Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Δίπλο μήνυμα Κ. Παπούλια σε ΠΓΔΜ και Τουρκία

Σόφια, 18 Νοεμβρίου 2010








Μήνυμα προς τα Σκόπια ότι «όσο επιμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη», αλλά και στην Άγκυρα ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που «επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και αποτελεί «ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», έστειλε από τη Σόφια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.







Στην αντιφώνησή του, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος ομόλογός του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα Σκόπια εμφανίζουν ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ως πατρίδα του δικού τους έθνους» και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που να αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής».







«Υποστηρίζουμε μια και μοναδική ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η θέση σε ό, τι αφορά την ΠΓΔΜ «είναι εθνική».







Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «είναι ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση ευρωπαϊκή, που θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που θα οδηγεί σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και στο τέλος του εποικισμού και θα συμφωνηθεί χωρίς επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα».







Ο κ. Παπούλιας έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνοβουλγαρική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η οποία, όπως τόνισε, είναι αμοιβαίως επωφελής και εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.







«Με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream, το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας. Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία μας όσον αφορά στη διασύνδεση της χώρας σας με τον αγωγό IGB», σημείωσε ο κ. Παπούλιας, εκφράζοντας την ελπίδα, «τα σχέδιά μας και τα όνειρά μας να γίνουν σύντομα, πραγματικότητα».







Επισήμανε ακόμη πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής και συμπλήρωσε: «Το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον με αδιαμφισβήτητα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Μπορούμε και οφείλουμε να συνεργασθούμε ώστε η ευρύτερη περιοχή μας να καταστεί βασικός κόμβος στη μεταφορά ενέργειας προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα».







Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ακόμη τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, εφόσον πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και εξήρε τη διμερή ελληνοβουλγαρική συνεργασία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ζήτημα για το οποίο είχε εκτενή συζήτηση το πρωί με τον κ. Παρβάνοφ.







Στην προσφώνησή του, λίγο νωρίτερα, ο Βούλγαρος πρόεδρος αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει το ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ, που θα διεξαχθεί, αύριο, στη Σόφια.







«Είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τις άμεσες επενδύσεις, να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και την ανταγωνιστικότητά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρβάνοφ και υπογράμμισε πως στόχος είναι «η καλύτερη αλληλενέργεια στο χώρο των ενεργειακών και συγκοινωνιακών υποδομών, στον τομέα της ευρωπαϊκής περιφερειακής συνεργασίας».







Ενώ παραπέμποντας στο Νομπελίστα Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, καλωσόρισε το προεδρικό ζεύγος της Ελλάδας και την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, με μια πρόποση «για τους καλούς αρχιτέκτονες της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας».







Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



.