Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία από τη Χίο: Δεν λησμονούμε το αίμα των Ηρώων-Μαρτύρων

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ειρήνη και η ειρηνικήσυνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάνης, απηύθυνε από τη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για την ημέρα μνήμης των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822.

«Τιμούμε σήμερα την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων των σφαγών της Χίου το 1822. Μάρτυρες στον βωμό της Ελευθερίας, οι σφαγιασθέντες μας δείχνουν, στο διηνεκές, το δικό μας χρέος και τον δικό μας δρόμο: Δεν λησμονούμε το αίμα των Ηρώων- Μαρτύρων. Δεν υποστέλλουμε την Σημαία της Ελευθερίας και, συνακόλουθα, της Εθνικής μας Κυριαρχίας και της Εδαφικής μας Ακεραιότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε:
«Με αφετηρία αυτή την Ιερή Ημέρα Μνήμης διαμηνύουμε προς την γείτονα Τουρκία τούτο: Το στυγερό και βάρβαρο έγκλημα των σφαγών της Χίου το 1822 πρέπει να μας εμπνέει και να μας διδάσκει, για το παρόν και το μέλλον, την αξία της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης που εμείς, οι Έλληνες, πάντοτε επιδιώκουμε ειλικρινώς. Όμως, καθιστούμε σαφές ότι η Ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως να αφήνει περιθώρια για οιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες ή για άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις».
http://www.tribune.gr/politics/news/article/354777/minyma-pavlopoulou-se-tourkia-apo-ti-chio.html

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετά τον Στάθη Ψάλτη και περιγράφει τι έγινε στο δωμάτιο στον «Άγιο Σάββα» Τι είπε ο αξέχαστος κωμικός μέσα στο νοσοκομείο

Με ένα κείμενο του για τις στιγμές της γνωριμίας τους, αλλά και εκείνες της δύσκολες στο δωμάτιο στον Άγιο Σάββα, ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό Στάθη Ψάλτη που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής στα 66 του χρόνια. Τίτλος του, η φράση του Στάθη Ψάλτη που του έμεινε όταν τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο: «Θα με θυμούνται, θα με θυμούνται, θα με θυμούνται…»
Ο Λάκης Λαζόπουλος, στο κείμενο που δημοσίευσε στο altsantiri.gr, γράφει για τις στιγμές γνωριμίας αλλά και όσα του είπε στο 613 στον «Άγιο Σάββα» το βράδυ που τον επισκέφτηκε.

Διαβάστε το κείμενο του Λάκη Λαζόπουλου

Τον είδα για πρώτη φορά στο θέατρο «Παρκ». Έπαιζε σε μια επιθεώρηση και ο ίδιος ερμήνευε ένα κείμενο του Μποστ. Λίτσα Κατρακυλίτσα. Μια καθαρίστρια γλιστράει από τον τελευταίο όροφο και καθώς πέφτει περιγράφει όλη της την πτώση, όλη της τη ζωή, ενώ παράλληλα περιγράφει και τι βλέπει από τα παράθυρα των διαμερισμάτων καθώς οδεύει με τρελή φόρα προς το πεζοδρόμιο.
Το κείμενο έτρεχε στο στόμα του με ίση σχεδόν ταχύτητα, με αυτή της πτώσης. Κανένα κόμμα, καμία άνω τελεία. Απνευστί. Μικρές, κοφτές, εσωτερικές ανάσες, μη αντιληπτές για το κοινό. Χρωμάτιζε, ανέβαζε και κατέβαζε τη φωνή του σαν να έκανε σλάλομ σε πιάνο. Το κοινό παραληρούσε από την ερμηνεία του κι αυτός μη χάνοντας διόλου τον δαιμόνιο ρυθμό του, περνούσε στην ιστορία σαν να ένας πολύ σπουδαίος κωμικός ηθοποιός.
Έτσι τον γνώρισα και τον θαύμασα. Ύστερα γνωριστήκαμε κάτω από ένα τραπέζι. Ήταν τέσσερις τα ξημερώματα, κάπου στη Συγγρού, όπου με την παρέα μου ήμασταν σε ένα υπόγειο μπουζουξίδικο και πολύ απλά, χαβαλεδιάζαμε. Το μαγαζί, όμως, δεν είχε άδεια λειτουργίας, αλλά πού να το ξέρουν αυτό οι θαμώνες; Στις τέσσερις και κάτι «σκάει» ο Ψάλτης στο μαγαζί με μαύρα γυαλιά ηλίου, φορώντας μία γούνα περισσότερο σαν ντεκόρ τρέλας, παρά σαν προστασία από το κρύο. Εγώ ήμουν στο διπλανό τραπέζι και με το που κάθεται σηκώνομαι να πάω να τον χαιρετήσω. «Ήρθα» του λέω «να σε χαιρετήσω, γιατί δεν ξέρω αν βλέπεις και με αυτά τα γυαλιά». Δεν προλαβαίνω να τελειώσω τη φράση μου και χτυπάει ένα κουδούνι δυνατό σαν συναγερμός και η ορχήστρα παρατάει τα όργανα και εξαφανίζεται. Το κουδούνι είχε ενημερώσει ότι πλάκωσε η μπατσαρία. Ένας σερβιτόρος φωνάζει με δυνατή φωνή, σχεδόν στρατηγού σε πόλεμο που χάνεται, «όλοι κάτω από τα τραπέζια, θα παραστήσουμε ότι το μαγαζί έκλεισε».
Βρεθήκαμε μούρη με μούρη με τον Ψάλτη κάτω από το τραπέζι με το μακρύ τραπεζομάντηλο να μας καλύπτει. Είχε βάλει το δάχτυλο στο στόμα του και μας έκανε «σσσσσσ» χωρίς να έχει βγάλει τα γυαλιά του και μετά βίας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα γέλια μας, παριστάνοντας ότι λείπουμε.
Σε αυτό το ημίφως, κάτω από το τραπέζι, σε αυτό το τέταρτο – εικοσάλεπτο που μείναμε από κάτω, πιάσαμε τη κουβέντα χαμηλόφωνα και αυτή η σκηνή, τότε, με συνέδεσε με αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί ο Ψάλτης ήταν διαμάντι άνθρωπος. Λαϊκός κωμικός, με τεράστια αγάπη για τον κόσμο, που όπως ο ίδιος μου είπε, έτσι καθώς μιλάγαμε στο 613 στον «Άγιο Σάββα» το βράδυ που τον επισκέφτηκα, «Θα με θυμούνται, θα με θυμούνται, θα με θυμούνται…». Τρεις φορές. Θυμάμαι έντονα τον τρόπο που το είπε, τον τονισμό, καθώς και ότι δεν λύγισε η φωνή του στην επανάληψη της φράσης, καθώς και οι δύο ξέραμε τι έκρυβε αυτή η επανάληψη.
Μιλάγαμε, γελάγαμε με αυτή τη συνεννόηση που έχουν δύο κωμικοί που παίζουν μεταξύ ορατού και αοράτου, που κινούνται με ακρίβεια στα νήματα του κειμένου και του αυτοσχεδιασμού. Είχαμε και οι δύο συναίσθηση του θανάτου που έκοβε βόλτες στο δωμάτιο. Μπορεί και να προσπαθούσαμε να ξεγελάσουμε τον Χάρο, ακριβώς τι κάναμε δεν ξέρω, ξέρω ότι η καρδιά του παρόλα όσα πέρναγε στεκόταν ήρεμη κοιτώντας προς τον ουρανό.
Νομίζω πρώτα «έφυγε» η ψυχή του και μετά το χιούμορ του. Ο Στάθης Ψάλτης , αληθινός κωμικός και σπάνιος φτιάχτηκε από τον κόσμο. Πλάστηκε από τα γέλια τους και αφοσιώθηκε σε αυτούς. Εκεί, στο σανίδι, ως το τελευταίο λεπτό.
Φεύγοντας άφησε αγάπη σε όλους δίπλα του και μόνο ωραίες αναμνήσεις. Τι σπάνιο να φεύγεις και να αφήνεις ωραίες αναμνήσεις;
Θέλω να σταθώ στο κορίτσι αυτό, στη γυναίκα του, τη Χριστίνα, η οποία τόσα χρόνια στάθηκε δίπλα του. Τώρα είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω και να ξεχωρίσω την αληθινή αγάπη που του είχε. Το πώς τον πρόσεχε σαν τα μάτια της, πώς ήταν δίπλα του μέρα νύχτα. Δεν έχει αξία να μεταφέρω λόγια. Αυτά που νοιώθουμε δεν υπάρχουν λόγια να τα μεταφέρουν. Μένουν εκεί. Για να μεγαλώνουν το βουνό των αισθημάτων μας.
Αποχαιρετώ με σεβασμό, με εκτίμηση, με θαυμασμό και με αγάπη πολλή αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, σπάνιο κωμικό και εξαίρετο ηθοποιό. Τον Στάθη Ψάλτη.
Υ.Γ.: Μόλις τώρα με ενημέρωσε ο αδερφός μου ότι τις μέρες που έλειπα ο Στάθης του ζήτησε να τον καταγράψει σε ένα βίντεο για όσα ήθελε να μου πει. Κρατάω το δώρο του αυτό σαν φύλακα και οδηγό.
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2666118/o-lakis-lazopoulos-apochereta-ton-stathi-psalti-ke-perigrafi-ti-egine-sto-domatio-ston-agio-savva?ref=rel

Δημήτρης Πιατάς: Ο Στάθης Ψάλτης έδωσε σπίτι σε οικογένεια που ήταν στο δρόμο

«Ο Στάθης απογειώθηκε γιατί ήταν ένας κωμικός ηθοποιός μαμούθ»


Την αποκάλυψη ότι ο Στάθης Ψάλτης, την εποχή που είχε την δυνατότητα, είχε δώσει σπίτι σε μια οικογένεια που είχε βρεθεί στο δρόμο, ενώ ο ίδιος έμενε στο νοίκι, έκανε ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς μέσα από την συχνότητα του Flash.
«Έκανε μια θαυμάσια και απέραντη καριέρα, μοναδική στην κωμωδία. Δεν σου κρύβω ότι ήμουν θαυμαστής σε σχέση με το ταλέντο του. Ο Στάθης ως αυθεντικός κωμικός ηθοποιός, ήταν φύση και θέση χαρισματικός, είχε την πολυτέλεια και την μοναδικότητα να παίζει και δράμα», είπε μεταξύ άλλων ο γνωστός ηθοποιός.
Ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς μίλησε και στην εκπομπή «Σπίτι μου σπιτάκι μου».
«Για μένα είναι πολύ οδυνηρό γιατί είναι σαν να φεύγει η δική μου η ζωή με τον χαμό του Στάθη. Ξεκινήσαμε μαζί στην ηρωική εποχή της επιθεώρησης, κάναμε όλες αυτές τις διάφορες επιτυχίες. Ο Στάθης όμως απογειώθηκε γιατί ήταν ένας κωμικός ηθοποιός μαμούθ. Και μου έλαχε να ξαναβρεθούμε τώρα πρόσφατα, όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης μας φώναξε να κάνουμε Ρωμαίο και Ιουλιέτα, βρεθήκαμε σε κοινό καμαρίνι.
Ήξερα ότι κάτι είχε, αλλά όταν έβγαινε πάνω στη σκηνή δεν υπήρχε καμία αρρώστια. Ήταν ο Στάθης που ξέρω, ο οδοστρωτήρας που κατακτούσε τον κόσμο και δεν καταλάβαινε τίποτα. Ειλικρινά όταν έφτασα στο νοσοκομείο που τον είδα πρόσφατα, είδα αυτή τη δύναμη του Στάθη, τον ενδιέφερε το αύριο, μιλούσε για ρόλους που θα κάναμε μαζί. Ο Στάθης δεν έχει φύγει για μένα…», είπε ο Δημήτρης Πιατάς.

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2666257/dimitris-piatas-o-stathis-psaltis-edose-spiti-se-ikogenia-pou-itan-sto-dromo

Στάθης Ψάλτης: «Αυλαία» για τον «καμικάζι» του ελληνικού σινεμά

: Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 χρόνων, στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου νοσηλευόταν επί πέντε εβδομάδες, άφησε την Παρασκευή (22/04) ο σπουδαίος ηθοποιός, Στάθης Ψάλτης.
Δύσκολες στιγμές βιώνουν οι δικοί του άνθρωποι, η σύζυγος, η κόρη και ο αδερφός του μεγάλου ηθοποιού είναι συντετριμμένοι από το χαμό του αγαπημένου τους προσώπου και προσπαθούν να κάνουν συμπαράσταση ο ένας στον άλλον. 

Συντετριμμένος ο αδερφός του 

«Ο θεός μού πήρε τον άγγελό μου», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Γιάννη Ρώτα, του αγαπημένου αδελφού του Στάθη Ψάλτη.

«Υπέροχος άνθρωπος και μεγάλος θεατρίνος. Μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο τελευταίος σταρ και καλό παιδί. Βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη. Είχε βοηθήσει χιλιάδες κόσμο», υπογραμμίζει ο κ. Ρώτας.
«Έτσι είναι η ζωή. Έλεγα Θεέ μου, δεν έπαιρνες εμένα; Αλλά δυστυχώς... πήρε τον άγγελο μου», κατέληξε ο κ. Ρώτας.

«Έφυγε» το απόλυτο είδωλο της δεκαετίας του '80




Ήταν 14:25 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο Στάθης Ψάλτης άφηνε την τελευταία του πνοή στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», εκεί όπου νοσηλεύονταν από τις 16 Απριλίου.
Η υγεία του ηθοποιού που σκόρπισε το γέλιο μέσα από τις βιντεοταινίες του  σημείωση ραγδαία επιδείνωση ανήμερα του Πάσχα, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί στην εντατική. Οι γιατροί έκαναν τα αδύνατά δυνατά προκειμένου ο αγαπημένος ηθοποιός να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο η μάχη που έδινε ήταν άνιση. Ο καρκίνος που είχε εμφανιστεί αρχικά στον πνεύμονα παρουσίασε μεταστάσεις και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Όλες αυτές τις εβδομάδες ήταν στο πλευρό του ήταν συνεχώς η σύζυγος του, Χριστίνα αλλά και η κόρη του Μαρία.
Δημοσία δαπάνη η κηδεία του 
Η κηδεία του θα γίνει θα γίνει δημοσία δαπάνη από το δήμο Ζωγράφου, τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 15:00 από το κοιμητήριο Ζωγράφου.
Μηνύματα θλίψης και συμπαράστασης από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο
Μετά τη γνωστοποίηση του θλιβερού γεγονότος σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου ηθοποιού εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Στάθη Ψάλτη.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου στο συλλυπητήριο μήνυμα της αναφέρε για τον θάνατο του Στάθη Ψάλτη: «Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας δημοφιλής ηθοποιός που υπηρέτησε κατά το πλείστον την κωμωδία ψυχαγωγώντας το ευρύ κοινό από το θεατρικό σανίδι, την κινηματογραφική αίθουσα και τις τηλεοπτικές ίντσες. Ήταν αφοσιωμένος στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης όπου με την αιχμή της σάτιρας διασκέδασε γενιές θεατών. Στους οικείους του μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του ηθοποιού Στάθη Ψάλτη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απώλεια του Στάθη Ψάλτη μας γεμίζει θλίψη. Υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός και σπουδαίος άνθρωπος. Χάρισε γέλιο στους Έλληνες και στήριζε τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Ο καλλιτεχνικός κόσμος από σήμερα είναι φτωχότερος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Στην ανακοίνωση της που εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον Θάνατο του Στάθη Ψάλτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχασε σήμερα την μάχη με τον θάνατο ο αγαπητός σε όλους μας Στάθης Ψάλτης. Ένας ηθοποιός που γέμιζε τα θέατρα, καθώς έκανε τεράστιες επιτυχίες στην επιθεώρηση, ήταν όμως εξαιρετικός και σε δραματικούς ρόλους όπως με την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Συμβολαιογράφος στην ΕΡΤ το 1979, και την πρόσφατη εμφάνιση στον ρόλο έκπληξη της παραμάνας, στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα σε σκηνοθεσία Δ. Λιγνάδη στο θέατρο Πάνθεον...Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ, ανέφερε στο μήνυμα του: «Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας ταλαντούχος και ιδιαίτερα δημοφιλής ηθοποιός. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Στάθη Ψάλτη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα «αντίο» στον Στάθη Ψάλτη
Ένα «αντίο» στον Στάθη Ψάλτη

Ποιος ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός
Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη.
STATHIS
Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Τάρια Μπούρα και ο δεύτερος, το 2006, με την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Είχε παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.
stathis3
Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά «Οι έμποροι των εθνών» τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. 
Οι κορυφαίες στιγμές του στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Υπήρξε από τους πλέον πολυτάλαντους ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, μεσουρανώντας στη δεκαετία του ’80, σε πάρα πολλές βιντεοκωμωδίες, καθώς και σε πλήθος επιθεωρήσεων και θεατρικών παραστάσεων.
Ετοιμόλογος και δεινός ατακαδόρος, ο Στάθης Ψάλτης σημάδεψε με τις ερμηνείες του μια ολόκληρη γενιά, παρουσιάζοντας τα κακά, τα στραβά και τ’ ανάποδα της Ελλάδας, μέσα από τη σάτιρα και το χιούμορ.
Απολαύστε στα παρακάτω βίντεο τον Στάθη Ψάλτη σε απίστευτες ατάκες!


Ο ανατριχιαστικός μονόλογος του σπουδαίου ηθοποιού 
Όλοι θυμόμαστε τον Στάθη Ψάλτη από τις μοναδικές ερμηνείες του στις βιντεοκωμωδίες της δεκαετίας του 1980.
Λίγοι, ωστόσο, θα θυμούνται έναν συγκλονιστικό μονόλογο που είχε κάνει ο ίδιος το 2011, στην ξεκαρδιστική επιθεώρηση «Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό;».
Μέσα σε περίπου πεντέμισι λεπτά, ο αγαπημένος ηθοποιός ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο, καθηλώνοντας τους πάντες!

Η επική ατάκα από την ταινία «Βασικά καλησπέρα σας» που έγραψε ιστορία
Από τους ρόλους του Στάθη Ψάλτη που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα τη χρυσή εποχή της βιντεοταινίας ήταν αυτός του… ραδιοπειρατή, στην ταινία «Βασικά καλησπέρα σας» σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, η οποία προβλήθηκε τη σεζόν 1982-1983.
Ο «ραδιοπειρατής» Στάθης Ψάλτης κάνει ερωτική εξομολόγηση στην Κούλα, την οποία υποδύεται η Καίτη Φίνου λέγοντας από την παράνομη ραδιοσυχνότητα που εκπέμπει: «Κούλα μ’ ακούς; Πολύ κ@@αιδο ο Κυριάκος, Κούλα».

Οι θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έλαβε μέρος:
stathis psaltis1 copy
Ο τελευταίος μονόλογός του για την Ελλάδα της κρίσης
Ήταν η τελευταία εμφάνισή του αγαπημένου ηθοποιού στην Πάτρα, όπου καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που τόσο τον αγάπησε!
 http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/787447/stathis-psaltis-aylaia-gia-ton-kamikazi-toy-ellinikoy-sinema

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Εκλογικός πυρετός στην Ευρώπη: Οι «μεγάλες δυνάμεις» στις κάλπες

Καταιγιστικές εξελίξεις μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές – Πώς τα αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία θα κρίνουν το μέλλον της Γηραιάς ηπείρου - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Σε λιγότερο από δύο μήνες, ξεκινά ο μεγάλος κύκλος των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, κατά τον οποίο οι τρεις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου ψηφίζουν για τις κυβερνήσεις τους - Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 08/06/2017 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης (18/04/2017) η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μέσω διαγγέλματος που έκανε προς τον βρετανικό λαό.
Τον περασμένο Δεκέμβρη, οι New York Times έγραφαν σε άρθρο τους ότι «αν το 2016 ήταν για την Ευρώπη γεμάτο πολιτικά σοκ, το 2017, θα είναι ακόμα χειρότερο». Πράγματι, το 2017 είναι η χρονιά των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. 
Στο κλίμα της πλήρους ρευστότητας στο οποίο βρισκόμαστε, ουδείς ξέρει αν η όποια κρίση στο εσωτερικό ενός κράτους, φέρει την ανάλογη πολιτική αναταραχή στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Τα ασποτελέσματα της κάλπης στις «μεγάλες δυνάμεις» αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την διατήρηση της ΕΕ. Τα μέτωπα «ανάφλεξης» είναι πολλά και οι ισορροπίες ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ο δεύτερος την Κυριακή 7 Μαϊου 2017.
Οι βουλευτικές εκλογές 2017 θα διεξαχθούν λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου.
Τη Μαρίν Λεπέν, βλέπουν ως τη μεγάλη χαμένη των γαλλικών εκλογών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 23% (μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) των προτιμήσεων ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί με 22,5% (αμετάβλητο ποσοστό), ενώ έπονται ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν με 19% (αμετάβλητο ποσοστό) και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν επίσης με 19% (αμετάβλητο ποσοστό), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Ifop-Fiducial).
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 59% έναντι 41%.

Βρετανία 

Μετά τις γαλλικές εκλογές, τη σκυτάλη πλέον παίρνουν οι εκλογές στη Μ. Βρετανία. Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης η Τερέζα Μέι σε έκτακτο διάγγελμά της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Εξηγώντας την απόφασή της είπε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός και μετά την επιλογή για το Brexit η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. «Και αυτό το κατάφερα» είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέι, την Τετάρτη (19/04) θα καταθέσει τη σχετική πρόταση για τις πρόωρες εκλογές προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.
Εξάλλου, η ίδια είπε πως η απόφαση της χώρας για το Brexit είναι αμετάκλητη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε στην ΕΕ».
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η προσφυγή της κ. Μέι σε πρόωρες κάλπες ήταν αναμενόμενη, καθώς η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων με φόντο το Brexit, όπως τη στάση της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας, που έχουν εκφράσει κάθετα την αντίθεσή τους στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανής πρωθυπουργού.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Independent», δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της πρωθυπουργού, καθώς η ίδια στο παρελθόν υποστήριζε ότι οι εκλογές θα γίνονταν κανονικά το 2020.


 
Οργή στη Σκωτία

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά και την απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, εξαπέλυσε την Τρίτη (18/04/2017) η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.
«Οι Συντηρητικοί βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές (στις δημόσιες δαπάνες). Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκωτία», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κ. Στέρτζον.

Γερμανία

Λίγους μήνες μετά, στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.
Προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με 35% έναντι 31% των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, δείχνει τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild (Bild am Sonntag)
Το ποσοστό του SPD υποχωρεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αντίστοιχη μέτρηση την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Αριστερά έρχεται τρίτο κόμμα με 9% μαζί με το ξενόφοβο AFD και ακολουθούν οι Πράσινοι με 7% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 6%.
Η έρευνα έγινε απο την εταιρεία Trend με τη συμμετοχή 2.436 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων ατόμων το διάστημα μεταξύ 6 και 12 Απριλίου.



Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/786523/ekloges-eyropi#ixzz4ecXmOHmi

Πρόωρες εκλογές στην Αγγλία στις 8 Ιουνίου

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοινώνει ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου.

« Μόλις προέδρευσα μιας υπουργικής συνάντησης στην οποία αποφασίσαμε να διεξαχθουν γενικές εκλογές στις 8 Ιουνίου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Αγγλίας.
«Εάν δεν κάνουμε εκλογές τώρα ο διχασμός θα συνεχιστεί και δεν θα στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω μια μικρή πρόκληση. Έχετε ασκήσει κριτική, έχετε απειλήσει, αυτή είναι η στιγμή σας για να δείξετε ότι το εννοείτε, για να δείξετε ότι δεν αντιμετωπίζετε την πολιτική σαν παιχνίδι», κατέληξε στην δήλωσή της η κυρία Μέι.


Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας πάντως από την ημέρα που η Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών!
Όπως όμως φαίνεται, το timing ήταν κατάλληλο για την Μέι καθώς οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν καταρρέουν δημοσκοπικά.
Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τονίζει ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής της πορείας του Brexit!
Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.


Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

10 -4 το 1821 απαγχονίζεται ο Γρηγόριος Ε’ σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση

Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και μάρτυρας του Γένους.
Ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1745 στη Δημητσάνα Αρκαδίας από φτωχούς και ευσεβείς γονείς, τον Ιωάννη και την Ασημίνα.
Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο της πατρίδας του και στη συνέχεια μαθήτευσε για δύο χρόνια στην Αθήνα, κοντά στον ιεροκήρυκα Κωνσταντίνο Βόδα. Το 1767 μετέβη στη Σμύρνη, όπου ζούσε ο θείος του Μελέτιος και σπούδασε για πέντε χρόνια στην περίφημη Ευαγγελική Σχολή. Ακολουθώντας την κλίση του προς τον μοναχικό βίο, αποσύρθηκε στη μονή του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες νήσους, όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Γρηγόριος. Ακολούθως, φοίτησε στην περίφημη Πατμιάδα Σχολή, με καθηγητές τον Δανιήλ Κεραμέα και τον Βασίλειο Κουταληνό.
Ο μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος, εκτιμώντας τη φιλοσοφική και θεολογική του συγκρότηση, τον χειροτόνησε διάκονο και αργότερα πρεσβύτερο. Μετά την εκλογή του Προκόπιου ως Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σμύρνης στις 14 Οκτωβρίου του 1785. Διακρίθηκε για το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο, δημιούργησε όμως αρκετές αντιπάθειες με τη δράση του. Την Πρωτομαγιά του 1797 εκλέχθηκε ομοφώνως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διαδεχόμενος τον θανόντα πατριάρχη Γεράσιμο Γ΄, αλλά τον επόμενο χρόνο αναγκάστηκε να παραιτηθεί, εξαιτίας των πιέσεων από τις Οθωμανικές αρχές και της ρήξης με μερίδα ιεραρχών του Πατριαρχείου. Αφού περιπλανήθηκε αρκετά, κατέληξε στο Άγιο Όρος, όπου μόνασε.
Μετά τον θάνατο του πατριάρχη Καλλίνικου Ε΄, ανέλαβε για δεύτερη φορά τον Οικουμενικό θρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου του 1806, αλλά στις 10 Ιουλίου του 1808 παραιτήθηκε εκ νέου, μετά από απαίτηση του επικεφαλής των γενιτσάρων Μουσταφά Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είχε επαναστατήσει κατά του Σουλτάνου. Μετά τη νέα παραίτησή του, ο Γρηγόριος μόνασε για σχεδόν 10 χρόνια στο Άγιο Όρος. Περί τα μέσα του 1818 τον επισκέφθηκε ο Κοζανίτης οπλαρχηγός Ιωάννης Φαρμάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, που είχε ως σκοπό την προετοιμασία της εξέγερσης των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού. Σύμφωνα με τον Φαρμάκη, ο Γρηγόριος «έδειξεν ευθύς ζωηρώτατον ενθουσιασμόν υπέρ του πνεύματος αυτής» και «ηυχήθη από καρδίας», για την επιτυχία του σκοπού της. Του συνέστησε, όμως, «να προσέξουν πολύ οι εταίροι μήπως βλάψουν αντί να ωφελήσουν την Ελλάδα».
Πάντως, αρνήθηκε να ενταχθεί στη Φιλική Εταιρεία, επειδή ως κληρικός δεν μπορούσε να δώσει τον όρκο του φιλικού. Ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός έως αρνητικός στην έναρξη της Επανάστασης. Όταν σε μία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Δέρκων Γρηγόριος προέτρεψε τον Πατριάρχη να μεταβούν στην Πελοπόννησο για να τεθούν επικεφαλής της Επανάστασης, ο Γρηγόριος απάντησε: «Κι εγώ ως κεφαλή του Έθνους και υμείς ως Σύνοδος φείλομεν να αποθάνωμεν δια την κοινήν σωτηρίαν· ο θάνατος ημών θα δώση δικαίωμα εις την Χριστιανοσύνην να υπερασπίση το Έθνος εναντίον του τυράννου. Αλλ' αν υπάγωμεν μεις να θαρρύνωμεν την Επανάστασιν, τότε θα δικαιώσωμεν τον Σουλτάνον αποφασίσαντα να εξολοθρεύση όλον το Έθνος».
Ο Γρηγόριος με το συγγραφικό του έργο και την εν γένει πολιτεία του αντιτάχθηκε στον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με πολλούς διανοούμενους της εποχής του, όπως ο Κοραής και ο Ανώνυμος της «Ελληνικής Νομαρχίας». Πίστευε ότι με τα ιδεολογικά ρεύματα και τον αντιχριστιανισμό, που πήγαζαν από τη Γαλλική Επανάσταση, απειλείτο η ρωμέικη παράδοση. Αντίθετα, επιδίωκε έναν διαφωτισμό, που θα βασίζεται στην ελληνορθόδοξη παράδοση, όπως αυτή καθορίστηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο. Η τρίτη πατριαρχία του συνδέθηκε με κρισιμότατες στιγμές του Ελληνισμού και μέχρι σήμερα διχάζουν του ιστορικούς κάποιες από τις αποφάσεις του αυτής της περιόδου. Γρήγορα κατέστη ύποπτος στην Υψηλή Πύλη, μετά την έκρηξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία (23 Φεβρουαρίου 1821). Στις 23 Μαρτίου, κατόπιν πιέσεων του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, αφόρισε τους επαναστάτες, χωρίς να πτοήσει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που δεν φαίνεται να έδωσε σημασία στον αφορισμό. Σε μία επιστολή του προς τους Σουλιώτες, έγραψε: «Ο Πατριάρχης βιαζόμενος υπό της Πόρτας σας στέλλει αφοριστικά [...] Εσείς, όμως, να τα θεωρείτε αυτά ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου...». Πάντως, φαίνεται να προκάλεσε ένα μούδιασμα στους επαναστάτες της Πελοποννήσου. Ο Κολοκοτρώνης έγραψε στα απομνήμονεύματά του: «Αυτός (ο πατριάρχης) έκανεν ό,τι του έλεγεν ο Σουλτάνος».
Το κλίμα για τον Γρηγόριο βάρυνε περισσότερο, όταν έφθασαν οι πρώτες πληροφορίες για την κήρυξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Οι Οθωμανικές αρχές αποφάσισαν την εξόντωσή του, με την ελπίδα ότι αυτή θα επιδρούσε αρνητικά στο ηθικό των εξεγερμένων Ρωμιών και θα ανέκοπτε την επαναστατική ορμή τους. Έτσι, στις 10 το πρωί της 10ης Απριλίου του 1821, ανήμερα της εορτής του Πάσχα, ο μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης, Σταυράκης Αριστάρχης, μετέβη στο Πατριαρχείο και ανέγνωσε ενώπιον μελών της Ιεράς Συνόδου το σουλτανικό φιρμάνι, με το οποίο ο Γρηγόριος επαύετο από το αξίωμά του «ως  ανάξιος γενόμενος του πατριαρχικού θρόνου, αγνώμων προς την Υψηλήν Πύλην και άπιστος».
Αμέσως μετά, ο Γρηγόριος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές του Μποσταντζίμπαση, όπου υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Γύρω στις 3 μ.μ. της ίδιας ημέρας, ο Γρηγόριος επέστρεψε φρουρούμενος στο Φανάρι, ενώ κατά τη διαδρομή ομάδες του μουσουλμανικού και εβραϊκού υποκόσμου της Πόλης τον χλεύαζαν και τον προπηλάκιζαν. Στη μεσημβρινή πύλη του Πατριαρχείου είχε στηθεί η αγχόνη. Ο δήμιος, αφού του αφαίρεσε το εγκόλπιο, το ράσο, το κομπολόι και ό,τι πολύτιμο βρήκε πάνω του, τοποθέτησε τον βρόχο στον λαιμό του. Λίγες στιγμές αργότερα, το σώμα του Γρηγορίου αιωρείτο στο κενό. Ο Πατριάρχης είχε παραδώσει το πνεύμα, σε ηλικία 76 ετών.
Τότε, οι παριστάμενοι Μουσουλμάνοι και Εβραίοι άρχισαν να λιθοβολούν το αιωρούμενο λείψανο, μπροστά από το οποίο πέρασαν όχι μόνο ο μέγας βεζίρης, αλλά και ο ίδιος ο Σουλτάνος, ο οποίος διέταξε να παραμείνει στη θέση αυτή για τρεις ημέρες και να φέρει πάνω του το φιρμάνι της καταδίκης. Στις 13 Απριλίου κάποιοι Εβραίοι αγόρασαν το λείψανο αντί 800 γροσίων και αφού το έσυραν από τους κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης το έριξαν στη θάλασσα, αφού το έδεσαν με ένα μεγάλο λιθάρι, για να βουλιάξει. Όμως, το σχοινί κόπηκε και το λείψανο επέπλεε για τρεις μέρες στον Κεράτιο κόλπο, ώσπου έγινε αντιληπτό από τον Κεφαλλονίτη καπετάνιο του ρωσικού πλοίου «Άγιος Νικόλαος» Μαρίνο Σκλάβο, ο οποίος το ανέσυρε από τη θάλασσα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις 16 Ιουνίου του 1821.
Στις 25 Απριλίου του 1871, το λείψανο του Γρηγορίου Ε΄ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εναποτέθηκε στη Μητρόπολη. Στις 8 Απριλίου του 1921, ο Γρηγόριος Ε΄ ανακηρύχθηκε Άγιος και η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Απριλίου.
Πηγή: sansimera.gr

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλυθεί σε πολύ σύντομο διάστημα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μιλά ο «Ρώσος Χέμινγουεϊ» Ζαχάρ Πριλέπιν, που φοράει στο χέρι του μπρασελέ με τις δέκα εντολές. «Το δυτικό μοντέλο δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» 
Από τον
Παναγιώτη Λιάκο
Ο νομάζεται Ζαχάρ Πριλέπιν. Είναι 42 ετών. Συγγραφέας. Τον αποκαλούν «Ρώσο Χέμινγουεϊ». Αφενός, γιατί είναι πολυδιαβασμένος και δημοφιλής στην πατρίδα του και διεθνώς. Εργα του έχουν μεταφραστεί σε 23 γλώσσες.
Αφετέρου, γιατί είναι μπαρουτοκαπνισμένος. Εχει πολεμήσει με τον ρωσικό στρατό στο Ντόνμπας, στην ανατολική Ουκρανία. Είναι χριστιανός ορθόδοξος και πιστεύει ότι η λύση στα τωρινά προβλήματα δεν βρίσκεται στο μέλλον αλλά στο παρελθόν. 
Συνάμα είναι κομμουνιστής, ενώ αφήνει το συναίσθημά του να αντλεί θέρμη και έμπνευση από την ιδέα της ανάδειξης της Μόσχας σε «Τρίτη Ρώμη». Κατατάσσει τη Μαρίν Λεπέν στη συντήρηση, όχι στην άκρα Δεξιά. Μετράει τα ψωμιά της Ενωμένης Ευρώπης και τα βρίσκει λίγα. Χαρακτηρίζει τον Πούτιν «θείο δώρο» για την πατρίδα του.
Με τους Κινέζους προτείνει επιφυλακτικότητα γιατί «μπορεί να τους δώσεις το δάχτυλο και να σου φάνε ολόκληρο το χέρι», ενώ αντιμετωπίζει ως προσωπική γιορτή τη διένεξη ΗΠΑ - Γερμανίας.
Βρέθηκε στη χώρα μας, για πρώτη φορά, πριν από λίγες ημέρες για να μιλήσει στο κοινό για τη σχέση τέχνης και πολιτικής. Η συζήτηση μαζί του άξιζε κάθε λέξη.
Τι ακούγεται στη Ρωσία για τη χώρα μας;
Αυτό που φτάνει στους Ρώσους είναι ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, ότι ο ελληνικός λαός αυτό το πράγμα το καταλαβαίνει, αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία κινείται σε μία πολιτική κατεύθυνση τύπου Εργατικών της Αγγλίας.
Δηλαδή σαν μία τυπική δυτική κυβέρνηση, η οποία είναι εξαρτημένη από την Ουάσινγκτον, από τις Βρυξέλλες και από το ευρωσύστημα.
Οι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα γνωρίζουν από τη μια πλευρά ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, από την άλλη, όμως, βλέπουν τους Ελληνες να αντιδρούν μάλλον ήρεμα, βλέπουν κόσμο να κάθεται στις καφετέριες, να περνούν τον χρόνο τους σαν να μην υπάρχει ουσιαστικά η κρίση, σαν να μην τη νιώθουν στο πετσί τους.
Ως συγγραφέας θα πρέπει να ξέρετε τις δύο όψεις των πραγμάτων. Στο εξωτερικό επίπεδο, στο φαίνεσθαι, πίνω τον καφέ μου. Στο εσωτερικό επικρατεί άλλη εικόνα. Εχουν αυξηθεί οι πωλήσεις ψυχοφαρμάκων, οι ασθένειες που σχετίζονται με την κατάθλιψη, οι καρκίνοι, τα εγκεφαλικά, οι καρδιοπάθειες. Αυτά δεν φαίνονται στους τουρίστες.
Ο δυτικός κόσμος, αυτός που έχει φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες από τις δυτικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τώρα προσπαθεί να «φορέσει» και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ένα μοντέλο που δεν έχει σχέση ούτε με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ούτε με το ρωμαϊκό δίκαιο ούτε με τις λεγόμενες ευρωπαϊκές αξίες.
Είναι ένα πράγμα το οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα διαλυθεί γιατί δεν έχει περιθώρια ζωής. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι μια χώρα η οποία αντιστέκεται σθεναρά ακριβώς σε αυτό το σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί και θεωρεί ότι συμμάχους σε αυτή της την προσπάθεια μπορεί να βρει σε μια σειρά από βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και η Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο - πιθανότατα τη Γαλλία.
Για τη ζωή του κόσμου σε μία χώρα μπορεί κανείς να βγάλει καλύτερα συμπεράσματα διαβάζοντας τη λογοτεχνία του. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω πολύ καλά την ελληνική λογοτεχνία, την πεζογραφία. Γνωρίζω καλύτερα την ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα.
Ωστόσο, διαβάζοντας λογοτεχνία στις άλλες αναπτυγμένες δυτικές χώρες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.ά., αυτό το οποίο παρατηρεί κανείς είναι ότι κι εκεί επικρατεί ό,τι περιέγραψες προηγουμένως για την κατάσταση στην Ελλάδα. Δηλαδή, κατάθλιψη, αυτοκτονίες, μια μαύρη ζωή.
Ποια είναι η εναλλακτική;
Η εναλλακτική λύση δεν βρίσκεται απαραιτήτως στο μέλλον. Μπορεί να βρίσκεται και στο παρελθόν. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, υπάρχει αυτό το οποίο θα λέγαμε ανθίζουσα διαφορετικότητα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για διαφορετικές εκφράσεις μέσα από συγκεκριμένους τομείς, που μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη έχει πάψει να ισχύει εδώ και χρόνια γιατί η Ε.Ε. αυτό που έκανε ήταν να ενοποιεί πράγματα τα οποία ήταν διαφορετικά.
Προσπαθεί να εξαφανίσει αυτή τη διαφορετικότητα, να καθορίσει κανόνες στην αγροτική οικονομία, για παράδειγμα. Σου λέει ότι εδώ θα φυτέψεις τόσα για να μην υπερβείς την ποσότητα. Σου δίνω και επιδότηση. Αυτό το πράγμα ουσιαστικά κατέστρεψε την Ευρώπη. Η λύση η οποία βρίσκεται σε αυτήν την περίπτωση είναι αυτό: να ανθήσει η διαφορετικότητα στη ζωή της Ευρώπης.
Η Λεπέν δεν ανήκει στην άκρα Δεξιά, έχει στοιχεία «σοσιαλίζοντα»
Πώς σας φαίνεται η πιθανότητα της ανάρρησης της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας; Προηγουμένως συμπεριλάβατε και τη Γαλλία στη συμμαχία των χωρών που προβλέπετε ότι θα δημιουργηθεί.
Παρότι, θεωρητικά, η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος, στην πραγματικότητα πολλά από αυτά τα οποία προτείνει στο πολιτικό πρόγραμμά της είναι στοιχεία… σοσιαλίζοντα. Αναγκαστικά, ανεβαίνοντας προς την εξουσία, θα υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να αριστερίζει.
Ως εκ τούτου η Μαρίν Λεπέν δεν θεωρώ ότι ανήκει στην άκρα Δεξιά. Βρίσκεται μεν στον συντηρητικό χώρο, αλλά δεν βρίσκεται στον χώρο της Ακροδεξιάς. Δεν έχει σχέση με τους ακτιβιστές νεοναζί με τα ξυρισμένα κεφάλια. Αυτό που προτείνει, σε μεγάλο βαθμό, έχει στοιχεία της απέναντι πλευράς και υπό αυτή την έννοια τη χαιρετίζω.
Ισλάμ. Σύμφωνα με μερικούς υπολογισμούς οι ισλαμιστές μπορεί να αποτελούν την πλειονότητα στον ευρωπαϊκό χώρο έως το έτος 2050.
Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν καταστροφή. Ωστόσο, δείτε το άλλο. Εδώ τόσα χρόνια οι Δυτικοευρωπαίοι προσπαθούν να μας κάνουν μαθήματα πώς να διαχειριζόμαστε τα ζητήματα των θρησκειών, τα ζητήματα των σχέσεων, τη συνύπαρξη πολιτισμών κ.ά. Αν δει κανείς τι γινόταν και στη Σοβιετική Ενωση παλιότερα αλλά και στη Ρωσία σήμερα, θα διαπιστώσει ότι συνυπήρχαν και συνυπάρχουν ειρηνικά χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές κ.ά. Μέσα στην ίδια πόλη μπορεί να βρει κανείς από χριστιανικούς ναούς έως βουδιστικούς, συναγωγές, μεντρεσέδες, τα πάντα. Για ποιον λόγο θα έπρεπε εμείς να αντιγράψουμε οποιαδήποτε εμπειρία από τη δυτική Ευρώπη, όταν το δικό μας μοντέλο είναι σαφώς πολύ πιο επιτυχημένο;
Η συμβουλή σας προς τους νέους συγγραφείς;
Πρώτα και κύρια ο συγγραφέας θα πρέπει να αγαπάει τη λογοτεχνία συνολικά αλλά και τη λογοτεχνία του τόπου του. Δεύτερον, θα πρέπει να ζει πρώτα και μετά να γράφει. Οχι το ανάποδο. Τρίτον, να μη σκέφτεται ότι ευρισκόμενος στην περιφέρεια του Χόλιγουντ, μακριά από αυτόν τον κόσμο, όσα έχει να πει μπορεί να φανούν μη ενδιαφέροντα στους άλλους.
Στην πραγματικότητα, είτε είναι κανείς Ρώσος είτε είναι Ελληνας ή Πολωνός, οι συγκρούσεις οι καθημερινές, οι καταστάσεις που δημιουργούνται και αντιμετωπίζει είναι ίδιες και στη μία και στην άλλη και στην τρίτη χώρα. Καθένας από όλους αυτούς τους λαούς τα περιγράφει με τον δικό του τρόπο.
Παραδείγματος χάριν, ο Ορχάν Παμούκ. Εγραψε ιστορίες καθημερινότητας της πατρίδας του με τις οποίες έγινε αστέρας παγκόσμιου βεληνεκούς. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με οποιονδήποτε εκπρόσωπο οποιασδήποτε λογοτεχνίας. Στην πραγματικότητα, ο κόσμος μας είναι πολύ πιο κοντά και οι καταστάσεις που γεννά είναι πολύ πιο όμοιες απ’ όσο τις νομίζουμε.
«Γιορτή η κόντρα Τραμπ - Μέρκελ»
Αντί ερώτησης, δύο ονόματα: Ντόναλντ Τραμπ και Ανγκελα Μέρκελ.
Οσο περισσότερο τρώγονται, το βλέπω ως μία προσωπική γιορτή. Χαίρομαι αφάνταστα. Τους εύχομαι να συνεχίσουν έτσι.
Και η Κίνα;
Με την Κίνα θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός. Η Ρωσία βέβαια στη διεθνή της πολιτική αναζητεί συμμάχους σε όλον τον κόσμο. Και με την Κίνα και με την Ιαπωνία και με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθεί να δημιουργήσει και να έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Ωστόσο, με τους Κινέζους θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός, γιατί μπορεί να τους δώσει το δάχτυλο και να του φάνε ολόκληρο το χέρι!
Ωστόσο, οι αυτοκρατορίες, απ’ ό,τι φαίνεται, λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα στοιχεία. Η Ρωσία υπάρχει εδώ και 1.000 χρόνια, η Κίνα υπάρχει για χιλιετίες και η Ελλάδα είναι μια πανάρχαια χώρα. Οπότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας όμιλος… ενήλικων εθνών.
Η Ορθοδοξία είναι η σκέπη μας, ο Πούτιν είναι θείο δώρο!
Η Ορθοδοξία είναι μία λύση στις σύγχρονες προκλήσεις του ανθρώπινου βίου;
Η Ορθοδοξία είναι η σκέπη μας. Δεν είναι μόνο θρησκεία. Είναι και η αρχιτεκτονική, και στοιχεία πολιτισμού. Επειδή ακριβώς αυτή η παράδοση περιέχει μεγάλη ποικιλία στοιχείων, προσπαθούν κάποιοι, κάποιες δυνάμεις, να το καταστρέψουν αυτό, αλλά και από τη δική μας πλευρά εμείς οι Ρώσοι είμαστε αυτοί οι οποίοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτά τα στοιχεία.
Αυτά πρέπει να τα διατηρήσουμε και στον πολιτισμό μας και στην καθημερινότητά μας. Η Ορθοδοξία είναι και τρόπος σχέσεων. Είναι και σύστημα σχέσεων ανάμεσα σε λαούς. Αν προσέξετε, στο χέρι μου υπάρχουν οι 10 εντολές σε αρχαιοσλαβική γλώσσα περασμένες σε ένα μπρασελέ και ένας σερβικός σταυρός.
Πώς αντιμετωπίζετε τη θεωρία ότι η Μόσχα είναι η τρίτη Ρώμη;
Αν το δει κάποιος κοντόφθαλμα και με αυτό που αποκαλούμε ρεαλιστική ματιά, φαντάζει ως κάτι το παράλογο. Από την άλλη μεριά, στην καρδιά τη δική μου και στην καρδιά πολλών συμπατριωτών μου αυτό ίσως να είναι η μεγαλύτερη πραγματικότητα, ως συναισθηματική κατάσταση.
Οπως ενδεχομένως γνωρίζετε, η ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χώρας. Είναι ένα μνημείο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του παγκόσμιου πολιτισμού. Ακριβώς σε αυτόν τον 19ο αιώνα η ρωσική λογοτεχνία διαπνέεται από αυτό το πνεύμα «Κωνσταντινούπολη - Μόσχα - Τρίτη Ρώμη». Δηλαδή, είναι μία ιδέα η οποία διαπερνά όλο το πνεύμα της λογοτεχνίας εκείνης της εποχής.
Η Ρωσία περνάει μια δύσκολη από οικονομικής άποψης περίοδο. Το μέλλον της πώς το βλέπετε;
Η Ρωσία ακόμη κατατρύχεται σε έναν σημαντικό βαθμό από τις μόδες της δεκαετίας του ‘90. Από τον νεοφιλελευθερισμό, από την καπιταλιστική ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο η πραγματικότητα και η εξέλιξη των πραγμάτων αναγκάζουν να γίνει αναθεώρηση όλης αυτής της κατάστασης και μια διαφορετική στάση και διαφορετική επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Ο Πούτιν πώς έχει σταθεί απέναντι στα προβλήματα; Ποιες είναι οι επιδόσεις του;
Ο Πούτιν είναι θείο δώρο. Είναι πολύ μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία και έχω ειλικρινά εκπλαγεί από αυτό το πράγμα. Ωστόσο, όταν ήρθε στην εξουσία για πρώτη φορά, δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος τον οποίο βλέπουμε σήμερα.
Δηλαδή, ήταν οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονταν που άλλαξαν τελικά και τον ίδιο. Εγινε μεγαλύτερος ως ανθρώπινη προσωπικότητα. Μεγάλωσε μέσα από αυτή την κατάσταση.
Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά συμπαθής στο κοινό. Ισως είναι ο συμπαθέστερος διεθνής ηγέτης. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;
Γιατί είναι η προσωποποίηση ενός ονείρου, μιας προσδοκίας ότι αυτός ο μονοπολικός κόσμος θα σπάσει.

http://www.dimokratianews.gr/content/73792/i-eyropaiki-enosi-tha-dialythei-se-poly-syntomo-diastima