ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ
Παιχνίδια πάνω στα αποκαΐδια
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ Τρία χρόνια μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς και οι κάτοικοι της Ηλείας εξακολουθούν να «καίγονται» από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτείας.
Αδιαφορία και εγκατάλειψη από την πολιτεία, καθώς και πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι
Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και ο δυσκίνητος και πολλές φορές παράλογος κρατικός μηχανισμός, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό μίγμα» σε βάρος του αγροτικού κόσμου, με καταστροφικές επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της περιοχής.
Οι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών καταγγέλλουν με οργή ότι οι δύο κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν «προεκλογικές ζαριές» πάνω στα αποκαΐδια και στις πλάτες των πολιτών. Με τη Ν.Δ. να μοιράζει αφειδώς τριχίλιαρα μέχρι και σε Τσιγγάνους από τα Γιάννενα και με το ΠΑΣΟΚ να μοιράζει υποσχέσεις, για «χάρισμα» του χρέους με... πολιτική λύση υπέρ των πυρόπληκτων και για ολοκληρωμένα σχέδια ανασυγκρότησης που παραμένουν στα χαρτιά.
«Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ Αναπτυξιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης συνολικά του Ν. Ηλείας, ούτε Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης, ούτε Πλαίσιο Χωροταξικό και Περιβαλλοντικό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.). Τον Αύγουστο του 2007 η πολιτεία υποσχόταν σε όλους τους πληγέντες ταχύτατες διαδικασίες αποζημιώσεων.
Τρία χρόνια μετά θα περίμενε κανείς να έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Δυστυχώς ο Νομός Ηλείας έχει αφεθεί στην τύχη του. Δυστυχώς η πολιτεία δεν τόλμησε ...» λέει στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας.
Ολοι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ηλεία συμφωνούν ότι οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι φλόγες, κυρίως στον αγροτικό κόσμο, δεν επουλώθηκαν ποτέ και η πολιτεία όχι μόνο δεν προσπάθησε να τις κλείσει αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έδειξε προκλητική αδιαφορία που αγγίζει τα όρια του παραλόγου.
Οπως αναφέρουν, με δεδομένο ότι από τις φωτιές του 2007 κάηκε το μεγαλύτερο μέρος των βοσκήσιμων εκτάσεων (πάνω από το 80%), η κάλυψη των αναγκών σε ζωοτροφές ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει.
Παρά την υπόσχεση των αρμοδίων αλλά και τη διαπίστωση της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ότι οι ζωοτροφές θα πρέπει να χορηγηθούν για 4 χρόνια και ότι για την οκτάμηνη διατροφή των ζώων που απέμειναν απαιτείται ποσό 10,6 εκατ. ευρώ , η διανομή ζωοτροφών σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2008 και από τις διατεθείσες ποσότητες εκκρεμεί ακόμα πίστωση 300.000 ευρώ προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθευτές, ποσό το οποίο αδυνατεί να πληρώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Μας έχουν κάνει αγωγές για τα χρήματα που χρωστάμε και τις έχουν κερδίσει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», καταγγέλλει ο νομάρχης Ηλείας.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι αρμόδιοι της Νομαρχίας Ηλείας ανέφεραν ότι μέχρι τώρα έχει διατεθεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου για όλες τις κατηγορίες ζημιών, ενώ με τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης είχε διατεθεί το ποσό των 36 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό είναι δυσανάλογο με το μέγεθος της καταστροφής και τρία χρόνια μετά δείχνει ότι ο ρυθμός αποκατάστασης των καμένων είναι αργός και καθιστά προβληματική την ομαλή συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στον νομό.
Στον Δήμο Σκιλλούντος οι νέοι κυρίως αγρότες που απέμειναν στα πυρόπληκτα χωριά σκέφτονται πολύ σοβαρά να τα εγκαταλείψουν.
«Ξανά στην απόγνωση»
«Μετά από τρία χρόνια κατάφεραν πολλοί να ξαναβγάλουν λάδι από τους κατεστραμμένους ελαιώνες τους καθώς τα δένδρα επανήλθαν. Ομως η χαμηλή τιμή του προϊόντος και η γραφειοκρατία με τις αποζημιώσεις έφεραν ξανά την απόγνωση», λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Σκιλλούντος, Γιάννης Μπαλιούκος, και προσθέτει: Κάποια πράγματα όπως η ανοικοδόμηση των σπιτιών, προχώρησαν. Ομως κάποια άλλα, όπως τα έργα υποδομής, έμειναν πίσω».
Παρόμοια κατάσταση βιώνουν και οι πολίτες του γειτονικού πυρόπληκτου δήμου της Ωλένης.
«Πολλά έργα έμειναν στη μέση. Περιμέναμε πολλά από την πολιτεία αλλά δυστυχώς λίγα έγιναν. Σημαντικό μερίδιο της βοήθειας που λάβαμε ήταν από την ιδιωτική πρωτοβουλία», λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Ωλένης.
«Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Ηλείας είναι ακόμα όμηροι της επιχορήγησης που δέχτηκαν από την πολιτεία. Το περιβόητο "τριχίλιαρο" αποτελεί πια τον οικονομικό βραχνά για χιλιάδες νοικοκυριά. Τους τελευταίους μήνες πολλοί είναι αυτοί που κλήθηκαν για ανάκριση από την Αστυνομία ή αναγκάστηκαν να πληρώσουν το ποσό με τόκο ως οφειλή στη ΔΟΥ», λέει στην «Ε» ο Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Πυροπλήκτων Αγίας Αννας.
nodaros@enet.gr