Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οι σεισμοί της Κεφαλονιάς του 1953.


Οι σεισμοί της Κεφαλονιάς του 1953. Ιστορικό, μαρτυρίες, video.

Το Αργοσόλι μετά τον σεισμό
12 Αυγούστου 1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 871 άνθρωποι, να τραυματιστούν 1690 και να μείνουν άστεγοι 145.052.
Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη θα ισοπεδωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Το ιστορικό των σεισμών

Ο πρώτος σεισμός θα γίνει την Κυριακή, 9 Αυγούστου του 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Το μέγεθός του θα είναι 6.4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο δεύτερος, μεγέθους 6.8, σημειώνεται στις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων θα έχουν μέγεθος 5.3 και 5.1.
Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953 ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.2 θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο επόμενος μεγάλος σεισμός που γίνεται την ίδια μέρα θα έχει μέγεθος 7.2 και θα είναι ο καταστροφικότερος στην ιστορία της Κεφαλονιάς και ένας από τους καταστροφικότερους σεισμούς που έζησε ποτέ η Ελλάδα. Η έντασή του προσδιορίστηκε ως Χ+.

Παραπήγματα στα Μαυράτα

Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς θα ισοπεδωθούν σχεδόν ολοκληρωτικά: 27.659 από τις 33.000 οικοδομές κατέρρευσαν, 467 μόνο σώθηκαν (κυρίως στη βόρεια Κεφαλονιά, στην περιοχή της Ερίσου), ενώ οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές ή ελαφρύτερες ζημιές.
Στη Ζάκυνθο, την καταστροφή συμπλήρωσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του νησιού. Ο  συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.
Ένας υπέροχος και ζωντανός νησιωτικός πολιτισμός θάφθηκε κάτω από τα συντρίμμια που άφησαν οι σεισμοί.

Η Κεφαλονιά μετά το σεισμό

Ο πληθυσμός των νησιών άλλαξε δραματικά. Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ερήμωσης, απαγόρευσε την εγκατάλειψη των νησιών αλλά παρόλα αυτά χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τρομαγμένοι και απελπισμένοι με κάθε μέσο προς την ηπειρωτική Ελλάδα.  
Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσφέρθηκαν από πολλές χώρες προς τα δοκιμαζόμενα νησιά του Ιονίου. Το ελληνικό κράτος έμοιαζε να μην μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα ειδικά η Κεφαλονιά να αποστερηθεί μετά τους σεισμούς το σημαντικότερο και δημιουργικότερο κομμάτι του πληθυσμού της μέσω της μετανάστευσης.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά

Μία μαρτυρία

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πορεία προς τον 21ο αιώνα».
Πηγή: kefalonitis.com
Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953. Ψάλτες δεξιός Γερασιμάκης Κουταβάς, αριστερό στασίδι Νίκος Κανελόπουλος. Βρισκόμαστε στο σημείο της ακολουθίας που ο Γερασιμάκης ψάλει το «οι τα Χερουβίμ…» μόπου μια σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας έκανε τους πολυελαίους να χορεύουν τον τρελό της καταστροφής ρυθμό, το κτίσμα του ναού να τρέμει με κίνηση ταλαντευόμενη και βίαια και το εκκλησίασμα σύξυλο, να ακούει τον τρομακτικό θόρυβο από την πτώση των κορνιζών των κτιρίων. Ο παπά–Γιάννης τρομαγμένος στην πύλη εθεώρει την επερχόμενη θύελα άναυδος.
Αφού το κακό σταμάτησε, τέλειωσε τη λειτουργία διαβαστά και αφού έκλεισε το ναόν εξήλθε. Aντικρύζοντας το δρόμο ανατρίχιασε από το θέαμα που αντίκρυσε. Μπαλκόνια, κεραμμίδια, ατσούπια, κορνίζες ατάκτως και βιαίως εριμμένα στον δρόμο, άλλα να κρέμμονται σα σάβανα, άλλα πεσμένα να φράσουν το διάβα. Περάσαμε τον δρόμο εν τάχει και μπαίνοντας σε πλατεία και λεωφόρο, αντικρύσαμε κόσμο συγκεντρωμένο, πούχε το φόβο συνοδό και στις ψυχές διάχυτη την λύπη. Πλησιάζοντες το σπίτι, καταλάβαμε πως είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, μα μη έχοντας που αλλού να πάμε μείναμε, με τη σκέψη, αν συμβεί νέος σεισμός να πεταχτούμε γρήγορα στον κήπο. Λάθος μεγάλο η αντίληψή μας.
Η ζωή από κείνη τη στιγμή άλλαξε για όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι αλάλιασαν, άλλοι γινήκανε αλλόφρονες, άλλοι έχασαν τον εαυτό τους. Δεν ήταν τίποτα όπως πρώτα, ούτε μέσα μας, ούτε όξου μας, μήτε στις συμπεριφορές μας. Ο φόβος στην προσμονή του χειρότερου είχε κυριαρχήσει. Τόβλεπες στη φύση στα ζώντανά παντού. Η αποφυγή των στενών δρόμων και η προτίμηση των ανοιχτών χώρων, ήτανε κυριαρχούν συναίσθημα. Κατήντησε κουβεντιάζοντας να παπαγαλίζουμε τα ίδια και τα ίδια, γίναμε ειδικοί, μιλούσαμε γιατί έπρεπε να μιλούμε, κι όχι γιατί γνωρίζαμε τι λέγαμε. Είμαστε σε παραλογισμό. Οι ζημιές στην πόλη σημαντικές. Η πολιτεία είχε στείλει έναν Υπουργό για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Μα καταστροφές είχαν γίνει και σε άλλα κομμάτια του νησιού, Ιθάκη και Σάμη και Εληό και Παλική.

Πέρασε το βραδινό της Κυριακής και η Δευτέρα ήσυχα, χωρίς δονήσεις, χωρίς διαταραχή του ύπνου μας. Την Τρίτη το χάραμα όμως κατά τις 5 τοπική ώρα, άρχισε η γη να κουνιέτε δυνατά, λες κι ήθελε να ξεράσει τα σωθικά της, κι απάνω σ’ αυτή τη στιγμή πετάχτηκα από το κρεβάτι και τρέχοντας μέσα στο σαλόνι, κρατούσα με φωνές πατέρα μάνα κι αδέλφια νάμαστε όλοι μαζί, παρακολουθούντες την καταστροφή, ανήμποροι και μικροί για να επηρεάσουμε το θεριό πάνω στου θυμού του την έξαρση. Η προσευχή και οι επικλήσεις, όσες κι αν ήτανε δε φτάνανε στο Θεό κείνες τις ώρες.
Αφού τέλειωσε η μάνα γη τον θυμό της, κοιταχτήκαμε στο θαμπό φως του χαράματος, για να διαπιστώσουμε πως ήμασταν ολάσπροι από την σκόνη, μα και γιατί δεν είχαμε μέσα μας αίμα ζεστό, είχε παγώσει, κυκλοφορώντας αδύνατα σε οργανισμούς, υποστάντας βαρύ το σοκ. Το σπίτι σαραβαλιάστηκε, είχε καταστεί ετοιμόρροπο πλέον, όπως και άλλα σπίτια της γειτονιάς. Όποιος έμπαινε μέσα κινδύνευε την ζωή του, έτσι μέναμε στο ύπαιθρο στον κήπο μας, που παρείχε τουλάχιστον την ουράνιο κάλυψη. Αργότερα μετακομίσαμε απο την πεσμένη λιθιά στης Μαριγούλας της Μενάγενας στον κήπο της, που οι πορτοκαλιές της πρόσφεραν λίγη ισκιάδα. Για την ιστορία κάποιο αγκωνάρι έκανε βίζιτα στο μαξιλάρι μου, είπα στάθηκες τυχερός που πετάχτηκες νωρίς.
Σεισμική μέρα δεύτερη. Η πολιτεία ειχε μισοσαραβαλιαστεί. Σπίτια και μέγαρα με ρωγμές, άλλα μισοδιαλυμένα, μπαλκόνια στους δρόμους, με στενά μπλοκαρισμένα από τα μπάζα, μαντρότοιχοι είχαν σωριαστεί, ρήγματα σε δρόμους και πεζόδρομους, αρκετά δέντρα είχαν ξεριζωθεί, στέγες έχασκαν και κεραμίδια στους δρόμους διάσπαρτα. Το Λιθόστρωτο δρόμος τσάκα, χωρίς άνθρωπο να τον περιδιαβένει με την ντουγάνα διαλυμένη, και τις λαμαρίνες να χάσκουν, άλλες πεσμένες κάτω κι άλλες να κρέμμονται. Ατμόσφαιρα θολή, αχαρακτήριστη, γιομάτη πιότερο φόβο και αγωνιώδη αναμονή για το χειρότερο, ναι για το χειρότερο, πού φάνταζε άγνωστο. Ύστερα από όλο τούτο το κακό, την καταστροφή δηλαδή που υπέστημεν, είναι δυνατό να περιμένεις κι άλλα; Ναί περίμεναμε το ακόμα χειρότερο, το πιστεύαμε πως θάχουμε καταστροφή. Ήτανε συνειδησιακή πεποίθηση εμπεδωμένη μέσα μας.
Ημέρα Τετάρτη Αυγούστου 12 γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα των Κερκυραίων. Ενισχύσεις Χωροφυλακής είχαν φτάσει από την Ελλάδα. Το πλοίο της γραμμής «Τόγιας» βρισκόταν στο λιμάνι. Ο Υπουργός στην πλατεία. Φοβισμένες ομάδες ανθρώπων συζητούσαν τα συμβαινόμενα. Το μέγαρο ήταν άδειο από υπαλλήλους, πλην των της τηλεφωνίας, που είχαν διαταχθεί να παραμείνουν εκτελώντας το καθήκον. Μα για ποιό καθήκον μιλούμε, οταν οι γραμμές υπολειτουργούν ή και καθόλου; Ένα αίσθημα παράξενης αναμονής, φόβου και απόγνωσης είχε φωλιάσει σε κάθε ζωή. Τα μαντάτα από τα χωριά του νησιού ηταν άσχημα. Νεκροί, τραυματίες, χωριά καταπλακωμένα από τους βράχους των βουνών, δρόμοι σχισμένοι, ανοίγματα στο έδαφος καταστροφή παντού. Εκείνες τις ώρες τίποτα δε μπορούσε να εκτιμηθεί. Από τους προηγούμενους σεισμούς είχε διακοπεί κάθε επικοινωνία, πληροφορίες μόνον δια ζώσης κυκλοφορούσαν. Ηλεκτρισμός δεν υπήρχε. Ένας ασύρματος στην κεντρική πλατεία κρατούσε την επαφή με τον έξω κόσμο. Χρόνος γεμάτος αγωνία και δέος.
Σαν και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου «ώρα 11 και 20 λεπτά», ο ανθρώπινος νους δε μπορεί να φανταστεί το ανακάτωμα της γης μας, το τι γινόταν γύρω μας και αποκάτουθέ μας. Όλο το έδαφος ταλανιζόταν σ’ ένα τρομερό χορό ΖΙΚ-ΖΑΚ με επιταχυνόμενη παλινδρόμηση με τα κτίρια να χορεύουν να κρέμονται και μετά να πέφτουν καταγής, ή και τόνα πάνω στ’ άλλο, μέσα σε ανατριχιαστικούς τριγμούς, άλλα να χάνονται μέσα από τα θεμέλια, οι δρόμοι να σκίζονται, οι βράχοι των βουνών να κυλούν με δαιμονισμένη ταχύτητα στη θάλασσα, τα δέντρα της λεωφόρου να ξεριζώνονται, να νοιώθεις τη γη κινούμενη χωρίς σταματημό. Ισορροπία δεν ήταν δυνατό για να κρατηθεί, στηρίχτηκα από τα χέρια σε δυο χωροφύλακες που βρεθήκανε κοντά μου στη μέση της λεωφόρου, κι έξω από την Εμποροναυτική σχολή. Αμάθητοι από τέτοια συντέλεια φωνάζανε Θεέ μου-Θεέ μου. Και σαν να μην έφτανε ο χορός, μια νέα σεισμική ιδιοτροπία μας έφερνε στα χαμηλά οπότε νοιώσαμε πως βυθιζόμαστε για να μας ανεβάσει ψηλά, νέα παλινδρόμηση πάνω-κάτω και ξανά μείναμε ψηλά. Το ανεβοκατέβασμα τούτο χωρίς υπερβολή θάτανε 50 πόντοι.
Μονομιάς όλα ησύχασαν. Νεκρική σιγή επεκράτησε που φάνηκε περίοδος μεγάλη. Βρεθήκαμε σε μιά λανθάνουσα κατάσταση ύπαρξης και μη ύπαρξης, με τη γη μας ανεβασμένη κατά 0,60 εκατοστά του μέτρου. Μια περίεργη σιωπή κι ένα σκοτάδι που δάχτυλο δεν ατένιζες. Αφού πέρασε ο μπουχός πούχε κλείσει στήθος, λαιμά και όραση κι ατένιζες σιγά-σιγά το σύθαμπο στα δύο – τρία – τέσσερα μέτρα, αντιλαμβανόσουν την καταστροφή που σε τριγύριζε. Δεν υπήρχε πολιτεία, όλα ερείπια, όλα φλάτ. Αυτές τις τραγικές στιγμές ζούσε το προσωπικό του ασυρμάτου της πλατείας, όταν εξέπεμπε το SOS που συνελάμβαναν τα πολεμικά καράβια του Israel. Η ακοή μας δεν ακουόταν κι αν ακουόταν έμοιαζε σαν απόμακρη, λες και ήσουνα κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο κόσμο μακριά, ανάμεσα σε ζωή και το πάρα-πέρα.
Πέρασαν λεπτά για να συνέλθω και να χωνέψω την τραγικότητά μας. Σκιές πούμοιαζαν ανθρώπινες φώναζαν ονόματα με κραυγαλέες φωνές, που νιαουριστά ακουγόντουσαν. Μια πόλη που κάθισε βίαια κάτω, με τα συντρίμμια της να αιωρούνται, λες κι ήτανε παλιόπανα μπουγάδας, τοπίο Δαντικής φαντασίας. Πάνωθε ο ήλιος έσμιγε τον τόπο κι αναρωτιόταν «έχασα την τροχιά μου;» Τι συμφωνία μακάβριας αλλαγής είναι τούτο που αντκρύζω; Η σχολή συνετρίβη σαν τραπουλόχαρτο, η πτώση της μου έφραξε το δρόμο προς τον κήπο, εκεί που είχα αφήσει τους δικούς μου και των οποίων την τύχη αγνοούσα. Πήρα την απόφαση να ανεβώ τα ερείπια της οδού Δαυή για να φτάσω στον κήπο. Από Θεού πρόνοια όλοι ήσαν παρόντες. Και οδυρόμενοι. Οδηγηθήκαμε στο μικρό βουναλάκι, γιατί ήθελα να βλέπω ορίζοντα και γιατί δεν εμπιστευόμουν τη θάλασσα. Η γη μας συνεχώς έτρεμε, συνηθίσαμε να λέμε πως είναι μετασεισμοί.
Ταλαιπωρημένοι αφού πέρασε το απόγιομα στο ύπαιθρο, κατεβήκαμε στο χωράφι των Σκλαβουνάκηδων με σκοπό να διανυκτερεύσουμε εκεί. Ήτανε κι άλλοι γειτόνοι στα ίδια χάλια με μας, ήτανε κι οι πλούσιοι της γειτονιάς μας στα ίδια χάλια με μας, ο σεισμός ισοπέδωσε τις κοινωνικές μας διακρίσεις, ένα καθεστώς του Αργοστολιού που καλλιέργηθηκε από τη Βενετοκρατία. Πήρα την αδελφή μου και πήγαμε στο ερείπιο μας, ο φόβος χάθηκε, το κακό ειχε συντελεστεί, με σκοπό να πάρουμε κουβέρτες και σκεπάσματα για τη νύχτα. Όντως πήραμε ο,τι μπορέσαμε να βγάλουμε. Τον Αύγουστο είναι ευχάριστος ο ύπνος στην ύπαιθρο, μα όχι υπό τέτοιες συνθήκες. Εμείς είχαμε το θλιβερό προνόμιο να καταστραφούμε, νάχουμε τη γή μας να τρέμει όλη νύχτα, κι από πάνω μας θωρούσαμε με δέος το απόλυτο χάος. Κοντά μας κλάμμα και οδύνη για τους χαμένους μας ανθρώπους, φίλους, γνωστούς, συγγενείς, γειτόνους. Έτσι καθιστοί και μισοκοιμισμένοι, χορεύαμε στους ρυθμούς των μετασεισμών, προσμένοντας το φως της επόμενης μέρας.
Οι σεισμοί στην Κεφαλονιά
Είχαν δεν είχαν περάσει πέντε – έξι ώρες, μπαίναμε στο χάραμα πια, που ακούστηκε από τη μεριά του Μέτελα θόρυβος από μηχανές πλοίων. Ο θόρυβος και μόνον αυτός, δημιούργησε μέσα μας αγαλλίαση, δυνάμωσε την πίστη πως δεν είμαστε μόνοι, να πως κάποιοι μας άκουσαν, κάποιοι ήλθαν. Ύστερα από λίγο ατενίζαμε ξένες μελαχροινές σιλουέτες να μας μιλούν σε ακαταλαβίστικη γλώσσα, να μας δίνουν νερό, γαλέτα και σοκολάτες και προφανώς να μας λένε κουράγιο. Ήτανε το ναυτικό του Ισραήλ που πήρε το σήμα του ασυρμάτου της πλατείας. Ναι ήτανε τα παιδιά του Ισραήλ που έφτασαν πρώτοι να δώσουν σε μας την ελπίδα. Ποτέ δεν ξέχασα το γέννημα της ελπίδας που πήρα από την παρουσία τους. Το Αργοστόλι εκτίμησε την προσφορά ονομάζοντας τον δρόμο που ανέβηκαν «οδός Ισραήλ». Με το που ξημέρωσε και αντικρύζοντας την καταστροφή, βοήθησαν σε διανοίξεις δρόμων, σε ανατινάξεις επικινδύνων κτιρίων, σε διασώσεις παγιδευμένων, σε μεταφορές τραυματιών στην Πάτρα, εδωσαν οτι είχαν νερό και θάρρος για την ζωή. Τέτοιες προσφορές σε τέτοιες δύσκολες ώρες δεν ξεχνιούνται τις γράφουν η Ιστορία οι άνθρωποι και τα βιβλία.
Την άλλη μέρα γιομισε ο κόλπος του Λειβαδιού πολεμικά πλοία. Βρεττανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί έσπευσαν να βοηθήσουν τον κόσμο των νησιών. Άρχισε επιχείρηση διάσωσης των τραυματιών από ελικόπτερα και σκαπανείς. Αυτοί με τα ειδικά σκυλιά τους έσωσαν πολλές ζωές. Μπήκε στον κόλπο και το Φραγκλίνος Ρούσβελτ που με τη δύναμή του έδωσε από εναέρια μεταφορά ασθενών και τραυματιών σε νοσοκομεία της Πάτρας, μέχρι ψωμί και φαϊ για όλο το νησί. Ήλθαν και οι Έλληνες από τον Πειραιά με στρατό Υπουργό και διατάγματα… Σημαντική η προσφορά της ελληνικής πολιτείας. Φάνηκαν και οι Βασιλείς για να τονώσουν το ηθικό του κόσμου.
Ένα κυρίως μέλημα είχαν οι αρχές μας «να κρατήσουν τον κόσμο στα νησιά, να μη δημιουργηθεί προσφυγικό θέμα στην κυβέρνηση που μόλις ανέπνεε από την περιπέτεια του ανταρτοπολέμου». Έτσι μπήκαν περιορισμοί στη μετακίνησή μας και από την άλλη ιδρύθηκε Υφυπουργείο στο Αργοστόλι με απεριόριστες εξουσίες περί την ανοικοδόμηση. Εξεδώθησαν διατάγματα που κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων έδιδαν εξουσίες στον Υφ/ργό για ενέργειες που σκοπούσαν στην άμεση πρόχειρη στέγαση των κατοίκων.
Έφτασαν εταιρείες από Αθηνών ο «κύκλος» και ο ¨Αρχιμήδης» με γερανούς, μηχανήματα, μπουλντόζες και ειδικευμένους εργάτες για έργα που επρόκειτο να γίνουν. Παράλληλα είχαμε κατακλυστεί από χιλιάδες εργάτες για ανεύρεση εργασίας. Ήθελα νάξερα πόσες εκατοντάδες ή και χιλιάδες έμειναν έκτοτε στο νησί σαν κάτοικοι, κι ακόμη πόσες χιλιάδες Κεφαλλήνες πήραν την οδό της διαφυγής, με αποτέλεσμα την πληθυσμιακή αλλοίωση. Ετσιθελικά συνέβησαν πολλά τότες. Ήλθαν και Γιουγκοσλάβοι με λυόμενα και Ανατολικογερμανοί με δείγματα λυομένων κατοικιών. Μέσα σ’ αυτή την κοσμοχαλασιά κυκλοφόρησε και η ρίμνα πως «ο σεισμός ήταν για πολλούς σωσμός». Δουλειές πολλές και χρήμα άφθονο παντού. Η διεθνής αλληλεγγύη ήταν δυναμική και συγκινητική.

www.kefalonitikanea.gr

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση:
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων όπως δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής. Επτά ελαφρά τραυματίες από πτώσεις αντικειμένων είναι ο απολογισμός της ισχυρής δόνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έχει πληγεί κυρίως το Ληξούρι αλλά εν γένει το νησί άντεξε. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως ότου ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων ενώ στο λιμάνι θα βρίσκεται το Superfast 1 για να φιλοξενήσει όσους δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει όσο γίνεται πιό γρήγορα η ζωή στο νησί στους κανονικούς ρυθμούς» τόνισε ο Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε κυρίως για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στα κτίρια από ειδικά συνεργεία, με επικεφαλής μηχανικούς που έχουν φτάσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και άλλες υπηρεσίες. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τα κτίρια των νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν απρόσκοπτη λειτουργία. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων» είπε ο κ. Μιχελάκης.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι έχουν ήδη φτάσει στο νησί κλιμάκια από διάφορα υπουργεία τα οποία έχουν αρμοδιότητα για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση. Στο κτίριο του ΤΕΙ έχει δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού όπου βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων για τον συντονισμό του έργου αποκατάστασης. Επίσης, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, έφτασε ήδη το πλοίο Superfast 1, το οποίο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 700 άτομα και αναμένεται το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που μπορεί να φιλοξενήσει 1.300 άτομα.
 
 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πόντιοι: Οι αγέρωχοι χορευτές του πολέμου

Έχοντας γυρίσει όλον τον κόσμο ακολουθώντας το αέναο ταξίδι των Ελλήνων επιστρέφουμε σιγά-σιγά όλο και πιο κοντά στην βάση τους, την πολυαγαπημένη τους Ελλάδα…

Στάση πριν τον τερματικό σταθμό θα κάνουμε στον ξακουστό Πόντο, τον Πόντο των Ελλήνων, που αν
και έχει περάσει πολλά, συνεχίζει να κρατά αγόγγυστα όρθια την ελληνική σημαία…

Για όσους δεν γνωρίζουν, Πόντος ονομάζεται η περιοχή στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου, της Μαύρης Θάλασσας δηλαδή, από το Ιασώνιο ακρωτήριο ως τις εκβολές του ποταμού Άλυος.

Την εν λόγω ονομασία έλαβε κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους, ενώ πριν καλούνταν Καππαδοκία η προς Πόντω. Αλλά και ο Εύξεινος Πόντος αρχικά ονομαζόταν Άξε(ι)νος Πόντος. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, άλλαξε ονομασία όταν το αρχικό «Άξενο», αφιλόξενο δηλαδή, κλίμα του Πόντου καλυτέρευσε μετά την κατοίκησή του από τους Ίωνες.

Η περιοχή ήταν γνωστή στους Έλληνες από τα πανάρχαια κιόλας χρόνια ως εμπορικός κόμβος αλλά και ως πλούσια πηγή μεταλλευμάτων, καθώς το υπέδαφος του Πόντου ήταν γεμάτο γαιάνθρακες, χάλυβα, σίδηρο και άργυρο.

Οι ιστορίες γύρω από τον Τρωικό Πόλεμο, τον Φρίξο και την Έλλη, την Αργοναυτική εκστρατεία συνιστούν απόηχο των συνεχών αγώνων των Ελλήνων να προσεγγίσουν αυτά τα μέρη. Με το που τα κατάφεραν ίδρυσαν εκεί περί τις 100 αποικίες, εκ των οποίων οι 60 ανήκαν στους Μιλησίους, οι οποίοι διακρίνονταν για τον επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.

Η ίδρυση αποικιών στα κατά τα άλλα εχθρικά αυτά μέρη δεν ήταν παραδόξως κάτι το δύσκολο για τους Έλληνες, καθώς οι γηγενείς πληθυσμοί (Κόλχοι, Χάλυβες, Γέτες, Βιθυνοί, Σκύθες, Παμφλαγόνες, Ίβηρες, Κιμέριοι) τους αντιμετώπιζαν με δέος από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί τους, εκτιμώντας αφενός την ειρηνική προσέγγισή τους και αφετέρου τον πολιτισμό που μοιράστηκαν απλόχερα μαζί τους.


Mερικές από τις ελληνικές πόλεις που υπήρχαν από τα αρχαία κιόλας χρόνια στον Πόντο είναι οι εξής:

- Βιθύνιον: Βρισκόταν στον Δυτικό Πόντο, εκεί που σήμερα η περιοχή ονομάζεται Μπολού. Την εν λόγω πόλη ίδρυσαν Αρκάδες από την Μαντινεία.

- Νικομήδεια: Βρισκόταν ανατολικά της Προποντίδας και είχε ιδρυθεί από τους Μεγαρείς ή τους Αθηναίους. Το όνομά της το πήρε από τον Βασιλιά Νικόδημο που οδήγησε τους κατοίκους εκεί.

- Ποντοηράκλεια ή Ηράκλεια (Ποντική): Αποικία των Μεγαρέων, που βρίσκεται στις ακτές της Βιθυνίας του Ευξείνου Πόντου. Ονομάστηκε έτσι από τον ήρωα Ηρακλή, επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί βρισκόταν το σπήλαιο, μέσω του οποίου είχε κατέβει ο Ηρακλής στον Άδη, προκειμένου να απαγάγει τον Κέρβερο. Σπουδαία πρόσωπα έχουν τις ρίζες τους στην συγκεκριμένη περιοχή. Ανάμεσα σε αυτά ο Απελλάς ο Ποντικός, που συνέγραψε το «Περί Πελοποννησιακών Πολέμων» και τα «Δελφικά», ο περίφημος ζωγράφος Ζεύξις ο Ηρακλεώτης, ο Μυθολόγος Ηρόδωρος ο Ηρακλεώτης και ο γιος του Βρύσων, Φιλόσοφος, που είναι γνωστός μέσω του Αριστοτέλη ως «Βρύσων ο Σοφιστικός», ο Κλέαρχος ο Ποντικός, ιδρυτής της τοπικής βιβλιοθήκης, ο Χίων ο Ηρακλεώτης, μαθητής του Πλάτωνα, ο Χαμελαίων ο Ηρακλεώτης, που έχει συγγράψει αμέτρητα έργα (Περί Ομήρου, Περί Ησιόδου, Περί Σαπφούς, Περί Αισχύλου, κλπ), και πολλοί άλλοι.

- Σινώπη: Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Αυτόλυκο, έναν εκ των Αργοναυτών, νότια του Πόντου. Το εν λόγω όνομα ανήκει σε μία από τις Νύμφες της ελληνικής μυθολογίας.

- Αμισός: Γνωστή και ως Σαμψούντα. Αποικήθηκε από τους Ίωνες της Μιλήτου, οι οποίοι την ονόμασαν Πειραιά.

Φυσικά σε όλες τις προαναφερθείσες πόλεις αλλά και σε πολλές ακόμη (Οδησσός, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Αρχαιόπολις, κλπ) το μόνο που μπορεί να δει κανείς σήμερα είναι ερείπια, που μαρτυρούν όμως ένα περασμένο ελληνικό μεγαλείο…






Στους Ποντίους, όμως, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη η ελληνική τους παράδοση και ιστορία. Χαρακτηριστικός είναι ο κυκλικός χορός τους, που έχει τις ρίζες του στον αρχαίο ελληνικό πυρρίχιο! Αλλά και η λύρα και οι στολές τους και η γλώσσα τους… όλα «μυρίζουν» Ελλάδα!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μιθριδάτης Α’ ο Κτίστης, βασιλιάς των Περσών που ίδρυσε μεγάλο βασίλειο στον Πόντο, εκμεταλλευόμενος την έριδα μεταξύ των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου για την διεκδίκηση του θρόνου. Έτσι, αφού μυήθηκε στην ελληνική παιδεία και ισχυριζόμενος πως είναι απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου διακυβέρνησε το βασίλειό του, βάσει του ελληνικού πνεύματος.

Εξαιτίας, μάλιστα, της επιθυμίας του να εκδιώξει τους Ρωμαίους από την Ασία, συμμάχησε με ελληνικές πόλεις και διεξήγαγε τους περίφημους «Μιθριδατικούς Πολέμους», οι οποίοι διήρκεσαν περίπου 20 χρόνια και οδήγησαν στην κατάληψη του βασιλείου αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Πόντου από τους Ρωμαίους.

O Πόντος υπήρξε μία από τις πρώτες περιοχές που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό και γι’ αυτό η ιστορία του βρίθει μαρτύρων. Την ίδια περίοδο χτίστηκαν και πολλά μοναστήρια, τα οποία έπειτα χρησίμευσαν ως κρησφύγετα των Ελλήνων σε πολλές περιόδους της ιστορίας μας.

Τον 11ο αιώνα οι Σελτζούκοι Τούρκοι προβαίνουν σε διωγμούς και σφαγές των ελληνικών πληθυσμών, τους οποίους και εξαναγκάζουν να φύγουν από την περιοχή του Πόντου και να μετακινηθούν προς Νότια Ρωσία. Ωστόσο, αντελήφθησαν νωρίς πως τους συνέφερε να μην εξαλειφθεί παντελώς το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή, αφενός εξαιτίας των έξτρα φόρων και αφετέρου λόγω της εμπειρίας και γνώσης των Ελλήνων πάνω στα διάφορα επαγγελματικά και τεχνικά ζητήματα.

Τους Τούρκους διαδέχθηκαν μετά από χρόνια οι Σταυροφόροι και άλλοι πολλοί, ώσπου φτάνουμε στην Άλωση του 1453, κατά την οποία κατελήφθησε ολόκληρη η περιοχή του Πόντου από τους Τούρκους.

Έκτοτε η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει για τους εκεί Έλληνες… Οι σφαγές, οι βιασμοί, οι λεηλασίες δεν έχουν τελειωμό. Άλλοτε τιμωρούνταν για τις ρίζες και άλλοτε για την πίστη τους.

Πολλοί αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο είτε στην Ρωσία είτε στην Μολδοβλαχία. Άλλοι πάλι επιλέγουν τον δρόμο του Κρυπτοχριστιανισμού. Ασπάζονται δηλαδή επιφανειακά το Ισλάμ, συνεχίζουν όμως στα κρυφά να τηρούν τα ήθη, τα έθιμα και τα Μυστήρια του Χριστιανισμού.

Χαρακτηριστική είναι η απογραφή του 1515, κατά την οποία μόνο το 10% του πληθυσμού ήταν μουσουλμάνοι, ενώ το 1583 το 24%.
Δείτε το ακόλουθο βίντεο, που αποδεικνύει την ύπαρξη κρυπτοχριστιανών μέχρι σήμερα:





Τα πράγματα έγιναν κάπως καλύτερα με την υπογραφή της Συνθήκης Χάτι Χουμαγιούν περί ανεξιθρησκίας, έπειτα από πιέσεις των Μ. Δυνάμεων. Έτσι δειλά-δειλά οι Πόντιοι αρχίζουν ξανά να ελπίζουν και να αναπτύσσονται σταδιακά. Σε μικρό χρονικό διάστημα ο Πόντος επιστρέφει στην παλιά του αίγλη και ανακηρύσσεται ξανά μεγάλη εμπορική δύναμη. Ανάπτυξη επήλθε και στα γράμματα και τις τέχνες, καθώς οι Πόντιοι συνήθιζαν να στέλνουν τα νέα παιδιά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και έπειτα αυτά επέστρεφαν και με τις γνώσεις που είχαν αποκομίσει βοηθούσαν τον τόπο τους. Γνωστό είναι άλλωστε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, που γνώρισε μεγάλη άνθηση.
Ωστόσο, η ευμάρεια δεν κράτησε για πολύ… Αρχές 20ου αι. οι Τούρκοι εξαπολύουν ξανά διωγμούς εναντίον των Χριστιανών, στοχεύοντας σε μία αμιγώς μουσουλμανική κοινότητα. Οι Πόντιοι με μπροστάρηδες τους Μητροπολίτες Χρύσανθο και Γερμανό Καραβαγγέλη οργανώνουν αντίσταση σε συνεργασία με Αρμενίους και Κούρδους.

Αποστολή Ελλήνων στα Τάγματα Εργασίας
Δυστυχώς, προηγήθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων και έπειτα ακολούθησαν και οι Πόντιοι…

Ανηλεείς σφαγές, αποστολές σε τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρου), εξορίες, βιασμούς, αρπαγές και πολλά άλλα βασανιστήρια υπέστησαν. Το 1919 με την Συνθήκη του Νεϊγύ έφτασαν πολλοί στην Ελλάδα, μέσω της ανταλλαγής πληθυσμών.

Το 1936 οι κομμουνιστές του Στάλιν ξεκίνησαν μια πολιτική εθνικής κάθαρσης στην Γεωργία σε βάρος των μικρών μειονοτήτων και ιδιαίτερα των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι για να γλιτώσουν από τους Τούρκους είχαν εγκαταλείψει τις πόλεις και τα χωριά τους. Άρχισαν έτσι συλλήψεις και εκτελέσεις, καταστράφηκαν ελληνικά σχολεία, ενώ εφημερίδες, εκδοτικοί οίκοι και θέατρα αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Την περίοδο 1937-1938 έγιναν εθνικές εκκαθαρίσεις των Ελλήνων στην περιοχή της Μαριούπολης.

Όλοι οι άνδρες από 17 χρονών και πάνω δικάστηκαν και εξορίστηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας (Γκουλάγκ) με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Οι εκκαθαρίσεις αυτές επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Οι Πόντιοι είχαν την ίδια τύχη με τους Έλληνες της Μ. Ασίας, οι οποίοι και θα αποτελέσουν το θέμα του επόμενου άρθρου μας. Εγκαταλελειμμένοι από το ελληνικό κράτος και τις Μ. Δυνάμεις υπέστησαν μία από τις μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίας και ακόμα να βρουν δικαίωση, μιας και η Γενοκτονία τους δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα επίσημα, γεγονός για το οποία για άλλη μια φορά η Ελλάδα μένει απαθής. Και δεν μιλάμε φυσικά για τον απλό λαό, καθώς στις καρδιές των Ελλήνων οι Πόντιοι πάντα θα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν θα μείνει ζωντανή μέσα μας…
ΠΥΓΜΗ.gr
http://www.youtube.com/watch?v=5nNX0uegtZg

http://www.youtube.com/watch?v=QVgivB6sKcY





http://www.triklopodia.gr/2014/01/blog-post_802.html#.Utq_I9JYnf8

Οι λακκόπλουτοι Σήμερα οι εξουσίες έχουν μεταβληθεί σε εργαστήρια φόβου και σε μοχλούς καταστολής

Οι λακκόπλουτοι

Σήμερα οι εξουσίες έχουν μεταβληθεί σε εργαστήρια φόβου και σε μοχλούς καταστολής
Λακκόπλουτους ονόμαζαν οι αρχαίοι εκείνους που, με εγκληματικές πράξεις, ανίερα πλούτιζαν εις βάρος των άλλων. Ο όρος προήλθε ως εξής: Αμέσως μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), κάποιος Αθηναίος αξιωματούχος, ονομαζόμενος Καλλίας ο Δαδούχος, έπιασε έναν αιχμάλωτο που έπεσε στα πόδια του ζητώντας έλεος.
Ως αντάλλαγμα για τη ζωή του υπέδειξε στον Καλλία ένα λάκκο, μέσα στον οποίο οι Πέρσες είχαν θάψει μεγάλη ποσότητα χρυσού. Ο φιλοχρήματος Αθηναίος πήρε το χρυσάφι και σκότωσε τον αιχμάλωτο. Αυτή η ανίερη συμπεριφορά στιγμάτισε τη γενιά του Καλλία και έκτοτε οι καταγόμενοι από αυτήν ονομάζονταν λακκόπλουτοι (Πλούταρχος, Παράλληλοι Βίοι Αριστείδης - Κάτων).
Λακκόπλουτος, λοιπόν, ονομάζεται κάθε ασεβής, ωμός και άπληστος, όταν πλουτίζει εις βάρος των δυστυχούντων, διαπράττοντας εγκλήματα. Οταν ο ίδιος ευτυχεί εις βάρος των πολλών, όταν αυξάνει τα κέρδη του εις βάρος της ανεργίας και της απόγνωσης των άλλων. Οταν προσπορίζεται παράνομα οφέλη, αφαιρώντας από τους πολίτες ακόμη και τα στοιχειώδη. Οταν ο ίδιος περνάει καλά, ενώ οι άλλοι εξαιτίας του δυστυχούν. Κι ακόμα λακκόπλουτος είναι εκείνος που συναυτουργεί ή παρέχει συνδρομή στους παραπάνω, προκειμένου αυτοί να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους αρπάζοντας δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, οδηγώντας τους πολίτες σε κοινωνικό και συχνά φυσικό θάνατο.
Εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια οι λακκόπλουτοι φοβίζουν, τρομοκρατούν, εκβιάζουν και εκθέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες. Καταλύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και υπονομεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, εκχωρώντας στους τοκογλύφους την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας. Οι πράξεις τους συγκροτούν βαρύτατα εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Προς το παρόν, «οι κύριοι» αυτοί αισθάνονται ασφαλείς γιατί γνωρίζουν ότι ο νόμος και η δικαιοσύνη δεν διστάζουν να διαδηλώσουν την ταξική τους ασυμμετρία (Μ. Foucault - Surveillez et punir, σελ. 281-282). Ακόμα, γιατί θεωρούν ότι έχουν το ακαταδίωκτο, επειδή διαπράττουν τα λεγόμενα εγκλήματα «του λευκού κολάρου» (G. Kellens «Le crime en col blanc»). Γιατί επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους την παρανομία στα δικαιώματα των άλλων, ως επίσημη και ανεκτή παρανομία που εξασφαλίζει την επικυριαρχία τους (Εισαγγελέως Εφετών Βασιλείου Ι. Παππά - Το ποινικό πρόβλημα).
Παρ'όλα ταύτα φοβούνται, γι' αυτό με πρόσφατες διατάξεις θεσπίζουν ποινικές ασυλίες για τους ίδιους και τους συνεργούς τους. Αυτοί προκαλούν στο λαό ενοχές, ότι εκείνος δήθεν ευθύνεται για τα κακώς κείμενα του κράτους. Αν, όμως, ο λαός ευθύνεται, η ευθύνη του περιορίζεται στην ανοχή του να τον κυβερνούν βοηθοί εκπληρώσεως των τοκογλύφων. Αυτοί ετοίμασαν το έδαφος και επέδραμαν εις βάρος των δικαιωμάτων του λαού ως δολοφόνοι και τυμβωρύχοι. Θέλουν να τον πείσουν πως ό,τι απέκτησε με τον μόχθο του δεν του ανήκει, αλλά συνιστά παραχώρηση χάριν φιλανθρωπίας, πλην ανά πάσα στιγμή ανακλητή.
Δυστυχώς, σε αυτό το ανόσιο για το λαό αλλά φυσικό γι' αυτούς έργο, έχουν μέχρι σήμερα αμέριστη εντόπια συνδρομή. Τη συναυτουργία και συνδρομή και των τριών εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), των θεσμικών δηλαδή πόλων που συγκροτούν και υπερασπίζονται, υποτίθεται, το δημοκρατικό πολίτευμα. Σήμερα, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, οι εξουσίες αυτές έχουν μεταβληθεί σε εργαστήρια φόβου και σε μοχλούς καταστολής.
Ο ασεβής Καλλίας έχει αφήσει το σπέρμα της γενιάς του. Απόγονοί του, οι λακκόπλουτοι, της ίδιας με εκείνον ανίερης γενιάς. Αρπακτικά που σκοτώνουν. Που δεν διστάζουν να αφήσουν να πεθαίνουν από το κρύο και την πείνα ακόμα και παιδιά. Που δεν ντρέπονται μπροστά σε τόσες αυτοκτονίες.
Ο Καλλίας θα υπάρχει πάντα. Ετοιμος να προσπορίσει ανόσιο πλουτισμό εις βάρος των ανθρώπων, διαπράττοντας εγκλήματα.
Το ζήτημα είναι αν οι πολίτες αυτής της χώρας θα τον σταματήσουν. Αν θα αρνηθούν επιτέλους το ρόλο που οι ραβδούχοι τούς επιφυλάσσουν. Το ρόλο του Πέρση αιχμαλώτου.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Οι ειδικοί στην ασφάλεια των επικοινωνιών λένε πώς αν θέλετε να είστε 100% σίγουροι ότι δεν παρακολουθούνται αυτά που λέτε ή γράφετε στο κινητό σας δεν έχετε παρά να το κλείσετε...

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των επικοινωνιών λένε πώς αν θέλετε να είστε 100% σίγουροι ότι δεν παρακολουθούνται αυτά που λέτε ή γράφετε στο κινητό σας δεν έχετε παρά να το κλείσετε...

Διαβάστε μερικά απλά βήματα για να αποφύγετε την παρακολούθηση. 



Η ΑΓΟΡΑ: Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με διαφημιστικές καταχωρίσεις για εφαρμογές παρακολούθησης. Πρέπει να τις αποφύγετε!

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το αποφύγετε στην αρχή, πως αφαιρείτε τον κοριό


Με επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων

Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να σβήσετε το κατασκοπευτικό λογισμικό που ενδέχεται να έχει εγκατασταθεί στο κινητό σας. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή, εναλλακτικά, να επισκεφθείτε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας κ να ζητήσετε να γίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (factory reset) στη συσκευή σας.

Η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε όλα τα τηλέφωνα (Android, iPhone, BlackBerry κ.λπ.). Η διαδικασία αυτή θα επαναφέρει το τηλέφωνό σας στην κατάσταση που ήταν όταν το αγοράσατε. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε προηγουμένως αντίγραφα ασφαλείας (backup), αν δεν θέλετε να χάσετε αρχεία.

Με ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος

Η αναβάθμιση ή εγκατάσταση από την αρχή του λειτουργικού συστήματος (software) του τηλεφώνου σας θα επιφέρει ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό της επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων. Το καλό είναι ότι με αυτή τη μέθοδο δεν θα σβηστούν οι εφαρμογές και τα δεδομένα σας, αλλά θα είστε σίγουροι ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό θα αφαιρεθεί. Και αυτό διότι οι εφαρμογές παρακολούθησης εγκαθίστανται στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής.

Πώς εντοπίζετε την εισβολή

1. Απενεργοποιήστε τη συσκευή

2. Παρατηρήστε αν υπάρχει ασυνήθιστη «συμπεριφορά» (π.χ. η οθόνη ενεργοποιείται μόνη της ή φωτίζονται τα πλήκτρα)

3. Ελέγξτε αν η μπαταρία είναι ζεστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τηλέφωνο δεν είναι στην πραγματικότητα κλειστό αλλά τρέχει κρυφά κάποιο πρόγραμμα

4. Ενεργοποιήστε ξανά το τηλέφωνο 5. Παρατηρήστε αν ακούγονται ασυνήθιστοι ήχοι όταν πραγματοποιείτε μια κλήση

Προστατεύστε τα δεδομένα σας

1. Να έχετε τη συσκευή πάντοτε μαζί σας και να μην επιτρέπετε σε κανέναν να τη χρησιμοποιήσει. Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με το κινητό σας, έστω γι λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να εγκαταστήσει πρόγραμμα παρακολούθησης (spyware)

2. Ορίστε κωδικό πρόσβασης (password) στο τηλέφωνό σας για να το ασφαλίσετε από μη εξουσιοδοτημένη χρήση

3. Μην επιτρέπετε πρόσβαση σε άγνωστες συνδέσεις Bluetooth

4. Μην κατεβάζετε αρχεία από το Διαδίκτυο στο τηλέφωνό σας 5. Απενεργοποιήστε ή περιορίστε την πρόσβαση στο Ιντερνετ από το κινητό σας



Στοπ στις υποκλοπές



1. Αφαιρέστε την μπαταρία του κινητού όταν δεν είναι σε χρήση

2. Χρησιμοποιήστε ένα καρτοκινητό για προστασία σε εξαιρετικά ευαίσθητες συνομιλίες

3. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά στο τηλέφωνο, ενημερώστε τον τηλεπικοινωνιακό πάροχό σας

4. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία ασύρματου Ιντερνετ (WiFi) στο κινητό σας. Σερφάρετε μόνο από σημεία που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή, όπως το σπίτι ή το γραφείο

5. Να θυμάστε ότι το λογισμικό spyware σπανίως μολύνει τα τηλέφωνα που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ

6. Μην αποκαλύπτετε από το τηλέφωνο απόρρητες πληροφορίες, αν υποψιάζεστε ότι το κινητό σας έχει «μολυνθεί»

7. Κάντε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο κινητό σας για να αφαιρέσετε τυχόν λογισμικό παρακολούθησης

8. Εγκαταστήστε πρόγραµµα εντοπισµού κακόβουλου λογισµικού και ιών (antivirus) στο τηλέφωνό σας 9. Απενεργοποιήστε το GPS όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους για να δουν πού βρίσκεται το τηλέφωνο σας (και ο κάτοχός του)

10. Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ανοίξτε το μόνο όταν θέλετε να μεταφέρετε επαφές, αρχεία κ.λπ.

Πηγή: 
tragiko.net

Ο Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης εορτάζει στις 13 Ιανουαρίου




Παιδί με γεροντικό μυαλό
Ο Όσιος Μάξιμος καταγόταν από την Λάμψακο. Οι γονείς του ήσαν ευγενείς και ενάρετοι. Δεν είχαν απόκτηση όμως εξ αρχής τέκνα, και παρακαλούσαν τον Θεό με δάκρυα, να τους χαρίσει τέκνον. Ο Θεός εισάκουσε την προσευχή τους, και τους χάρισε τον Μάξιμο. Όταν τον βάφτισαν του έδωσαν το όνομα Μανουήλ. Το θεωρούσαν το παιδί αυτό ως δώρο Θεού, όπως ήταν πράγματι, και το ανέτρεφαν με μεγάλη επιμέλεια. Όταν μεγάλωσε αρκετά, το έφεραν στο Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου, και το αφιέρωσαν στο Θεό. Ο μικρός Μανουήλ, μέσα στο Ναό ήταν ευτυχισμένος. Πρόκοβε κατά την ηλικία και την χάριν του Θεού. Όλοι τον αγαπούσαν και τον επαινούσαν. Πήγαινε συχνά σε μερικούς Γέροντες, που ασκήτευαν εκεί πλησίον για να ακούσει τις συμβουλές τους, που ωφελούσαν την ψυχή. Η συναναστροφή αυτή τον οδηγούσε ατή θεάρεστη ζωή. Σιγά - σιγά άναβε την καρδιά του ο θείος πόθος. Τον βίαζε να βγει από τον κόσμο και να πάει να ησυχάσει. Ήθελε να ντυθεί το άγιο σχήμα των Μοναχών.

Νέος με αυστηρή άσκηση
Δυστυχώς οι γονείς του, λησμόνησαν ότι το είχαν αφιερώσει στο Θεό, και ετοιμαζόταν να τον παντρέψουν. Ήθελαν να τον έχουν πάντα κοντά τους και να τον χαίρονται, όσο ζουν. Αλλά ο καλός Μανουήλ, με τις ιερές σκέψεις μέσα στο νου του, στα δέκα επτά του χρόνια άφησε και γονείς και πατρίδα και κόσμο. Ανέβηκε στο όρος, που λέγεται Γάνος, φόρεσε το Μοναχικό σχήμα, και μετονομάστηκε Μάξιμος. Εκεί υποτάχθηκε σε ένα δόκιμο και πρακτικό γέροντα, που λεγόταν Μάρκος, για να διδαχτεί την μοναχική πολιτεία δηλ. τη μοναχική ζωή. Δεν πέρασε πολύς καιρός, και ο Γέροντας Μάρκος έφυγε για τις αιώνιες μονές.

Πηγαίνει στην Πόλη
Επαιτώ από αυτό, ο θείος Μάξιμος αναχώρησε από τη Θράκη και ήλθε στη Μακεδονία και στα πλησιόχωρα όρη. Ζητούσε να 6ρη, τέτοιο Γέροντα ενάρετο όπως τον πρώτον. Ο Θεός εξεπλήρωσε τον πόθο του. Καθώς πήγαινε στο Παπήκειο όρος, βρήκε Αγίους άνδρες όμοιους με τους παλαιούς, που κατοικούσαν στους έρημους τόπους, μέσα στις σπηλιές. Εκεί έμεινε και ο Μάξιμος πολύ καιρό. Με τη συναναστροφή των Γερόντων απέκτησε για τον εαυτόν του όλες τις αρετές τους. Έπειτα πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί πήγαινε συχνά στον τότε Πατριάρχη, τον μέγα Αθανάσιο, και άκουε με χαρά τους γλυκύτατους λόγους του. Γι αυτό τον ονόμαζε νέον Χρυσόστομο. Ο Πατριάρχης, που έβλεπε την αρετή του Μάξιμου, προσπάθησε να τον βάλει στα Κοινόβια, που είχε κόμη στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά ο Μάξιμος δεν ήθελε να πάει, και να φύγει από τον Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών.



Στη Λαύρα του Αγίου Όρους
Αφού έμεινε αρκετό καιρό εκεί, έπειτα έφυγε και πήγε στη Θεσσαλονίκη, για να προσκύνηση τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη. Κατόπιν επήγε στο Άγιον Όρος. Άρχισε να περιηγείται και να προσκυνεί τα ιερά Μοναστήρια. Τελευταία επήγε στη Λαύρα του Αθανασίου. Εκεί διάβασε τον Βίο και τους αγώνες του Αγίου Αθανασίου, καθώς και του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτου. Θαύμασε την ησυχία του Πέτρου και την Κοινοβιακή ζωή του Μεγάλου Αθανασίου. Πόθησε, λοιπόν, να μείνει στον τόπο εκείνο να μιμηθεί τη ζωή και των δύο. Αλλά προτού αρχίσει ο μακάριος ερώτησε τους Πατέρες, που ζούσαν εκεί με άσκηση, ποιά ζωή να μεταχειριστεί στην αρχή. Αυτοί τον συμβούλεψαν πρώτα να υποταχθεί σε Γέροντα, να γυμνασθεί με τα κατορθώματα της μακαρίας υπακοής. Να κόψει όλα του τα θελήματα και τις επιθυμίες. Ύστερα αφού βάλει καλό θεμέλιο την ταπείνωση, που είναι η αρχή και η ρίζα όλων των αρετών, τότε να πάει μόνος του στην ησυχία και να αγωνίζεται. Ο Όσιος συμμορφώθηκε και υποτάχθηκε στον Ηγούμενο, όπου έμεινε μαζί με τους άλλους Μοναχούς.

Στην κορυφή του Άθω
Τον Όσιο τον καλεί στην κορυφή του ο Άθως, το άνθος των ορέων. Την Κυριακή, λοιπόν, των Αγίων Πατέρων, η οποία είναι μετά την Ανάληψη, παρουσιάζεται στον Μάξιμο η Θεοτόκος. Κρατούσε στην αγκαλιά της τον Κύριο και του λέγει:
-Ακολούθησε με πιστότατε Μάξιμε, και ανέβα επάνω στον Άθω, για να λάβεις την χάριν του Αγίου Πνεύματος καθώς επιθυμείς.
Αυτήν την οπτασία, αυτό το όραμα, το είδε δυο τρεις φορές. Άφησε, λοιπόν, τη Μεγάλη Λαύρα, και ύστερα από επτά ημέρες ανέβηκε στην κορυφή του όρους, το Σάββατο της Πεντηκοστής. Πέρασε τη νύκτα άγρυπνος, μαζί με άλλους Μοναχούς, οι οποίοι μετά τη θεία Λειτουργία αναχώρησαν. Ο Μάξιμος έμεινε εκεί μόνος επί τρία ημερόνυχτα, και προσευχόταν αδιάκοπα στο Θεό και την Θεοτόκο. Αλλά ποιος μπορεί να διηγηθεί τους πειρασμούς, που μεταχειρίστηκε ο εχθρός, για να διώξει από εκεί τον Άγιο. Ο Άγιος όμως όλος με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, δεν φοβόταν καθόλου, ούτε τα λογάριαζε. Καταγινόταν μόνον με την νοερή προσευχή, και παρακαλούσε τον Θεό και την Θεοτόκο που τον προστάτευε. Παρουσιάζεται, λοιπόν, πάλιν τότε η Θεοτόκος με πολλή δόξα, σαν βασίλισσα περικυκλωμένη από πολλούς νέους άρχοντες, κρατούσα Στα χέρια της τον Υιόν της, τον Δημιουργόν πάσης της κτίσης. Ο Άγιος τη γνώρισε από το θείον φως που άστραφτε και φώτιζε γύρω όλα τα μέρη εκείνα. Κατανόησε, ότι δεν ήταν πλάνη δαιμονική. Με ανεκλάλητη χαρά την δοξολογούσε λέγοντας:
-Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου.
Έπειτα έπεσε και προσκύνησε τον Κύριο και την Θεοτόκο, και δέχθηκε την ευλογία του Κυρίου. Άκουσε δε από την Παναγία αυτά:
-Συ ο σεπτός αθλοφόρος, λάβε την χάριν κατά των δαιμόνων, και κατοίκησε στους πρόποδες της κορυφής του Άθω, διότι τούτο είναι θέλημα του Υιού μου. Να ανεβείς σε ύψος αρετής, και να γίνεις διδάσκαλος και οδηγός σε πολλούς, για να τους σώσεις.
Μετά ταύτα η Θεοτόκος ανέβηκε στα ουράνια. Τόση δε λάμψης και ευωδία ξεχύθηκε και έμεινε στην κορυφή του όρους, ώστε ο Άγιος έμεινε εκστατικός και δεν ήθελε να κατέβει από εκεί, και να στερηθεί την ευωδιά αυτή και τη λάμψη.



Καυσοκαλυβίτης
Κατόπιν έφυγε από την κορυφή του Άθω, και πήγε στο Καρμήλιο όρος στον Προφήτη Ηλία, όπου βρήκε ένα μοναστή Γέροντα, στον οποίον φανέρωσε, όσα είδε και άκουσε στην κορυφή του όρους. Ο Γέροντας, όταν τ' άκουσε αυτά, νόμισε ότι επλανήθει ο Μάξιμος, και όλα εκείνα τα είδε κατά φαντασία δαιμονική. Τον ονόμασε δε πλανημένο, αυτόν που ήταν φωστήρας και οδηγός πεπλανημένων. Από τότε τον έλεγαν όλοι πεπλανημένοι, και τον απέφευγαν. Τον έδιωχναν, να μη πλησίασει κανένα.
Αλλά ήθελε να αποκτήσει την ταπεινοφροσύνη, η οποία φυλάττει στον άνθρωπο την χάριν του Αγίου Πνεύματος. Για να επιτύχει δε το σκοπό του, δεν κατοικούσε σε ένα τόπο, καθώς οι άλλοι, αλλά σαν πλανεμένος μετατοπιζόταν από ένα μέρος στο άλλο. Όπου πήγαινε έκανε μια καλύβα με χόρτα, μικρή όσο να χωρεί μόνο το πολύαθλο σώμα του. Ύστερα από λίγο, την έκαιγε και πήγαινε άλλου και έκανε άλλη. Τη μεγάλη του υπομονή, την ολονύκτια ορθοστασία και αγρυπνία, τα ατέλειωτα δάκρυα, την αδιάκοπη προσευχή, την μετάνοια, την ησυχία, την πραότητα, την ταπείνωσή του; Γι' αυτό έγινε και κατοικία του Αγίου Πνεύματος. Έγινε άλλος Πέτρος Αθωνίτης. Άλλος Άγιος Αθανάσιος. Αγωνιζόταν με όλες του τις δυνάμεις να τους μιμηθεί. Δια τούτο, και ο νους, όπως εκείνων ανέβαινε σε θεωρίες και έβλεπε αποκαλύψεις μυστηρίων. Αυτά όμως όλα φάνηκαν όταν Άγιοι Γέροντες ασκητές συναναστράφηκαν μαζί του, γνώρισαν την θείαν χάριν, η οποία κατοικούσε μέσα του, και δεν τον έλεγαν πλέον 
πλανεμένο, αλλά τίμιο Μάξιμο και φωστήρα υπέρλαμπρο.

Εκθέτει τη ζωή του στον Αγ. Γρηγόριο τον Σιναΐτη
Τον καιρό εκείνον ήλθε στο Άγιον Όρος και ο Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης, και εκάθησε στη σκήτη του Μαγουλά. Έγινε σε όλους τους Πατέρες του Όρους ποθητός, και ιδίως στους ησυχαστές. Ήταν ο Όσιος Γρηγόριος θαυμαστός διδάσκαλος της ησυχίας και της νοεράς προσευχής. Έμαθε ο Όσιος για τον Όσιο Μάξιμο και θέλησε να συναντηθούν. Βρέθηκαν οι δύο Όσιοι και συνομίλησαν και ο Μάξιμος είπε όλη την ζωή του στον Όσιο Γρηγόριο καθώς του την ζήτησε. Στο τέλος ο Όσιος Γρηγόριος του έδωσε την εξής συμβουλή: « αδελφός υπ’ αδελφού βοηθούμενος, ως πόλις οχυρά» λέγει η Αγία Γραφή. Αυτές τις συμβουλές, όταν έμαθαν και οι άλλοι Γέροντες, τον συμβούλευσαν όλοι μαζί και τον έπεισαν, να καθίσει μόνιμα σε ένα μέρος. Τότε και ο ευλογημένος Μάξιμος βρήκε ένα σπήλαιο, πλησίον του κυρ Ησαΐου έως τρία μίλια. Σ’ αυτό κατοίκησε, και δεν το έκαψε πλέον. Εκεί πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του, με την συνηθισμένη του ακτημοσύνη. Ούτε βελόνη είχε, ούτε ψωμί. Ζούσε με την ίδια υπεράνθρωπη άσκηση, σαν άσαρκος. Έπειτα έσκαψε τον τάφο του κοντά στο κελί του, και εκεί πήγαινε κάθε μέρα την ώρα του άρθρου, έκλαιε ο Καυσοκαλύβης τον Μάξιμο και έψαλλε μερικά νεκρώσιμα εξαποστειλάρια, προς το: «Ο ουρανόν τοις άστροις κατακοσμήσας ως Θεός», τα οποία έκαμεν ο ίδιος.
Η αγία όμως ζωή του Οσίου εξερέθισε τους δαίμονες. Έκαναν κάθε μέρα πόλεμο, να τον διώξουν. Δεν μπορούσαν όμως να κάμουν τίποτε. Οι προσπάθειες τους διαλύονταν σαν καπνός, με τη νοερή προσευχή του Οσίου. Δύναμη θεϊκή και ακαταμάχητη τον σκέπαζε και τον φύλαττε, που φαινόταν σαν είδος φωτιάς. Αυτή τους κατάκαιε. Έκανε εκεί και πολλά θαύματα, θεράπευε δαιμονιζόμενους και τους έστειλε υγιείς στα σπίτια τους, συμβουλεύοντας να απέχουν από την μνησικακία ,τη μέθη, την πορνεία, την επιορκία. Επίσης τους συνιστούσε να νηστεύουν το κρέας, και να δίνουν ελεημοσύνη κατά την δύναμη τους. Τους συμβούλευε επίσης να καθαρίζουν τον εαυτόν τους από κάθε αμαρτία με την μετάνοια, και έτσι αφού προετοιμασθούν να μεταλαβαίνουν τα Άχραντα Μυστήρια, για να υγιαίνουν πάντοτε.



Έτρωγε άρτον ουράνιον
Ακόμη τούτο το εξαίσιο έλεγαν για τον Άγιο, ότι έπαιρνε άρτον επουράνιον. Και αυτά φανερώθηκε ως εξής. Σε καιρό χειμώνας, επήγε να του κάμει επίσκεψη ο νοσοκόμος της Λαύρας Γρηγόριος, μαζί με τον αδελφό του. Ο τόπος ήταν σκεπασμένος με πολύ χιόνι και πατήματα δε φαίνονταν πουθενά. Άνοιξαν λοιπόν εκείνοι δρόμο και έφθασαν στη καλύβι του Οσίου. Μαζί τους είχαν ψωμί, κρασί και άλλα χρήσιμα για να προσφέρουν στον Όσιο. Καθώς όμως μπήκαν στην καλύβι, βλέπουν ένα καρβέλι ψωμί, ζεστό και καθαρότατο, που ευωδίαζε. Άρχισαν τότε να κοιτάζουν να, δουν μέσα στο καλύβι φωτιά, αλλά δεν είδαν τίποτε. Έμειναν εκστατικοί, να θαυμάζουν τον ουράνιο άρτον. Αμέσως έπεσαν στα πόδια του Οσίου παρακαλώντας να τους δώσει λίγο από εκείνον τον άρτον. Ο Άγιος για να τους ευχαριστήσει έκοψε το μισό και τους το έδωσε λέγοντας:
-Λάβετε, φάγετε, και προσέχετε μη το πείτε σε κανένα, εν όσο ζω.
Αλλά και νερό ωραίο και γλυκύ τους έδωσε, καθώς διηγήθηκαν αυτοί μετά τον θάνατον του Όσιου. Άλλοι Μοναχοί έλεγαν, ότι και το νερό της θάλασσας το έκανε γλυκύ και έπινε αυτός, και έδωκε και σ αυτούς και έπιναν.

Η κοίμηση του
Τώρα ερχόμενα στο πανίερο τέλος του Αγίου.
Ένας Μοναχός, που λεγόταν Νικόδημος, επήγε στον Όσιο για να τον ακούσει και να ωφεληθεί. Ο Άγιος του είπε: 
-Αδελφέ Νικόδημε, σύντομα θα αποθάνω...
Κατόπιν του φανέρωσε και την ημέρα, καθώς και εκείνους, που θα ευρεθούν, για την ταφή του. Τους προείπε με τα ονόματα τους.
Όταν έφτασε η ημέρα εκείνη, που είχε προείπε, εκοιμήθη ο Όσιος Μάξιμος, ετών 95. Ήταν η 13η Ιανουαρίου. Ετάφη στο μνημείο, που ο ίδιος έσκαψε, κοντά στη καλύβι του. Ο ενταφιασμός έγινε από εκείνους μόνον τους οποίους είχε ονομάσει. Δεν ήθελε να γίνει με δόξα και πλήθος πολύ. Έδωκε δε εντολή, να μη μεταθέσουν το λείψανο του σε άλλο τόπο, ούτε να πάρει κανένας μέρος από αυτό. Να το αφήσουν ακέραιο και κρυμμένο μέσα στον τάφο, για να μη δοξάζεται από τους ανθρώπους.
Όταν έμαθαν την κοίμηση του Οσίου, όλοι οι Πατέρες του Όρους, πολύ λυπήθηκαν και έκλαιαν την Ορφάνια τους. Στερήθηκαν τέτοιον Θεόσοφο διδάσκαλο της μοναδικής ασκήσεως, και τέτοιον λαμπρότατο φωστήρα. Κήρυτταν κάθε μέρα τα κατορθώματά του και τα θεία του χαρίσματα. Εόρταζαν κάθε έτος τη μνήμη του, καθώς πρέπει για τους Αγίους. Τοιουτοτρόπως μεν δόξασαν και δοξάζουν τον Άγιο επί της γης οι άνθρωποι. Άνωθεν δε στους ουρανούς, εδέχθη η Αγία Τριάς την καθαρότατη και Αγία ψυχή του, και την κατάταξε εν σκηναίς Αγίων.




Στίχος
Παρήλθε πάντας αρεταίς ο Μάξιμος, καν τοις χρόνοις ήσκησε νυν τοις εσχάτοις.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον
Μητρικῆς ἐκ νηδύος Ὅσιε Μάξιμε, ἐκλογῆς ὡς δοχεῖον ἀνατεθεὶς τῷ Θεῷ, τοῦ θείου γνόφου ὡς Μωσῆς κατηξίωσαι, καὶ τὰ πόρρω προορᾶν, κατὰ τὸν μέγαν Σαμουήλ, τοῦ Ἄθω τὸ θεῖον θαῦμα, τῆς Θεοτόκου ὁ μύστης· ᾗ καὶ πρεσβεύεις Πάτερ ὑπὲρ ἡμῶν.

Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ΄. Τῇ ὑπερμάχῳ
Ὡς ὑψηλῶν θεωριῶν φιλοθεάμονα καὶ προσευχὴς τῆς νοερᾶς ἐργάτην δόκιμον Ἀνυμνοῦμέν σε οἱ δούλοι σου θεοφόρε. Ἀλλ’ ὡς μύστης τῶν ἐνθέων ἀναβάσεων καθοδήγησον ἡμᾶς πρὸς βίον κρείττονα τοὺς βοῶντάς σοι, χαίροις Ὅσιε Μάξιμε.

Μεγαλυνάριον
Αἴγλῃ ἀπροσίτῳ καταστραφθείς, τῇ ἐπιφανείᾳ, τῆς Παρθένου τε καὶ Ἁγνῆς, ὤφθης ὑψιβάμων, μετὰ σαρκὸς πολεύων, τὰ ὑπὲρ νοῦν καὶ λόγον, Ὅσιε Μάξιμε.

_________________

Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασάμενη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν, εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ Ἀθληφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τήν πάσαν ἐλπίδα μου, εἰς σέ ἀνατίθημι, Μῆτερ τοῦ Θεοῦ, φύλαξον μέ ὑπό τήν σκέπην σου.
http://xristianos.gr/

Θεοτοκονύμια - Ονόματα της Παναγίας

Θεοτοκονύμια στην Ορθόδοξη παράδοση αποκαλούμε, τα τιμητικά προσωνύμια που αποδίδει η εκκλησιαστική και λαογραφική παράδοση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην σελίδα αυτή, μπορείτε να διαβάσετε τα θεοτοκονύμια της Παναγίας μας, σε ποιες περιοχές βρίσκονται και πότε εορτάζουν.

Έναν πλήρη κατάλογο (όσο αυτό είναι δυνατόν) με τις Συνάξεις της Θεοτόκου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορείτε να βρείτε αν από την αλφαβητική αναζήτηση επιλέξετε το γράμμα «Σ» και αναζητήσετε τις εορτές με τίτλο «ΣΥΝΑΞΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ».

Για οποιαδήποτε διόρθωση ή συμπλήρωση του καταλόγου αυτού, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!


Τελευταία ενημέρωση καταλόγου: 29/01/2013



Α

1.Παναγία Αγία Σιών (Αγιάσος)Λέσβος15 Αυγούστου
2.Παναγία Αγία ΥπακοήΠάρος2 Φεβρουαρίου
3.Παναγία ΑκαθήΣχοινούσαΚινητή εορτή
4.Παναγία ΑλεξανδρινήΒέροια15 Αυγούστου
5.Παναγία ΑλεξιώτισσαΠάτρα26 Δεκεμβρίου
6.Παναγία ΑληθινήΣύμη15 Αυγούστου
7.Παναγία Αμόλυντος-
8.Παναγία ΑμπελακιώτισσαΝαύπακτος15 Αυγούστου
9.Παναγία ΑμπουδιώτισσαΕύβοια-
10.Παναγία ΑνέμηΣαμοθράκη15 Αυγούστου
11.Παναγία Αξιον ΕστίΆγιο Όρος11 Ιουνίου
12.Παναγιά ΑπεκοήςΚάλυμνος2 Φεβρουαρίου
13.Παναγία ΑποκουήςΣύμη23 Αυγούστου
14.Παναγία ΑπόλουΠάτμος15 Αυγούστου
15.Παναγία ΑρακιώτισσαΚύπρος8 Σεπτεμβρίου
16.Παναγία ΑρβανίτισσαΧίοςΚινητή εορτή
17.Παναγία ΑργοκοιλιώτισσαΝάξοςΚινητή εορτή
18.Παναγιά ΑρεοβίνδουΚωνσταντινούπολη10 Φεβρουαρίου
19.Παναγία ΑρματίουΚωνσταντινούπολη17 Αυγούστου
20.Παναγία ΑρχαγγελιώτισσαΞάνθη21 Νοεμβρίου
21.Παναγία ΑσίνουΚύπροςΚινητή εορτή
22.Παναγία ΑχειροποιήτοςΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία

Β

23.Παναγία ΒαρνάκοβαΦωκίδα15 Αυγούστου
24.Παναγία ΒάτουΌρος Σινά25 Μαρτίου
25.Παναγία ΒεφάΚωνσταντινούπολη15 Αυγούστου
26.Παναγία ΒηθλεεμίτισσαΒηθλεέμ26 Δεκεμβρίου
27.Παναγία ΒλασσαρούςΑθήνα21 Νοεμβρίου
28.Παναγία ΒλυχάδιαΚάλυμνος15 Αυγούστου
29.Παναγία ΒοήθειαΧίοςΚινητή εορτή
  ΠάτραΚινητή εορτή
30.Παναγία ΒουνούΑλόννησος15 Αυγούστου
31.Παναγία ΒουρλιώτισσαΝέα ΦιλαδέλφειαΕιδικός εορτασμός
32.Παναγία ΒουρνιώτισσαΤήνος8 Σεπτεμβρίου
33.Παναγία ΒροντιανήΣάμος8 Σεπτεμβρίου
34.Παναγία ΒρυσιανήΚάρπαθος8 Σεπτεμβρίου

Γ

35.Παναγία ΓαλακτοτροφούσαΆγιο Όρος3 Ιουλίου
37.Παναγία ΓαλατιανήΚάλυμνος15 Αυγούστου
38.Παναγία ΓερανούΠάτμος15 Αυγούστου
39.Παναγία ΓερόντισσαΆγιο Όρος4 Απριλίου
40.Παναγία ΓιάτρισσαΜάνη8 Σεπτεμβρίου
  Θηρασία21 Σεπτεμβρίου
41.Παναγία ΓιουρίτισσαΑλόννησος25 Μαρτίου
42.Παναγία ΓκρεμιώτισσαΊος15 Αυγούστου
43.Παναγία Γλυκασμός των Αγγέλων-
44.Παναγία ΓλυκογαλούσαΣαντορίνη21 Νοεμβρίου
45.Παναγία Γλυκοφιλούσα-
46.Παναγία ΓλυκύΚάλυμνος15 Αυγούστου
47.Παναγία ΓοργοεπήκοοςΚως15 Αυγούστου
  Άγιο Όρος1 Οκτωβρίου
48.Παναγία ΓοργόναΛέσβοςΆγνωστη ημερομηνία
49.Παναγία ΓουρλομάταΛέρος15 Αυγούστου
50.Παναγία ΓραβάΠάτμος23 Αυγούστου
51.Παναγία ΓρηγορούσαΑθήνα8 Σεπτεμβρίου

Δ

53.Παναγία ΔακρυρροούσαΚεφαλλονιά31 Ιανουαρίου
54.Παναγία ΔεμερλιώτισσαΦάρσαλα23 Αυγούστου
55.Παναγία ΔιασώζουσαΠάτμος15 Αυγούστου
56.Παναγία ΔοβράΒέροια15 Αυγούστου
57.Παναγία ΔροσιανήΝάξος8 Σεπτεμβρίου

Ε

58.Παναγιά ΕικοσιφοίνισσαΠάγγαιο Όρος15 Αυγούστου
59.Παναγία ΕικοσπενταρούσαΣαμοθράκηΚινητή εορτή
60.Παναγία ΕκατονταπυλιανήΠάρος15 Αυγούστου
61.Παναγία ΕλεούσαΚύθνος23 Αυγούστου
  Δομοκός15 Αυγούστου
62.Παναγία ΕλέρουΚάσος8 Σεπτεμβρίου
63.Παναγία ΕλευθεριώτριαΖάκυνθος8 Σεπτεμβρίου
64.Παναγία ΕλευθερώτριαΣαλαμίνα12 Οκτωβρίου
  Διδυμότειχο28 Οκτωβρίου
  Βασσαράς (Σπάρτη)1 Οκτωβρίου
  Αθήνα28 Οκτωβρίου
65.Παναγία ΕλπίδαΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
66.Παναγία ΕλώνηΑρκαδία23 Αυγούστου
67.Παναγία ΕννιαμερίτισαΠάρος23 Αυγούστου
68.Παναγία ΕξώσκαλαςΠάτμος15 Αυγούστου
69.Παναγία ΕπίσκεψηΤρίκαλα15 Αυγούστου
71.Παναγία ΕπισκοπιανήΣαντορίνη15 Αυγούστου
72.Παναγία ΕρειθιανήΧίος15 Αυγούστου
73.Παναγία ΕυαγγελίστριαΣκιάθος25 Μαρτίου
  Ικαρία25 Μαρτίου
  Βοιωτία25 Μαρτίου
74.Παναγία ΕυεργέτιδαΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία

Ζ

75.Παναγία ΖερβάτιΖερβάτι (Βόρειος Ήπειρος)15 Αυγούστου

Θ

76.Παναγία ΘαλασσινήΆνδρος15 Αυγούστου
77.Παναγία ΘαλασσίτραΜήλος2 Φεβρουαρίου
78.Παναγία ΘαλασσομαχούσαΖάκυνθος15 Αυγούστου
79.Παναγία ΘεοσκέπαστηΣαντορίνη26 Δεκεμβρίου
  ΆνδροςΚινητή εορτή

Ι

80.Παναγία ΙεροσολυμίτισσαΙεροσόλυμα15 Αυγούστου

Κ

81.Παναγία ΚαβουράδαιναΛέρος15 Αυγούστου
82.Παναγία ΚαθαριώτισσαΙθάκη8 Σεπτεμβρίου
83.Παναγία ΚαθολικήΡόδος23 Αυγούστου
84.Παναγία ΚακαβιώτισσαΛήμνοςΚινητή εορτή
85.Παναγία Κακιά ΜέλισσαΚύθηρα2 Φεβρουαρίου
86.Παναγία ΚακόβολουΚύθνος21 Νοεμβρίου
87.Παναγία ΚαλαμιώτισσαΑνάφη8 Σεπτεμβρίου
88.Παναγία ΚαλαμούςΞάνθη15 Αυγούστου
89.Παναγία ΚαλολειβαδιανήΚύθνος8 Σεπτεμβρίου
90.Παναγία ΚαλοπέτραΡόδος15 Αυγούστου
91.Παναγία ΚαλούΣαντορίνη15 Αυγούστου
92.Παναγία ΚαμαριώτισσαΣαμοθράκηΚινητή εορτή
93.Παναγία ΚανάλαΚύθνος15 Αυγούστου
94.Παναγιά ΚαπνικαρέαΑθήνα21 Νοεμβρίου
95.Παναγία ΚαρδιανήΣύρος8 Σεπτεμβρίου
96.Παναγία ΚαρυδιανήΚρήτη2 Φεβρουαρίου
97.Παναγία ΚασσωπίτραΚέρκυρα8 Μαΐου
98.Παναγία ΚαστριανήΚέα15 Αυγούστου
99.Παναγία ΚάστρουΛέρος15 Αυγούστου
100.Παναγία Κατακεκρυμμένη (ή Πορτοκαλούσα)Άργος21 Νοεμβρίου
101.Παναγία ΚεφαλαριώτισσαΑργολίδαΚινητή εορτή
102.Παναγία ΚεχαριτωμένηΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
103.Παναγία ΚηπουραίωνΚεφαλλονιά25 Μαρτίου
104.Παναγία ΚλειβωκάΑρκαδίαΚινητή εορτή
105.Παναγία ΚοσμοσωτήραΦέρες Έβρου15 Αυγούστου
106.Παναγία ΚουνίστραΣκιάθος21 Νοεμβρίου
107.Παναγία ΚουτσουριώτισσαΕρατεινή (Φωκίδα)23 Αυγούστου
108.Παναγία ΚρήναΧίοςΆγνωστη ημερομηνία
109.Παναγία ΚρυπτήΒενετία - Ιταλία15 Αυγούστου
110.Παναγία ΚυράΣαντορίνη8 Σεπτεμβρίου
  Νίσυρος23 Αυγούστου
  Κάρπαθος23 Αυγούστου
  Κάλυμνος15 Αυγούστου
  Αλόννησος8 Σεπτεμβρίου
111.Παναγία Κυρά των ΑγγέλωνΚέρκυρα15 Αυγούστου
112.Παναγία Κυρά-ΧωστήΚάλυμνος15 Αυγούστου
113.Παναγία Κυρά-ΨηλήΚάλυμνος15 Αυγούστου

Λ

114.Παναγία ΛαγκαδιούΘηρασία21 Νοεμβρίου
115.Παναγία ΛαγκαδιώτισσαΧαλκίδα8 Σεπτεμβρίου
116.Παναγία ΛαοδηγήτριαΘεσσαλονίκηΚινητή εορτή
117.Παναγία ΛαρνιώτισσαΚάρπαθος8 Σεπτεμβρίου
118.Παναγία ΛατομίτισσαΧίος15 Αυγούστου
119.Παναγία ΛεμονίτισσαΣύμη15 Αυγούστου
120.Παναγία ΛιαουτσιάνισσαΚύμη15 Αυγούστου
121.Παναγία ΛιβόςΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία

Μ

122.Παναγία ΜακρινήΣάμος15 Αυγούστου
123.Παναγία ΜαλεβήΑρκαδία15 Αυγούστου
124.Παναγία ΜαλίκηΎδρα23 Αυγούστου
125.Παναγία ΜαλτέζαΣαντορίνη21 Νοεμβρίου
126.Παναγία ΜαρμαρινήΣαντορίνη15 Αυγούστου
127.Παναγία ΜαρουλιανήΣαντορίνη2 Φεβρουαρίου
128.Παναγία ΜαχαιριώτισσαΚύπρος18 Οκτωβρίου
129.Παναγία ΜεγάληΣάμος23 Αυγούστου
130.Παναγία ΜεγαλομάταΤήνος2 Φεβρουαρίου
  ΣκιάθοςΕιδικός εορτασμός
131.Παναγία ΜεγαλόχαρηΤήνος25 Μαρτίου
132.Παναγία ΜελικαρούΣκύρος15 Αυγούστου
133.Παναγία ΜενετέςΚάρπαθος15 Αυγούστου
134.Παναγία ΜεσοπαντήτισσαΚρήτη13 Ιανουαρίου
135.Παναγία ΜετόχιΣαντορίνη21 Νοεμβρίου
136.Παναγία ΜηλεσιώτισσαΩρωπός21 Νοεμβρίου
137.Παναγία ΜηλιώτισσαΜηλιά Αριδαίας8 Σεπτεμβρίου
138.Παναγία ΜουχλίουΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
139.Παναγία ΜπελώνιαΣαντορίνη2 Φεβρουαρίου
140.Παναγία ΜποργανούλαΚάσος8 Σεπτεμβρίου
141.Παναγία Μυρελαίου (ή Μυρόδυνου)ΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
142.Παναγία ΜυρσινιδίουΧίος24 Σεπτεμβρίου
143.Παναγία ΜυρταριώτισσαΣύμη15 Αυγούστου
144.Παναγία ΜυρτιδιώτισσαΣαντορίνη24 Σεπτεμβρίου
  Νάξος24 Σεπτεμβρίου
  Κύθηρα24 Σεπτεμβρίου
  Κέρκυρα24 Σεπτεμβρίου

Ν

145.Παναγία Νάπη (Αγία Νάπα)Κύπρος8 Σεπτεμβρίου
146.Παναγία ΝαυπακτιώτισσαΝαύπακτοςΕιδικός εορτασμός
147.Παναγία ΝεαμονήτισσαΧίος15 Αυγούστου
148.Παναγία ΝίκουΚύθνος15 Αυγούστου
149.Παναγία ΝτινιούςΕύβοια23 Αυγούστου

Ξ

150.Παναγία ΞένωνΛευκάδα8 Σεπτεμβρίου

Ο

151.Παναγία ΟδηγήτριαΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
  Κίμωλος21 Νοεμβρίου
  Άγιο Όρος20 Ιουνίου
152.Παναγία ΟδηγώνΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
153.Παναγία ΟλυμπίτισσαΚάρπαθος15 Αυγούστου
154.Παναγία ΟλυμπιώτισσαΕλασσόνα15 Αυγούστου
155.Παναγία ΟρφανήΚρήτη15 Αυγούστου

Π

156.Παναγία Πάθους-
157.Παναγία ΠαλαιοκαστρίτισσαΚερκύραΚινητή εορτή
158.Παναγία ΠαλαιοκάστρουΛέρος15 Αυγούστου
159.Παναγία ΠαλαιοφορίτισσαΒέροια23 Αυγούστου
160.Παναγία ΠανάχραντοςΆνδρος15 Αυγούστου
161.Παναγία ΠαντάνασσαΣίκινοςΚινητή εορτή
  Λειψοί23 Αυγούστου
  ΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
162.Παναγία ΠαντοβασίλισσαΡαφήνα8 Σεπτεμβρίου
163.Παναγία ΠαραβουνιώτισσαΕρέτριαΚινητή εορτή
164.Παναγία Παραδείσι ΑρχαγγέλουΚάλυμνος15 Αυγούστου
165.Παναγία ΠαραμυθίαΆγιο Όρος21 Ιανουαρίου
166.Παναγία ΠαραμυθιώτισσαΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
167.Παναγία ΠαραπορτιανήΜύκονος15 Αυγούστου
168.Παναγία ΠελεκητήΠίνδος15 Αυγούστου
169.Παναγία Πέρα (Παναγιά)Κάσος15 Αυγούστου
170.Παναγία ΠερίβλεπτοςΠολιτικά15 Αυγούστου
  ΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
171.Παναγία ΠλατανιώτισσαΚαλάβρυτα8 Σεπτεμβρίου
172.Παναγία ΠλατσανήΣαντορίνηΚινητή εορτή
173.Παναγία ΠλατυτέραΚέρκυρα15 Αυγούστου
174.Παναγία ΠλημμυριανήΡόδος15 Αυγούστου
175.Παναγία ΠοδίθουΚύπροςΚινητή εορτή
176.Παναγία ΠολίτισσαΤήλος23 Αυγούστου
177.Παναγία ΠονολύτριαΣέρρες28 Οκτωβρίου
178.Παναγία ΠορταΐτισσαΑστυπάλαια15 Αυγούστου
179.Παναγία ΠορτιανήΜήλος15 Αυγούστου
180.Παναγία ΠοταμίτισσαΝίσυρο8 Σεπτεμβρίου
181.Παναγία ΠρέκλαΣκιάθοςΕιδικός εορτασμός
182.Παναγία ΠρουσιώτισσαΕυρυτανία23 Αυγούστου
183.Παναγία ΠρωτόθρονηΝάξος25 Μαρτίου

Ρ

184.Παναγία Ρόδον ΑμάραντονΠειραιάςΚινητή εορτή

Σ

186.Παναγία ΣέλτσουΆρτα23 Αυγούστου
187.Παναγία Σερίφου (ή Ξυλοπαναγιά)Σέριφος15 Αυγούστου
188.Παναγία ΣικελίαΧίος8 Σεπτεμβρίου
189.Παναγία ΣκιαδενήΡόδος8 Σεπτεμβρίου
190.Παναγία ΣκριπούΟρχομενός10 Σεπτεμβρίου
191.Παναγία ΣουμελάΚαστανιά Ημαθίας15 Αυγούστου
192.Παναγία ΣπηλαιώτισσαΆγραφα ΠίνδοςΚινητή εορτή
193.Παναγία ΣπηλιανήΝίσυρος15 Αυγούστου
194.Παναγία ΣτρατηλάτισσαΚύθνος15 Αυγούστου

Τ

195.Παναγία ΤελένδουΚάλυμνοςΚινητή εορτή
196.Παναγία Τόσο νερόΣίφνος15 Αυγούστου
197.Παναγία ΤουρλιανήΜύκονος15 Αυγούστου
198.Παναγία ΤρικουκιώτισσαΚύπρος15 Αυγούστου
199.Παναγία ΤριχερούσαΆγιο Όρος12 Ιουλίου
200.Παναγία ΤρυπητήΑίγιοΚινητή εορτή
201.Παναγία ΤσαμπίκαΡόδος8 Σεπτεμβρίου

Υ

202.Παναγιά ΥπαπαντήςΚαλαμάτα2 Φεβρουαρίου
203.Παναγία ΥψενήςΡόδοςΚινητή εορτή
204.Παναγία ΥψηλήΚέρκυρα15 Αυγούστου

Φ

205.Παναγία ΦανερωμένηΎδρα15 Αυγούστου
  Σαλαμίνα23 Αυγούστου
  Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής23 Αυγούστου
  ΛευκάδαΚινητή εορτή
206.Παναγία ΦιδούσαΚεφαλονιά15 Αυγούστου
207.Παναγία ΦιλωτίτισσαΝάξος15 Αυγούστου
208.Παναγία ΦλαμπουριανήΚύθνος23 Αυγούστου
209.Παναγία ΦλεβαριώτισσαΣαλαμίνα2 Φεβρουαρίου
210.Παναγία Φλεβαριώτισσα (ή Λιβύης)Αστυπάλαια2 Φεβρουαρίου
211.Παναγία ΦοινικιώτισσαΣαντορίνη15 Αυγούστου

Χ

212.Παναγία ΧαβιαράΒέροια21 Νοεμβρίου
213.Παναγία ΧαλκοπρατείωνΚωνσταντινούποληΆγνωστη ημερομηνία
214.Παναγία ΧαμηλήΚέρκυρα15 Αυγούστου
215.Παναγία ΧάρουΛειψοί23 Αυγούστου
216.Παναγία ΧοζοβιώτισσαΑμοργός21 Νοεμβρίου
217.Παναγία ΧρυσαλινιώτισσαΛευκωσία - Κύπρος2 Φεβρουαρίου
218.Παναγία ΧρυσαφίτισσαΜονεμβασίαΚινητή εορτή
219.Παναγία ΧρυσολεόντισσσαΑίγινα15 Αυγούστου
220.Παναγία ΧρυσοπηγήΣίφνοςΚινητή εορτή
221.Παναγία ΧρυσοχεριάΚάλυμνος15 Αυγούστου

Ψ

222.Παναγία ΨερίμουΚάλυμνος15 Αυγούστου
223.Παναγία Ψυχοσώστρια-