλησε για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη και για τη δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης.
Χωρίς όμως να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και χωρίς να πείσει ότι, από τη θέση της, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο, η καταχρεωμένη Ελλάδα θα μπορέσει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας στην Ευρώπη και στην αποτροπή της φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Σκληρά σχόλια
Επόμενο ήταν να εισπράξει ειρωνείες, επικρίσεις, μέχρι και χλευασμό από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που πήραν το λόγο και ο καθένας από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα.
* Πολύ κόσμια, λόγω ιδεολογικής συγγένειας, ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γάλλος ευρωβουλευτής Ζόζεφ Ντολ, υπενθύμισε στον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. ότι είναι πολύ σημαντική η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη φορολογική και δημοσιονομική εναρμόνιση στην Ε.Ε.
* Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, στηλίτευσε την... αμέλεια του Αντώνη Σαμαρα να κατονομάσει την τρόικα ως βασική υπεύθυνη για τα δεινά που πέρασε και περνάει ο ελληνικός λαός με τις μνημονιακές πολιτικές της, υποστήριξε ότι θα πρέπει επιτέλους «η τρόικα να καταργηθεί», διευκρινίζοντας ότι, στην περίπτωση της Ελλάδος, «πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας».
* Ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ επέκρινε τους Ελληνες πολιτικούς ότι δεν ανέλαβαν πολύ νωρίτερα τις ευθύνες τους και την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη ότι δεν έδειξε εξαρχής την απαραίτητη αλληλεγγύη.
«Αν αυτά είχαν συμβεί εγκαίρως, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε ελληνική ούτε ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε.
* Εξω από τα δόντια η επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, επέκρινε την αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται έχουν πετύχει μόνο στα χαρτιά.
«Πρέπει να λάβετε μέτρα επειγόντως, γιατί ο κόσμος έχει πολύ έντονα την αίσθηση ότι έχει αδικηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
* Για τους Βρετανούς Συντηρητικούς, ο Μάρτιν Κάλαναν χαρακτήρισε ειρωνεία να λέγεται ότι η Ελλάδα υπέφερε από την κρίση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός «πληρώνει τα σφάλματα που ο ίδιος διέπραξε».
* Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλ Τσιμέρ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς σημείωσε ότι «αυτή η καθοδηγούμενη από την αγορά πολιτική οδήγησε εδώ που είμαστε τώρα, σε μία ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εξαλείφοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού. Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες και μετά να βρούμε λύσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
* Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από ξένο έλεγχο και ότι τελικά ήταν λάθος της να υιοθετήσει το ευρώ εξέφρασε ο Βρετανός επικεφαλής της Ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» Νάιτζελ Φάρατζ. Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι γραφειοκράτες είναι αυτοί που κινούν την Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο μύθος πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναπόφευκτη θα συντριβεί στις ευρωεκλογές».
* Τέλος, από τους μη εγγεγραμμένους σε Ομάδα ευρωβουλευτές, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Νικόλ Σενκλέρ σχολίασε τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λέγοντας «βρίσκεστε σε τεχνητούς παραδείσους αν πιστεύετε ότι η Ε.Ε. είναι η λύση».
** Κι ο «τρελός» Βρετανός
Στη «μικρή» Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» ανήκει ο Αγγλος ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, που κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί «τρελός» με τις απόψεις που συχνά εκφράζει για αποτυχία του ευρώ και για διάλυση της Ευρωζώνης.
Χθες, όμως, παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. από τον Αντώνη Σαμαρά, είπε:
«Δεν εκπροσωπείτε την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού, είστε υποχείριο των εντολών της τρόικας και καλά θα κάνετε να αλλάξετε το όνομα του κόμματός σας, από Νέα Δημοκρατία σε... Μη Δημοκρατία».
Δεν βρέθηκε, πάντως, κανένας «γνωστικός» να αντικρούσει την καταγγελία. ΡΟΥ. Ν.

Πυρά από ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ

Ως αναπόφευκτη θεωρεί η ΔΗΜΑΡ την αναφορά του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο στα λάθη του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να παραμείνει ως απλή διαπίστωση. «Πρέπει να οδηγεί στην προώθηση μειζόνων αλλαγών, σε αποφυγή νέων μέτρων και σε σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με αναπτυξιακές διαδικασίες και επιλογές, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», τονίζει, καταγγέλλοντας παράλληλα τις «κυρίαρχες πολιτικές της δογματικής λιτότητας, της εθνοκεντρικής θεώρησης και του κρατικού ηγεμονισμού».
Διπλή επίθεση εξαπέλυσε το ΚΚΕ, στρεφόμενο κατά όσων ανέφεραν τόσο ο Α. Σαμαράς στο Στρασβούργο όσο και ο Αλ.Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκπέμπουν την αγωνία για το ποιος θα γίνει ο εκλεκτός της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να διαχειριστεί τον "πάτο" της κρίσης και την αναιμική πορεία ανάκαμψης που πιθανόν ακολουθήσει», δήλωσε ο γ.γ. Δ. Κουτσούμπας. Τόνισε ότι συσκοτίζουν το πραγματικό πρόβλημα, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα και τυχόν «ψίχουλα για εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας» στηρίζονται στην κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων και σε νέες θυσίες χωρίς ημερομηνία λήξης.