Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Μπάιντεν θα επισκεφτεί την Παρασκευή την Μολδαβία σε συνέχεια της περιοδείας...




...που πραγματοποιεί με στόχο να επαναβεβαιώσει την αμερικανική στήριξη για δυτικού τύπου μεταρρυθμίσεις στις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης.



Ο Βiden θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα Κισινάου και θα συναντηθεί με τους δυτικότροπους ηγέτες της χώρας για να δείξει την στήριξη του στις κυβερνητικές ελπίδες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες να ανασύρουν τη χώρα από το οικονομικό και πολιτικό τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.


«Η συνάντηση αυτή σημαίνει πολλά για τη Μολδαβία» δήλωσε ο πρωθυπουργός VladimirFilatστους δημοσιογράφους λίγο πριν την άφιξη του Biden. «χάρη σε αυτήν την συνάντηση ανεξάρτητα από το ποιος θα βρεθεί στην εξουσία, η Μολδαβία θα λάβει στήριξη.»


Η Μολδαβία ήταν τμήμα της Ρουμανίας από το 1918 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας που βρίσκεται στην εξουσία από το τέλος της κυριαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2009, έχει μια περίπλοκη σχέση με την Μόσχα που ενοχλείται από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.


Ο Filat δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον Biden θα συζητηθούν οι δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται επί του παρόντος στην Μολδαβία, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και οι εξελίξεις αναφορικά με την Υπερδνειστερία , μια αποσχισθείσα ρωσοκρατούμενη περιοχή με 500,000 άτομα στην ανατολική Μολδαβία, και η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα.



Η Μολδαβία παραμένει εγκλωβισμένη σε μια πολιτική και οικονομική κρίση από τότε που το Κομμουνιστικό Κόμμα αποχώρησε από την εξουσία μετά τις εκλογές του 2009 τις οποίες ακολούθησαν διαδηλώσεις που βάφτηκαν στο αίμα.



Οι εκλογές του προηγούμενου Νοεμβρίου απέτυχαν να άρουν το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο ανάμεσα στους φιλο-δυτικούς φιλελεύθερους και τους φιλο-ρώσους κομμουνιστές.



Απομεινάρι του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Μολδαβία ζητά την λύτρωση της μέσα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=14387&category_id=87