Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Εργάζονται στο ΝΑΤΟ Πάνω από 40 Τούρκοι στρατιωτικοί ζητούν άσυλο στην Γερμανία

Η εφημερίδα Tagesschau αναφέρει πως η υπόθεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες υποθέσεις ασύλου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών

Δεκάδες ανώτεροι Τούρκοι στρατιωτικοί που εργάζονται στο ΝΑΤΟ έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Τουρκία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Tagesschau. 

Οι αναφορές κάνουν λόγο για περίπου σαράντα άτομα και πρόκειται κυρίως για ανώτερους αξιωματικούς. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων και το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι η υπόθεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες υποθέσεις ασύλου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία αυτούς τους στρατιώτες. Θα πάνε κατευθείαν φυλακή», δηλώνει το στέλεχος του CSU, Stephan Mayer. 

H εφημερίδα χαρακτηρίζει τεταμένη τη σχέση Γερμανίας-Τουρκίας του τελευταίους μήνες, τόσο λόγω του ψηφίσματος της Βουλής που χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία, όσο και της πολιτικής του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.


Απειλές κατά της Αθήνας
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει επίσης, ότι η Ελλάδα απειλείται από την τουρκική κυβέρνηση ήδη με συνέπειες, διότι το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών την περασμένη Πέμπτη που είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τον Ιούλιο του 2016 και είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο. Η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει ως στασιαστές και αρνείται να δεχθεί την ετυμηγορία, προσθέτει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι στην Τουρκία οι 8 εξακολουθούν να απειλούνται με σύλληψη και, ενδεχομένως, με βασανιστήρια. Τέλος, η Tagesschau αναφέρει ότι εκτός από τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η Τουρκία έχει επίσης με την Ελλάδα μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής την οποία η Άγκυρα προτίθεται να επανεξετάσει.
http://www.protothema.gr/world/article/649370/pano-apo-40-tourkoi-stratiotikoi-zitoun-asulo-stin-germania/

Βουλγαρικό «Fokus»: “Στον ελληνικό στρατό διείσδυσαν ξένοι εθνικιστές”

Φαίνεται ότι στον ελληνικό στρατό έχουν διεισδύσειανθέλληνες εθνικιστές από διαφορετικές εθνικές καταγωγές, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’.

Μετά από το επεισόδιο με τους επτά στρατιώτες- συνεχίζει το δημοσίευμα- που δημοσίευσαν  φωτογραφίες σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό, παρόμοια περίπτωση επισημάνθηκε και από έναν στρατιώτη των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην Κύπρο.
Πρόκειται για έναν με καταγωγή από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο οποίος έχει αναρτήσει – σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα-  σε ιστοσελίδα της κοινωνικής δικτύωσης ‘Facebook’ ότι είναι περήφανος που είναι Τούρκος, εκφράζοντας την προτίμησή του στην ριζοσπαστική ακροδεξιά οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων».
Ο στρατιώτης έχει υπηρετήσει στην Τρίπολη και στην Ελευσίνα.
Τα τελευταία σχόλια στο ‘Facebook’ δείχνουν ότι είναι χαρούμενος που γεννήθηκε Τούρκος  σε παραμεθόρια περιοχή της Ελλάδας στα σύνορα με την Τουρκία.
Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού άρχισε έρευνα, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
--

Η Σερβία θα παραλάβει οκτώ Mig-29 και δύο αντιπυραυλικά συστήματα ‘Buk’ από τη Λευκορωσία

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της σερβικής κυβέρνησης,υπό τον πρωθυπουργό Αλεξαντάρ Βούτσιτς, στη Λευκορωσία, είχε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς μεταξύ των δύο χωρών.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik το οποίο επικαλείται το βουλγαρικό ‘Fokus’ η Σερβία  αποδέχθηκε να παραλάβει οκτώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mig-29 και δύο αντιπυραυλικά συστήματα «Buk», ως ‘δώρο’ προς το σερβικό κράτος από τη Λευκορωσία.
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Ζόραν Τζόρτζεβιτς δήλωσε ότι οι προμήθειες παρέχονται δωρεάν, υπό την προϋπόθεση ότι η Σερβία θα καλύπτει το κόστος των επισκευών και τον εκσυγχρονισμό τους. Η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.
«Προτιθέμεθα να διαπραγματευθούμε την αγορά του περίφημου (αντιπυραυλικού συστήματος) C-300 με τη Λευκορωσία», πρόσθεσε ο Τζόρτζεβιτς.
 
--

Ο Σαλί Μπερίσα καλεί σε ξεσηκωμό τους Αλβανούς για την «Μεγάλη Αλβανία» και ζητάει πόλεμο με την Σερβία – Πολεμικές προετοιμασίες από τα Τίρανα

του Ανδρέα Μουντζουρούλια - «Φωτιά» στα Βαλκάνια βάζει οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα με ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, καθώς δήλωσε πως εάν η Σερβία δεν σεβαστεί το Κοσσυφοπέδιο, τότε αυτό σημαίνει πως τα Τίρανα μαζί με την Πρίστινα θα πρέπει να κηρύξουν το πόλεμο κατά του Βελιγραδίου.
«Ή θα ισχύσουν οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει, αλλιώς πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ναι μεν η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δύο μονοπάτια, ή διάλογος, ή πόλεμος.


«Οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να παγιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία και να αφήσουν πίσω τις έχθρες του παρελθόντος», είπε.

Ο Σαλί Μπερίσα προέτρεψε επίσης εμμέσως τους Αλβανούς να ξεσηκωθούν, καθώς δήλωσε πως θα πρέπει όπου υπάρχει Αλβανός στα Βαλκάνια να προστατεύσει την γη του και την περιουσία του, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για την λεγόμενη Μ. Αλβανία, καθώς όπως όλα δείχνουν οι Αλβανοί ετοιμάζονται να ξεσηκωθούν σε κομμάτι γης που κατοικούν στην Βαλκανική χερσόνησο. 
Μάλιστα έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει την Σερβία ότι επιζητά την κρίση στα Βαλκάνια και την κατηγόρησε ότι θέλει να δημιουργήσει την Μ. Σερβία.

«Οι Αλβανοί πρέπει να προστατεύσουν το έδαφός τους και προτείνω συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο,» δήλωσε ο Μπερίσα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ο Σ. Μπερίσα είχε δηλώσει το 2012 στην πόλη Βλόρα, με την ευκαιρία της 100ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του αλβανικού κράτους, ότι η«Μ. Αλβανία ξεκινά από την Πρέβεζα στην Ελλάδα και καταλήγει στο Πρέσεβο της Σερβίας «.

Την ίδια στιγμή τα Τίρανα προετοιμάζονται πολεμικά, καθώς βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων έκτακτης ανάγκης με την τοποθέτηση νέου συστήματος ασφάλειας, εξωτερικής περίφραξης, συστήματος επιτήρησης φωτισμού και βιντεολήψης σε 24ωρη βάση.
Μέρος αυτής της επένδυσης ήταν η δημιουργία νέων αποθηκών καυσίμων, που κατασκευάσθηκαν βάσει των προτύπων του ΝΑΤΟ (με ισχυρό σκυρόδεμα) και θεωρούνται οι ασφαλέστερες στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης εγγυώνται καύσιμα για περίπου έξι (6) μήνες, όχι μόνο για τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορία, αλλά και για διάθεση προς το υπουργείου Εσωτερικών και Υγείας.
Όπως μας ενημερώνει το echedoros-a.gr, η υπουργός Άμυνας Μίμι Κονέλι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το έργο που επιτελέσθηκε και δήλωσε ότι με αυτό η πολεμική αεροπορία γίνεται πιο αποτελεσματική.

Σημειώνεται ότι το έργο της αποθήκευσης καυσίμων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης της χώρας, άρχισε το 2015.

http://greeknation.blogspot.gr/2017/01/blog-post_246.html

Πρόεδρος Σερβίας: Οι ισχυρές δυνάμεις θέλουν να αλλάξουν την ιστορία μας, δεν θα ενδώσουμε»

Η Σερβία σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να αλλάξουν την ιστορία της Σερβίας, αλλά αυτό δεν θα το επιτρέψουν οι Σέρβοι.
 
Σε ομιλία του στο συγκρότημα  του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, στο παλιό εκθεσιακό χώρο του Βελιγραδίου, ο Νίκολιτς τόνισε ότι  ορισμένοι από αυτούς που έχουν την εξουσία προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορία και αυτό οι Σέρβοι δεν πρόκειται να το ανεχθούν.
«Σήμερα ορισμένοι από αυτούς που έχουν τα ηνία της εξουσίας πιστεύουν ότι η υπακοή είναι μια κατάσταση που πρέπει  να ακολουθηθεί προκειμένου να συνεργασθούν, όπως λένε, ανοιχτά και εποικοδομητικά. Προσπαθούν να μας ‘περάσουν’ πραγματικά περιστατικά προκειμένου να ωθήσουν τις ιδέες τους. Η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί  την εμπορία των θυμάτων της  στην αλλοίωση της ιστορίας της », είπε ο Σέρβος πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι η συλλογική μνήμη είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή το οφείλουμε στους προγόνους μας, τα αθώα θύματα της παραφροσύνης και του κακού, αλλά επειδή η μνήμη  της άρνησης και της αμνηστίας προσπαθεί να αλλάξει τα ιστορικά γεγονότα.
«Η αρχαία παροιμία λέει ότι την ιστορία τη γράφει ο νικητής, και τώρα προσπαθούν να την αλλάξουν οι ισχυροί. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Θα αποτελέσει μια εκ νέου ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας, σαν να σκοτώνονται για δεύτερη φορά», είπε ο Νίκολιτς και επεσήμανε ότι πρέπει με ειλικρίνεια να δεσμευθούν όλοι στην διατήρηση της ειρήνης και στην κατανόηση ότι οι πόλεμοι δεν απαλύνουν τους λαούς από τα βάσανα τους.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι η Σερβία πιστεύει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των λαών και των εθνών στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό, στα κοινά ενδιαφέροντα, στη φιλία και όχι στις παραχωρήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θύματα μας, τις άσχημες στιγμές του παρελθόντος, την ευημερία και την ιστορία».
 
Πηγή: Vesti-online.com.
--

Πρώτοι σε ποινικά αδικήματα στην Ελλάδα οι Αλβανοί σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Δικαιοσύνης

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης,Σταύρο Κοντονή, διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τα αδικήματα Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η πολυπληθέστερη κατηγορία κρατουμένων ανά υπηκοότητα είναι οι Αλβανοί κρατούμενοι και ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι και οι Σύριοι.
Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο οι κρατούμενοι ήταν 9.467 από τους οποίους οι 4.246 είναι έλληνες και οι 5.221 αλλοδαποί.

http://www.tribune.gr/crime/news/article/324784/proti-se-pinika-adikimata-stin-ellada-alvani-simfona-stichia-tou-ip-dikeosinis.html

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Αι παραμοναί της Ελληνικής Επαναστάσεως



Αι παραμοναί της Ελληνικής Επαναστάσεως
Γεώργιος Δροσίνης

      Οπατέρας μου κατήγετο από εν χωρίον της Παρνασσίδος. Είχεν αποκατασταθή εις την Άμφισσαν και έκαμνεν εκεί τον πραγματευτήν μέχρι του έτους 1807. Τότε ηναγκάσθη έξαφνα να φύγη δια νυκτός και να καταφύγη εις την Ιθάκην, δια τον εξής λόγον : Ένας τούρκος αγάς εκ των προκρίτων της Αμφίσσης ηγόρασε πολλάς πραγματείας από τον πατέρα μου, τας οποίας δεν επλήρωσεν αμέσως, ηρνήθη δε και κατόπιν να πληρώση. Ο πατέρας μου επέμενεν εις το δίκαιόν του και έφερε την υπόθεσιν εις τον τούρκον δικαστήν, τον κατήν. Αλλ' ο αγάς, ζητών πάντοτε πρόφασιν, εθεώρησε την υπόληψίν του προσβληθείσαν και τόσον εξηγριώθη, ώστε ηπείλησεν, ότι θα φονεύση τον πατέρα μου και θα καύση το μαγαζί του. Και επειδή δεν ήθελε πολύ, δια να εκτελέση την απειλήν του, ο πατέρας μου ανησυχών όχι τόσον περί του εαυτού του, όσον περί της μητρός μου, του μικροτέρου αδελφού μου και εμού, μας επήρε μίαν νύκτα του Νοεμβρίου σκοτεινήν, επήρε και τας πολυτιμοτέρας πραγματείας του και κατέβημεν εις το Γαλαξείδιον και απ' εκεί δια του πλοίου ενός κουμπάρου του μετά δύο ημερών ταξίδιον εφθάσαμεν εις την Ιθάκην. Τότε ήμην μόλις οκτώ ετών, αλλ' ενθυμούμαι πολύ καλά το δυσάρεστον εκείνο ταξίδιον. Εις την Ιθάκην είχαμεν πλήρη ασφάλειαν και συγγενείς εκεί από την μητέρα μου, οι οποίοι μας εβοήθησαν εις την αρχήν, και ολίγον κατ' ολίγον έστρωσαν αι εργασίαι του πατέρα μου και επήραν καλόν δρόμον. Αλλά τούτο δεν ελάττωσε την διαρκή λύπην, που τον κατείχεν, ότι άφησε την πατρίδα του, και έβραζε μέσα του κρυμμένον το μίσος εναντίον των τούρκων, μίσος πατροπαράδοτον, που το εδυνάμωσεν η τελευταία αυτή περίστασις.
     Εις την Ιθάκην ο πατέρας μου εφρόντισε πως να εκπαιδεύση τον αδελφόν μου Θανάσην και εμέ. Ο Θανάσης ήτο τρία έτη μικρότερός μου και ο πατέρας μου τον ήθελε να γίνη παπάς· εμένα ήθελε να με κάμη πραγματευτήν, βοηθόν εις την εργασίαν του. Μας έστελλεν εις ενός γέροντος διδασκάλου το σπίτι, όπου μαζί με πέντ' εξ άλλα παιδιά εμανθάναμεν ανάγνωσιν και γραφήν, κατήχησιν και ιστορίαν. Ο διδάσκαλος αυτός δεν ήτον πολυμαθής και σοφός, είχεν όμως πολύ ζήλον και εκτός τούτου δεν περιωρίζετο εις το να μας μάθη ξερά γράμματα, αλλά εφρόντιζε πως να μας εμπνεύση δύο μεγάλα αισθήματα, αγάπην προς την αρετήν και αφοσίωσιν προς την πατρίδα. Τον ενθυμούμαι ακόμη κοντόν, σκυφτόν, με τα άσπρα του γένεια, με τα μικρά του μάτια και τα μεγάλα γυαλιά εις την μύτην, με την φαλακράν κεφαλήν του, που την εσκέπαζε διαρκώς μαύρος σκούφος. Τον ενθυμούμαι, πως ήναπτεν η όψις του η γεροντική,πως εσπιθοβολούσαν τα μάτια του, όταν μας ωμιλούσε δια την πατρίδα μας την δουλωμένην. Μας διηγείτο πως ήτο μεγάλη εις τους παλαιούς χρόνους, πως αυτή ήτο πρώτη εις τον πολιτισμόι, όταν οι άλλοι όλοι ήσαν βάρβαροι. Και ανεστηλώνετο έξαφνα και εφαίνετο νεώτερος, όταν μας παρίστανε τον Λεωνίδαν πολεμούντα εις τας Θερμοπύλας, τον θεμιστοκλέα τρέποντα εις φυγήν τον περσικόν στόλον εις το στενόν της Σαλαμίνος, τον μέγαν Αλέξανδρον κατακτώντα την Ασίαν. Και εχαμήλωνε την κεφαλήν και δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του, όταν ήρχετο έπειτα εις τα μαύρα έτη της Ελληνικής ιστορίας : την πτώσιν της Κωνσταντινουπόλεως, τον Θάνατον του τελευταίου Παλαιολόγου, την κατάκτησιν των τούρκων.
- Εχάθη πλέον η Ελλάς, έλεγε με αναστεναγμόν, κατήντησε, ταπεινή σκλάβα των τούρκων αυτή η βασίλισσα της Ανατολής. Αλλ' έξαφνα ανεσήκωνε την κεφαλήν, ωσάν να ήκουε μακρινήν φωνήν, εκάρφωνε τα βλέμματα υψηλά προς τον τοίχον, ωσάν να διέκρινε μακρινόν σημείον, και με φωνήν ζωηράν και με όψιν φωτισμένην από ενθουσιασμόν επρόσθετεν :
- Όχι, όχι ! δεν είναι μακριά η ημέρα της ελευθερίας. Ο σπόρος του Ρήγα θα φυτρώση και σεις θα θερίσετε τον καρπόν όχι με δρέπανα αλλά με σπαθιά. Να ειπήτε τον θούριόν του τώρα και έπειτα να σχολάσετε. Και ο γέρων διδάσκαλος με φωνήν τρέμουσαν από συγκίνησιν απήγγελλε τους φλογερούς στίχους, και ημείς όλοι μαζί τους επαναλαμβάναμεν :
--Ως πότε, παλληκάρια, να ζώμεν στα στενά, μονάχοι σαν λιοντάρια στις ράχες, στα βουνά !
Αλλά και εις το σπίτι ο πατέρας μου, αν και δεν ήξευρεν ιστορίαν, μας ωμιλούσε όμως δια σύγχρονα η χθεσινά πράγματα, δια τους αγώνας των Σουλιωτών, δια την αποτυχίαν της επαναστάσεως του Ι770, δια τον ήρωα Λάμπρον Κατσώνην και τον μάρτυρα Ρήγαν Φεραίον, δια τας φοβεράς σκληρότητας των τούρκων. Μας έλεγεν ότι η κατάστασις αυτή δεν ημπορεί να διαρκέση πλέον επί πολύ και ίσως εις τας ημέρας ημών των νέων ήτο γραμμένον να ελευθερωθή η Ελλάς. Και η μητέρα μου ακόμη μας είχε μάθει εις την προσευχήν μας το βράδυ κοντά εις τα άλλα να προσθέτωμεν και την παράκλησιν :
- Παναγία μου, να ελευθερώσης την πατρίδα μας !
Και δεν ηξεύρω διατί, όταν έλεγα τα λόγια αυτά εμπρός εις τας εικόνας, ησθανόμην κάτι εις όλον μου το σώμα, ωσάν να μ' έβρεχεν έξαφνα παγωμένον νερόν. Από τα 1814 ήρχισα να βοηθώ τον πατέρα μου εις την εργασίαν του Όλην την ημέραν έμενα εις το μαγαζί μας κάτω εις την προκυμαίαν και μόνον όταν ενύκτωνε επηγαίναμεν εις το σπίτι. Άνθρωποι πολλοί ήρχοντο εις το μαγαζί˙ οι περισσότεροι δια ν' αγοράσουν πραγματείας, μερικοί δια να ιδούν τον πατέρα μου και να συνομιλησουν ολίγον. Εγώ άμα έβλεπα, κανένα εις την θύραν, ευθύς εκάρφωνα το βλέμμα επάνω του. Και αν μεν έβλεπα ότι έρχεται δια ν' αγοράση τίποτε, έτρεχα να τον περιποιηθώ, αν όμως ήρχετο με τον σκοπόν απλής επισκέψεως και συνομιλίας, εγύριζα από το άλλο μέρος τα μάτια σ μου δυσαρεστημένος, ότι ήρχετο να μας χασομερήση αδίκως. Με μεγάλην περιέργειαν λοιπόν είδα ένα πρωί τον πρώτον άνθρωπον, που εμβήκεν εις το μαγαζί μας. Ήτον μεσόκοπος με μαύρα γένεια, σκεπασμένος με μακρόν, χονδρόν επανωφόρι και εις την κεφαλήν εφορούσε καλογηρικόν σκούφον. Εφαίνετο ότι ήτον ξένος και ότι ήρχετο από ταξίδι. Άμα τον είδα είπα μέσα μου :
- Εδώ θα κάνωμε καλή δουλειά ! Και έτρεξα γελαστός να τον προαπαντησω. Αυτός όμως μου λέγει με σοβαρόν ύφος :
- Που είναι ο πατέρας σου ;
- Εδώ είμ' εγώ να σάς υπηρετήσω εις ό,τι θέλετε. Προστάξετε !
- Καλά, παιδί μου, σ' ευχαριστώ, μά θέλω τον ίδιον τον πατέρα σου, επαναλαμβάνει με σοβαρόν και προστακτικόν τρόπον.
Ο πατέρας μου ήτον οπίσω εις την αποθήκην του μαγαζιού και ήνοιγε μερικά κιβώτια με πανικά, που μας είχαν έλθει από την Τεργέστην. Ετρεξα να του φωνάξω, πειραγμένος ολίγον από τον τρόπον του ξένου, που δεν μ' έκρινεν άξιον εμένα, αλλά ήθελε και καλά τον πατέρα μου.
- Δεν πειράζει, είπεν ο ξένος, άφησέ τον εις την εργασίαν του· πηγαίνω εγώ και τον ευρίσκω. Και επροχώρησε κατ' ευθείαν προς το βάθος.
Είδα ότι έδωκεν εν γράμμα εις τον πατέρα μου και ο πατέρας μου το εδιάβαζε με προσοχήν. Μετά την ανάγνωσιν μου εφάνηκε ότι κάπως εταράχθηκε˙ άπλωσε το χέρι του εις τον ξένον και είπε :
- Καθίστε μίαν στιγμήν και τελειώνω.
Τον έβαλε και εκάθισεν εκεί οπίσω εις την αποθήκην και έκλεισε την θύραν, αφού μου είπε :
- Δήμο, όποιος με ζητήση πές πως έχω δουλειά και να ξαναπεράση.
Τον νουν σου εσύ στο μαγαζί.
Τι έλεγαν εκεί οπίσω από την κλειστήν θύραν επί δύο ώρας ο πατέρας μου και ο άγνωστος δεν ηξεύρω. Θα ήσαν όμως πολύ σοβαρά πράγματα. Όταν επί τέλους ήνοιξεν η θύρα και εξήλθεν ο ξένος δια να φύγη η φυσιογνωμία του πατέρα μου μου εφάνηκε πολύ συλλογισμένη. Ο ξένος επέρασε κοντά μου, εστάθηκεν εμπρός μου και μ' εκοίταξε μέσα εις τα μάτια· έπειτα μ' εκτύπησε με το χέρι εις τον ώμον και είπε :
- Καρδιά, παλληκάρι μου !
Και εχάθηκε...
Ο τρόπος, που μου τα είπεν αυτά τα λόγια, ήτο παράξενος˙ το όλον φέρσιμον του αγνώστου μ' έβαλεν εις απορίαν και ανησυχίαν. Ετόλμησα να ερωτήσω τον πατέρα μον :
- Τι άνθρωπος είναι αυτός ;
Και εκείνος μου αποκρίθηκε ξηρά - ξηρά και μου έκοψε κάθε άλλην ερώτησιν :
- Ένας καλός πατριώτης˙ μου έφερε γράμμα από τον δεσπότην μας τον Ησαΐαν.
Εκτοτε δεν τον είδα πλέον τον άνθρωπον αυτόν, παρά τον Ιανουάριον του 1821. Εμβήκε πάλιν με τον ίδιον τρόπον ένα πρωί και ο πατέρας μου τον επήρεν εις την αποθήκην και έμειναν ώραν κλεισμένοι μαζί. Έπειτα εξήλθε και εστάθηκεν ολίγον εμπρός μου. Μου εφάνηκεν, ότι είχε πολύ καταβληθή και γηράσει από τον καιρόν, που τον είχα πρωτοϊδεί. Την φοράν αυτήν δεν μ' εκτύπησεν εις τον ώμον˙ μου έδωκε το χέρι και μου είπε σιγαλά :
- Δήμο, ό,τι σου ειπή ο πατέρας σου είναι το θέλημα του Θεού και η προσταγή της πατρίδος !
Και εχάθηκε πάλιν... Τόσον μ' ετάραξαν οι λόγοι αυτοί του ξένου, ώστε δεν είχα νουν να εργασθώ εκείνην την ημέραν. Τον πατέρα μου δεν ετόλμησα να τον ερωτήσω˙ τον έβλεπα και εκείνον πολύ συγχυσμένον και μίαν στιγμήν μου εφάνη ότι με το δάκτυλον εσφόγγισε τα δακρυσμένα μάτια του. Τέλος πάντων το βράδυ, όταν ήταν ώρα να κλείσωμεν, μου λέγει :
-Κλείσε από μέσα την πόρτα, βάλε τον λύχνον εκεί κι έλα κάθισε να σου ειπώ.
Αφού έκαμα όπως μου είπεν, αρχίζει με φωνήν, που έτρεμε από συγκίνησιν :
- Δήμο μου, παιδί μου, ό,τι θα σου ειπώ είναι μεγάλο μυστικό. Ξεύρω την καρδιά σου και σου το εμπιστεύομαι. Δεν είναι μυστικό δικό μας είναι της πατρίδος. Δεν θέλω να μου ορκισθής, πως θα το κρατήσης· αν είχα την παραμικράν αμφιβολίαν, δεν θα σου το έλεγα. Λοιπόν άκουσε· όλα είναι έτοιμα, εις ολίγον καιρόν η φωτιά θα ανάψη απ' άκρη σ' άκρη˙ οι τούρκοι θα διωχθούν και η Ελλάς θα ελευθερωθή από τους τυράννους της. Τότε θα γυρίσωμεν πάλιν εις την πατρίδα μας, να περάσωμεν εκεί τα υστερνά μας χρόνια, αν το θελήση ο Θεός ! Ο ξένος αυτός, που είδες σήμερα, είναι ένας άξιος πατριώτης, απόστολος της Φιλικής Εταιρείας, και γυρίζει από τόπον εις τόπον και αδελφώνει τους άλλους πατριώτας εις την ιδέαν της Εταιρείας. Σκοπός της Εταιρείας είναι να συνενώνη όσον το δυνατόν περισσοτέρους πατριώτας, δια να εργασθούν όλοι μαζί και το κατά δύναμιν καθένας δια την απελευθέρωσιν της πατρίδος.
Η Εταιρεία έχει πολλούς και μεγάλους προστάτας και τα μέλη της μετρούνται κατά χιλιάδας εις όλην την Ανατολήν και εις την Ευρώπην. Τι λες λοιπόν ;
Οσον άκουα αυτά, το αίμα ανέβαινεν εις την κεφαλήν μου, η καρδία μου εκτυπούσε δυνατά εις τα στήθη. Αντί άλλης απαντήσεως έπεσα εις την αγκάλην του πατέρα μου :
- Σ' ευχαριστώ, πατέρα ! εψιθύρισα. Και τον εκαταφιλούσα δακρυσμένος και τον ευχαριστούσα και δια την χαρμόσυνον αυτήν είδησιν και δια την εμπιστοσύνην, που μου έδειχνε με το φανέρωμα του ιερού μυστικού. Επειτα ανατινάχθηκα επάνω˙ μία ιδέα ήλθεν εις τον νουν μου :
- Πατέρα, όταν οι άλλοι θα πολεμούν εκεί, εγώ θα κάθωμαι με τον πήχυν εδώ στο μαγαζί ;
- Οχι, παιδί μου, αυτήν την προσβολήν δεν θα την κάμω εις εσένα και εις την οικογένειάν μας. Εγώ είμαι ανίκανος πλέον, ο αδελφός σου ο Θανάσης μικρός και αρρωστιάρης, εσύ θα πας για όλους μας, όταν έλθη η ώρα. Θα σε στείλω εις τον καπετάν Πανουριά. Προς το παρόν η μητέρα σου και ο αδελφός σου να μη μάθουν τίποτε. Σιωπή ! Ας πηγαίνωμεν τώρα στο σπίτι, να μην ανησυχούν, που αργούμε. Είσαι άνδρας, δεν είσαι πλιά παιδί τώρα. Θάρρος και φρόνησις, Δήμο μου !

«Ο Μπάρμπα - Δήμος»
Γεώργιος Δροσίνης



Read more:http://www.egolpion.com/paramones_epanastasews.el.aspx#ixzz46jXZcdDv

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Μαρτυρικές στιγμές για άνδρα στη Θεσσαλονίκη Τον έδεσαν και τον φίμωσαν για να τον ληστέψουν

Μαρτυρικές στιγμές έζησε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 78χρονος, τον οποίο αδίστακτοι ληστές έδεσαν χειροπόδαρα και φίμωσαν, αρπάζοντας χρήματα και τιμαλφή από το σπίτι του.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες φαίνεται ότι ήταν τρεις νεαροί, ενώ η ληστεία σημειώθηκε περί τις 5.30 χθες το απόγευμα στο σπίτι, όπου ζει το ηλικιωμένο θύμα. Ο 78χρονος κατάφερε να λυθεί μόνος του και κάλεσε σε βοήθεια. Παρά το σοκ που υπέστη είναι καλά στην υγεία του. Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.
http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article/296498/martyrikes-stigmes-gia-andra-sth-thessalonikh.html

Κάνει πίσω η Τουρκία στη Συρία: "Τελικά θα ζήσουμε με τον Άσαντ" "Τα γεγονότα στο πεδίο έχουν αλλάξει δραματικά"

Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επιμείνει σε επίλυση της διένεξης στη Συρία χωρίς την εμπλοκή του πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς η κατάσταση στο πεδίο έχει αλλάξει δραματικά, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.
"Όσον αφορά τη θέση μας για τον Άσαντ, νομίζουμε πως για την οδύνη του συριακού λαού και τις τραγωδίες, η ευθύνη βαραίνει ευθέως τον Άσαντ. Αλλά θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές, ρεαλιστές", δήλωσε ο Σιμσέκ σε μια συζήτηση για τη Συρία και το Ιράκ που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
"Τα γεγονότα στο πεδίο έχουν αλλάξει δραματικά, άρα η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επιμείνει σε μια διευθέτηση χωρίς τον Άσαντ, δεν είναι ρεαλιστικό", είπε.
http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/296532/kanei-piso-h-toyrkia-sth-syria-telika-tha-zhsoyme.html