Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση:
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων όπως δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής. Επτά ελαφρά τραυματίες από πτώσεις αντικειμένων είναι ο απολογισμός της ισχυρής δόνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έχει πληγεί κυρίως το Ληξούρι αλλά εν γένει το νησί άντεξε. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως ότου ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων ενώ στο λιμάνι θα βρίσκεται το Superfast 1 για να φιλοξενήσει όσους δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει όσο γίνεται πιό γρήγορα η ζωή στο νησί στους κανονικούς ρυθμούς» τόνισε ο Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε κυρίως για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στα κτίρια από ειδικά συνεργεία, με επικεφαλής μηχανικούς που έχουν φτάσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και άλλες υπηρεσίες. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τα κτίρια των νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν απρόσκοπτη λειτουργία. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων» είπε ο κ. Μιχελάκης.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι έχουν ήδη φτάσει στο νησί κλιμάκια από διάφορα υπουργεία τα οποία έχουν αρμοδιότητα για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση. Στο κτίριο του ΤΕΙ έχει δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού όπου βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων για τον συντονισμό του έργου αποκατάστασης. Επίσης, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, έφτασε ήδη το πλοίο Superfast 1, το οποίο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 700 άτομα και αναμένεται το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που μπορεί να φιλοξενήσει 1.300 άτομα.