Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Προσοχή το "Facebook" προκαλεί κατάθλιψη



image







Facebook, Twitter και λοιπά sites κοινωνικής δικτύωσης, εκτός του ότι βοηθούν στην επικοινωνία των ανθρώπων, φαίνεται ότι είναι και πηγή ψυχολογικής επιβάρυνσης, ειδικά για τους εφήβους. Η «κατάθλιψη του Facebook» είναι το νέο πρόβλημα για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. .

Νέα έρευνα έδειξε ότι όλο και περισσότεροι νέοι που εκδηλώνουν εμμονή με τα σάιτ αυτού του είδους εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. «Αυτή προκύπτει από τον βομβαρδισμό που δέχονται από τα στάτους και τις φωτογραφίες ευτυχίας και διασκέδασης που ανεβάζουν οι φίλοι τους και τους κάνουν να νιώθουν μειονεκτικά που δεν ζουν και οι ίδιοι με αυτόν τον τρόπο. Αν είμαι θλιμμένος ή βαριεστημένος στο σπίτι μου, καταθλίβομαι που βλέπω άλλους να διασκεδάζουν κι εγώ δεν είμαι εκεί» είναι η μαρτυρία έφηβης για το πώς βιώνει το
Facebook
και πώς αυτό επηρεάζει τη διάθεσή της. .

«Είναι πολύ εύκολο να συγκρίνεσαι με άλλους από την εικόνα που έχεις γι’ αυτούς μέσω της σελίδας τους στο
Facebook, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι συμβατή με την πραγματική τους ζωή» εξηγεί ο δρ Κεν Ενσροθ, παιδοψυχίατρος. Προσθέτει ωστόσο ότι ένα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι από μόνο του ικανό να προκαλέσει κατάθλιψη, αν το παιδί δεν έχει ήδη εύθραυστη αυτοπεποίθηση.