Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Επίσκεψη Δρούτσα στο Κόσοβο







Yπό τη σκιά των εξελίξεων που δρομολογεί η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας πραγματοποίησε επισκέψεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα, ενέργεια που μπορεί να ερμηνευθεί ως επικείμενη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Αθήνα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου Skender Hyseni από την έδρα του ΟΗΕ πως ελπίζει σε αναγνώριση του Κοσόβου από την Ισπανία και την Ελλάδα «που είναι μεταξύ των χωρών που ανησυχούν ότι η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Πρίστινα θα μπορούσε να ενθαρρύνει αποσχιστικά κινήματα στην δική τους επικράτεια» (“could inspire breakaway efforts in their own restive regions”).


Στις συναντήσεις του με το πρόεδρο του Κοσόβου Fatmir Sedjiu και το πρωθυπουργό Hashim Thaçi, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής την «Ατζέντα 2014», το όραμα για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. μέχρι το 2014. Η πρωτοβουλία αυτή αν και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τις Βρυξέλλες, συμβαδίζει απόλυτα με το στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια που προκρίνει την ευρωπαική προοπτική για τη σταθεροποίηση της περιοχής.



Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Σέρβο πρόεδρο Boris Tadić και τον πρωθυπουργό Hashim Thaçi, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά για να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

http://www.strategyreport.gr/?p=2737