Σάββατο 12 Ιουνίου 2010



ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ


Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010 13:43


Η ηγέτιδα της Κιργιζίας, δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην Κεντρική Ασία, απαιτεί τη συνδρομή των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη εθνοτική βία στο νότιο τμήμα της χώρας.



Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αργά το βράδυ της Παρασκευής.



Στο μεταξύ, τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε άγριες συγκρούσεις, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κιργιζίας, το βράδυ της Πέμπτης.



"Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και χρειαζόμαστε στρατιωτικές δυνάμεις, για να ελέγξουμε την κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία", δήλωσε η Οτουνμπάγεβα.



"Περιμένουμε νέα από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμοι για τον ενεργό διάλογο, ώστε να φέρει δυνάμεις στην περιοχή", πρόσθεσε.



Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν βέβαιος πως η κυβέρνηση του Μπισκέκ θα επιλύσει την κατάσταση, αλλά και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί.



"Όλα τα προβλήματα της Κιργιζίας έχουν εσωτερικές ρίζες. Στηρίζονται στην αδυναμία της πρώην κυβέρνησης και την απροθυμία τους να αναλάβουν τη φροντίδα των αναγκών του λαού. Πιστεύω ότι όλα τα υφιστάμενα προβλήματα θα λυθούν από τις αρχές του Κιργιστάν. Η Ρωσική Ομοσπονδία, πάντως, είναι έτοιμη να βοηθήσει", είπε.