Τάσσος Παπαδόπουλος: Θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία για λύση
Πα 23/4/2004
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει ξανά ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι ’’τέτοιες προτάσεις, ή σχέδια δεν εξαφανίζονται, αναβιώνουν και αναπαράγονται’’. Σε διακαναλική συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι επιδίωξή του είναι η επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία όμως να μη διαχωρίζει το λαό αλλά να κτίζει γέφυρες ενότητας. Ο πρόεδρος απέρριψε κάθε πιθανότητα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από ΗΠΑ και ΕΕ σε περίπτωση απόρριψης της παρούσας λύσης ενώ για το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση και καμία συμφωνία επ’ αυτού.
Σημείωσε πως η Λευκωσία εξαρχής επιζητούσε και επιζητά λύση στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, εντούτοις τόνισε πως δεν ικανοποιήθηκαν οι λίγες -όμως σημαντικές- τροποποιήσεις, τις οποίες ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ζητούμενο, δύο οντότητες με ευρεία αυτονομία και χειρισμό υποθέσεων και ταυτόχρονα διοικητικές διευθετήσεις ώστε οι δύο κοινότητες να συγκλίνουν, και όχι να χτίζονται διαχωριστικοί θεσμοί που να οδηγούν στο διαχωρισμό. Ωστόσο, δήλωσε πως δεν νοείται βάσει νομοθεσίας να υπάρχει πολιτική ισότητα στη λήψη αποφάσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Οσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα των δημοψηφισμάτων, εάν η ε/κ πλευρά απορρίψει το σχέδιο Ανάν, είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ’’γιγαντιαίες προσπάθειες’’ για να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το ’’όχι’’ του λαού και για τις θέσεις της, λέγοντας ότι τέτοιες προσπάθειες όπως το σχέδιο Ανάν, ’’δεν εξαφανίζονται, αναβιώνουν και αναπαράγονται’’.
Απάντηση σε ΦερχόιγκενΌσον αφορά στις επικρίσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος επισήμανε ούτε στον προαναφερθέντα, ούτε και σε κανέναν άλλο, έδωσε υπόσχεση περί αποδοχής οποιασδήποτε λύσης. «Η υπόσχεση ήταν ότι θα εργαστούμε για τη λύση και η Κύπρος δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη λύση, και εγώ και ο Γλ.Κληρίδης το πράξαμε» δήλωσε.«Σεβόμαστε απολύτως τον κύριο Φερχόιγκεν. Οι απόψεις του είναι σεβαστές, είναι ο άνθρωπος που κατέβαλε πάρα πολλές προσπάθειες για την ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ» συνέχισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για να συμπληρώσει: «Με όλο το σέβας στις γνώμες των Ευρωπαίων και του κύριου Φερχόιγκεν, έχει και ο κυπριακός λαός και η ηγεσία του το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις».Αναφερόμενος σε καταγγελίες που έγιναν σε ευρωπαϊκά όργανα περί επεμβάσεων της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τα δημοψηφίσματα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και κύκλοι του προεδρικού μεγάρου έχουν προβεί σε αυτά που καταγγέλλονται στην ΕΕ. «Για μια χούφτα ψήφων διασύρεται το όνομα της Κύπρου» επισήμανε.
Ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι έχει αποστείλει επιστολή στον κοινοτικό επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, μετά τις καταγγελίες του ότι παραπλανήθηκε και εξαπατήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό της. Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε την άποψη ότι θα υπάρξει απομόνωση της Κύπρου ύστερα από ένα όχι και είπε ότι μετά την ένταξη θα υπάρξουν επισκέψεις και κοινοτικών επισήμων και ξένων ηγετών στην Κύπρο.
Για το διάγγελμα απόρριψηςΩς προς το διάγγελμα που παραχώρησε προσφάτως (παραθέτοντας την αρνητική του θέση για το σχέδιο Ανάν) και τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε «είναι ενόχληση να συγκινούμαι για το μέλλον του τόπου μου;». Επί του διαγγέλματος ανέφερε ακόμη πως είχε μία διάρθρωση με τη δική του λογική. «Έχω τις απόψεις μου [...] αν και σε κάποιους δεν άρεσε» δήλωσε.Σχολιάζοντας τη φράση του «εγώ παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα» είπε ότι «εδώ ουσιαστικά υπάρχει συμφωνία με το ΑΚΕΛ γιατί αν καταρρεύσει το σχέδιο, δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία αλλά συνιστών κράτος».Ιδιαίτερα για την εσωτερική πολιτική σκηνή στη Λευκωσία ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα διακοπής της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΑΚΕΛ τουλάχιστον πριν από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων. Εξήγησε πως και οι δύο πλευρές θέλουν συνέχιση της συνεργασίας, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Διευκρινίσεις για το «όχι»Συγκεκριμένα επί του σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι νομιμοποιεί πτυχές της εισβολής και των τετελεσμένων σχετικά με τους εποίκους και τα τουρκικά στρατεύματα. Ακόμη σημείωσε πως ουσιαστικά και όσοι λένε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, αναγνωρίζουν πως υπάρχουν προβλήματα. Επανέλαβε ότι το «ναι» δεν αναστρέφεται, ενώ το «όχι» μπορεί να έχει συνέχεια. Οι Τουρκοκύπριοι θα λάβουν ό,τι προβλέπει το σχέδιο Ανάν από την επόμενη κιόλας ημέρα, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χρειαστεί να αναμείνει έως και τρία χρόνια στηριζόμενη στην καλή πίστη της Τουρκίας για εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Ανάν, ανέφερε εκ νέου.Η όποια απόφαση -είτε «ναι», είτε «όχι»- θα πρέπει να έχει μεγάλη πλειοψηφία, καθώς μόνο έτσι θα ενισχυθεί η προσπάθεια που θα καταβληθεί για να εξηγηθεί η θέση της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει καθολική υποστήριξη στην οποιαδήποτε έκβαση.Ψηφίζοντας «όχι» δεν γυρίζουμε την πλάτη προς τη λύση, η ψήφος του όχι είναι ψήφος για μία λύση βιώσιμη και λειτουργική μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, τόνισε.
ΗΠΑ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτοςΣχετικά με το θέμα πιθανής αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ενδέχεται να συμβεί κάτι τέτοιο όχι όμως από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών (επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ) και ΕΕ. Οι υπόλοιπες 24 χώρες [της ΕΕ] έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Διεύρυνσης και αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε.Όσο προχωρά η Τουρκία προς την Ευρώπη θα καταλάβει ότι πολλά από τα θέματα στα οποία επέμενε να μη γίνουν αλλαγές είναι αναγκαστικά (νομισματική πολιτική, λειτουργία Κεντρικής Τράπεζας), δήλωσε ο ίδιος και προσέθεσε πως ελπίδα του είναι ότι μερικές νοοτροπίες σε πράγματα που είναι σημαντικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά θα γίνουν κατανοητά από την Τουρκία οδεύοντας προς την Ένωση.
Αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του Κυπριακού, ο Τ.Παπαδόπουλος ανέφερε πως «οι προτάσεις ήταν πολύ λιγότερες από όσα θα επιθυμούσαμε και μάλιστα επιθυμούσε και το ΑΚΕΛ. Ουσιαστικά οι προτάσεις [το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος] ήταν επανάληψη των όσων λέει το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Δεν υπήρξαν επιπλέον διαβεβαιώσεις».
Εκκληση προς το λαόΟλοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση προς το λαό όπως αποφευχθούν επεισόδια ή πανηγυρισμοί μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. O κ. Παπαδόπουλος κάλεσε όλους, είτε ψηφίσουν «ναι», είτε «όχι» να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έρχονται μπροστά μας. Οπως είπε, ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του, «το δημοψήφισμα το Σάββατο δεν είναι αντιπαράθεση κομμάτων, δεν είναι αντιπαράθεση ιδεολογική, θα έλεγα ότι δεν είναι καν αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών. Είναι αντιπαράθεση με τη συνείδηση και την ιστορία μας και το τι είναι η κρίση του καθενός».
Αρα, είπε, «δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν, είτε νικητές, είτε ηττημένοι από αυτήν την αναμέτρηση. Ηττημένη θα είναι μόνο η Κύπρος αν υπάρξουν επεισόδια, πανηγυρισμοί, κλίμα το οποίο να εμποδίσει την επόμενη ημέρα να ξανακτίσουμε την ομόνοια και τη συναίνεση και τις κοινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έρχονται μπροστά μας. Είτε ’ναι’ ψηφίσει ο πολίτης, είτε ’όχι’, και όσοι ψηφίζουν ’ναι’ και όσοι ψηφίζουν ’όχι’ πιστεύω θα έχουν την κοινή επιδίωξη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που με βεβαιότητα έρχονται».
«Για αυτό», συνέχισε, «παράκληση, έκκλησή μου προς τον κόσμο, ούτε πανηγυρισμοί δικαιολογούνται, γιατί δεν πανηγυρίζουμε νίκη, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε επειδή δεν βρήκαμε λύση του Κυπριακού. Μόνο ανακούφιση μπορούμε να αισθανόμαστε γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα».
«Καλώ επομένως όλους, αυτοσυγκράτηση, κοσμιότητα χωρίς εξάρσεις, χωρίς ψεύτικα συνθήματα νίκης και ήττας. Δεν υπάρχουν για μένα, ούτε νικητές δεν θα υπάρξουν, ούτε ηττημένοι», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η συνέντευξη άρχισε μετ’ εμποδίων αφού μετά την πρώτη ερώτηση παρουσιάστηκε διακοπή ρεύματος για μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η απευθείας μετάδοση της συνέντευξης. Με την αποκατάσταση της βλάβης όλα εξελίχθηκαν ομαλά.
Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
http://www.chiosnews.com/cn4232004120822PM.asp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.