Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ας δεχτούμε χάριν συζητήσεως

Διάβασα στις εφημερίδες μερικά άρθρα που εξυμνούν το πρόεδρο για τις δηλώσεις του για «εισβολή των ούτω καλούμενων μητέρων πατρίδων». Τον επαινούν και τον συγχαίρουν, γιατί λένε είπε την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα. ‘Ενα από τα προσόντα των συγγραφέων των άρθρων είναι ο μεγάλος τους έρωτας για το σχέδιο Ανάν, ο θαυμασμός τους για τον Ντάουνερ και τη συμβολή του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και η μεγάλη κατάθλιψη που νιώθουν, επειδή απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν.




Ας δεχτούμε, χάριν συζητήσεως, την άποψή τους. Αν δεχτούμε, και πάλιν χάριν συζητήσεως, ότι οι ανιστόρητες θέσεις του Δημήτρη Χριστόφια αποτελούν την ιστορική αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα. Και αν έτσι συμβαίνει, τότε και πάλι οι δηλώσεις του προέδρου είναι ασυνάρτητες, επικίνδυνες και ζημιογόνες για την Κυπριακή Δημοκρατία.



Αν πραγματικά η μητέρα Ελλάδα έκανε πράγματι εισβολή στην Κύπρο και όχι η χούντα πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς, δεν έπρεπε καν να το αναφέρει. ‘Επρεπε να το αποκρύβει και να προσπαθεί να το διαψεύσει. ‘Η τουλάχιστον να το αρνείται. Γιατί αναφέροντάς το, ενισχύει τα επιχειρήματα του αντιπάλου του, αποδυναμώνει τη δική του θέση και κάνει μεγάλο κακό στην πλευρά που εκπροσωπεί.



Φανταστείτε τον ‘Ερογλου να δηλώνει στη δεξαμενή σκέψης ότι Τουρκία στις αρχές του αιώνα έκαμε μερικές γενοκτονίες. Φανταστείτε τον Ομπάμα να δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπους έκαμε στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ για να διασφαλίσει τα πετρελαϊκά συμφέροντά της και όχι για να στηρίξει τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα. Φανταστείτε τον ‘Αγγλο πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι αγγλικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτική «διαίρει και βασίλευε», για να προξενούν προβλήματα στις πρώην αποικίες τους. Τα πιο πάνω είναι ιστορικές πραγματικότητες, που τις γνωρίζει και τις παραδέχεται όλος ο κόσμος. Όμως ποτέ δεν τα δηλώνει οι ηγέτες των χωρών τους.



Ο πρόεδρος Χριστόφιας έκαμε δηλώσεις, που αποτελούν ιστορικές ανακρίβειες, αλλά βοηθούν τον εχθρό. Αλλά δεν είναι μόνο τούτο. Στο παρελθόν δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν συνεταιρικό κράτος, ότι εμείς φταίμε για τις διακοινοτικές ταραχές και εμείς στρώσαμε το χαλί στους Τούρκους να εισβάλουν. Τα Ηνωμένα ‘Εθνη όμως αποφάσισαν ότι το 1964 οι Τούρκοι έκαμαν ανταρσία κατά του κράτους και έτσι αναγνώρισαν την Κυβέρνηση Μακαρίου ως τη μόνη νόμιμη Κυβέρνηση του κράτους. Ο Χριστόφιας δεν αποδέχεται αυτές τις αποφάσεις.



Αγαπά άραγε τόσο πολύ την αλήθεια της ιστορίας που γράφει το ΑΚΕΛ; ‘ Η μήπως θέλει να κάμει κακό στην Κυπριακή Δημοκρατία και να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους, που «τους αγάπα, και εννοεί ότι τους αγαπά;»



Θεόφιλος για το Christofias-watch