Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ρωσία: Αποστολή μας να απελευθερώσουμε το συριακό έδαφος από τις τρομοκρατικές οργανώσεις

«Πρέπει να το απελευθερώσουμε και να κάνουμε κάθε τι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη διάλυση της χώρας, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την περιοχή».
«Η αποστολή της Ρωσίας στη Συρία είναι να απελευθερώσει το συριακό έδαφος από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να αποτρέψει τη διάλυση της χώρας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Μια προσωρινή βάση δεν συνιστά στόχο, συνιστά ένα μέσο για την επίτευξη του στόχου που έχει δηλώσει ο πρόεδρος και είναι να βοηθηθούν οι νόμιμες συριακές αρχές στην μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Το έδαφος της Συρίας πρέπει να απελευθερωθεί», είπε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Πρέπει να το απελευθερώσουμε και να κάνουμε κάθε τι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη διάλυση της χώρας, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την περιοχή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι δεν βλέπει να τερματίζεται σύντομα η συριακή σύγκρουση. «Δυστυχώς, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δεν μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι. Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα έχει ακόμη μπροστά της πολύ μακρύ δρόμο και σκληρή δουλειά».

http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/738847/rosia-apostoli-mas-na-apeleytherosoyme-to-syriako-edafos-apo-tis-tromokratikes-organoseis

ΕΛΣΤΑΤ: 230.000 παιδιά ζουν σε οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα

Τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας καταγράφει η  τελευταία έκθεση (Σεπτέμβριος 2016 αλλά τα περισσότερα στοιχεία αφορούν στο 2015) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύει γη εφημερίδα Ημερησία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών. 
Εδώ βρίσκεται και το πιο ζοφερό στοιχείο αυτής της έρευνας, στο γεγονός δηλαδή ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα.
Κατά τα λοιπά, μα διόλου δευτερεύοντα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, κ.ά. ενώ περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

Φτώχεια - Ανισότητα

3.828.500 άτομα, ήτοι το 35,7% του πληθυσμού, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερούνται υλικά αγαθά.
1.111.300 άτομα, ήτοι το 18,7% του πληθυσμού, διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στερείται σειρά υλικών αγαθών και δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί οικονομικά σε τουλάχιστον τρία από έναν κατάλογο εννέα αγαθών και υπηρεσιών:
  • Πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί κ.ά.
  • Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.
  • Ικανοποιητική θέρμανση
  • Τηλέφωνο
  • Έγχρωμη τηλεόραση
  • Πλυντήριο ρούχων,
  • Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο
  • Διακοπές για μία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το 2015 ποσοστό 39,9% του πληθυσμού στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 44,5 του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών, στο 41,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και 34,9% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Το 21,5% των ανδρών και 21,2% των γυναικών ζουν σε νοικοκυριά με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα να είναι χαμηλότερο του κατωφλιού της φτώχειας, δηλαδή του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος.
Το 26,6% των παιδιών (ηλικίες 0-17 ετών) αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 22,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και στο 13,7% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Ποσοστό 17,7% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες στην κατοικία τους όπως διαρροή στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, θεμέλια κ.ά.

Αγορά εργασίας

Τραγικά είναι τα στοιχεία και όσων αφορά στην αγορά εργασίας. Το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2016) το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 24,9% έναντι 24,4% το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό απασχόλησης στο 39,1% έναντι 39,4%.
Σε απόλυτους αριθμούς, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016, οι απασχολούμενοι ηλικίας 15 ετών και άνω, ανήλθαν σε 3.606.300 έναντι 3.641.700 το προηγούμενο τρίμηνο (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) και οι άνεργοι σε 1.195.100 έναντι 1.174.700, αντίστοιχα.
Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του έτους η ελληνική στατιστική αρχή κατέγραψε και 4.424.900 μη οικονομικά ενεργούς πολίτες. Στον πληθυσμό ηλικίας 20-64 ετών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 24,9% (1.170.000 άτομα) το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 24,4% το προηγούμενο τρίμηνο και στο 55,1% το ποσοστό απασχόλησης (3.533.800) έναντι 55,5% ενώ ο αριθμός των μη οικονομικά ενεργών ατόμων ανήλθε σε 1.710.800.
Κατά ομάδες ηλικιών, η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του έτους «χτύπησε» κόκκινο στις ηλικίες15-29 ετών με το ποσοστό να φθάνει στο 40,9%. Ακολουθούν οι ηλικίες 30-44 ετών με ποσοστό ανεργίας 23,4% και 45-64 ετών με ποσοστό 20,4%. Μακροχρόνια άνεργοι είναι το 14,9% των ανδρών και το 20,7% των γυναικών στο σύνολου του εργατικού δυναμικού.
Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφθασε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 12% έναντι 11,2% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Σε απόλυτους αριθμούς 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο!Αντίστοιχα, το ποσοστό ενηλίκων ηλικίας 18-60 ετών που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφθασε το ίδιο διάστημα στο 18,1% (έναντι 17,7% το προηγούμενο τρίμηνο), δηλαδή 1.052.802 άτομα.

Που πάνε οι δαπάνες των νοικοκυριών

Φαγητό και στέγαση απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, από το σύνολο της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες, το 20,5% αφορά τα είδη διατροφής και το 13,4% τη στέγαση. Ακολουθούν με ποσοστό 12,7% οι μεταφορές, ποσοστό 9,8% ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια και ποσοστό 7,2% η Υγεία. Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, μειώθηκε κατακόρυφα η κατανάλωση των νοικοκυριών ακόμη και σε βασικά αγαθά. Οι Έλληνες φαίνεται ότι στερούνται και το ψωμί, αφού η μέση μηναία κατανάλωση (στοιχεία 2014) έχει μειωθεί κατά 90,4% σε σχέση με το 2008. Κατακόρυφη πτώση καταγράφεται και στο γάλα, με τη μέση μηναία κατανάλωση να παρουσιάζει μείωση κατά 89,15%, σε σχέση με το 2008.
Μάλιστα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κανένα μέσο θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συγκεκριμένα, από 0,4% που ήταν προς κρίσης, το 2014 το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «δεν θερμαίνεται» έφτασε στο 1,8%. Την ίδια στιγμή κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει ο αριθμός των οικογενειών που χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο!

Επτά στα δέκα (ποσοστό 68,2%) νοικοκυριά το 2008 ζεσταινόταν με καλοριφέρ πετρελαίου έναντι 35,5% το 2014. Τα χρόνια της κρίσης καταγράφεται «στροφή» των νοικοκυριών σε ποιο οικονομικές λύσεις όπως τα καυσόξυλα και οι ηλεκτρικές συσκευές (σόμπα, αερόθερμο, καλοριφέρ). Αναφορικά με τον τύπο κατοικίας (μονοκατοικία, διαμέρισμα) και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2014) προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία κατοικεί σε διαμερίσματα πολυκατοικίας (ποσοστό 59,4%) και σε ποσοστό 18,5% με ενοίκιο.

http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/elstat-230000-paidia-zoun-se-oikogeneies-xwris-kanena-eisodima?print

Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Ασφυκτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση 160.000 στεγαστικών δανείων που έχει την εξής κρίσιμη ιδιομορφία: δανειολήπτες είναι οι εργαζόμενοι και δανειστής ο εργοδότης τους. Οι δανειακές τους σχέσεις, τα τελευταία χρόνια, ισορροπούν στο τεντωμένο σκοινί της κρίσης.

Πρόκειται για έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ).

Κανένα δάνειο δεν είναι «κόκκινο» καθώς οι δόσεις αποπληρώνονται με παρακράτηση απευθείας από τον μισθό. Εκχωρώντας αυτό το δικαίωμα, ο δανειολήπτης δεν μπορεί ούτε να... σκεφτεί να βάλει σε προτεραιότητα έξοδα διαβίωσης.

Εάν η δόση είναι 600 ευρώ, κάθε 15θήμερο βλέπει 300 ευρώ να έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημά του.

Ας μην προκαλέσει έκπληξη το -όχι γενικευμένο- φαινόμενο που περιγράφει η ΑΔΕΔΥ στην «Εφ.Συν.» υπάλληλοι να παίρνουν στο χέρι 150 ή 200 ευρώ τον μήνα.

Ούτε ακόμη ότι το 2006, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, τα 24.400 εξ αυτών τιτλοποιήθηκαν και εκχωρήθηκαν σε fund (Grifonas Finance No1 Plc) με έδρα το Λονδίνο που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Οι δανειολήπτες το πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει τους φόβους τους μην τυχόν επαναληφθεί αυτή η πρακτική. Πρόκειται για δάνεια-«φιλέτα» με μηδενικό ρίσκο.

Το ιστορικό

Οπως περιγράφουν συνδικαλιστικά στελέχη, οι δημόσιοι υπάλληλοι επέλεγαν μαζικά το ΤΠΔ, κυρίως λόγω της ασφάλειας που ένιωθαν σε σύγκριση με τις ιδιωτικές τράπεζες.

Τα δάνεια χορηγούνταν ουσιαστικά πάνω σε δύο άξονες. Πρώτος και βασικότερος: το ύψος του μισθού που έπαιρνε ο υπάλληλος (δάνειο ανάλογα με τις αποδοχές). Οροφή αποπληρωμής ήταν τα 30 χρόνια.

Επ’ αυτού, λαμβάνονταν υπόψη και ηλικιακά κριτήρια· πότε έβγαινε ο υπάλληλος στη σύνταξη, εν ολίγοις. Δεύτερος: η εμπορική αξία του σπιτιού.

Το ακίνητο υποθηκευόταν, ώστε ακόμη και σε περίπτωση απόλυσης του υπαλλήλου (προοπτική με ελάχιστες πιθανότητες τότε), να υπάρχει πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα.

Τα δάνεια εξυπηρετούνται με σταθερό επιτόκιο, σε ένα εύρος μεταξύ 4,5%-6,2% (μεσοσταθμικά 4,7%). Το ύψος του προσαρμοζόταν με βάση τις κατά καιρούς οικονομικές συνθήκες, εντός των ορίων που έθετε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ., το επιτόκιο είναι χαμηλότερο. Ο δανειολήπτης, πάντως, δεν είχε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσής του.

Η αφετηρία των αρνητικών εξελίξεων είναι κοινή με αυτήν της κρίσης. Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Με τις σημερινές συνθήκες, συμπληρώνουν, το δάνειο θα ήταν μικρότερο.

Το πρόβλημα άρχισε να «σκάει» επί θητείας Ευάγγ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά προέβη σε μια ρύθμιση που αποδείχθηκε ότι δεν έδωσε λύση.

Το σοκ των επιλογών

Προσφέρθηκαν δύο επιλογές που, όπως εξηγούν άνθρωποι με εμπειρική γνώση του θέματος, ρύθμιζαν τη δόση, αλλά όχι το δάνειο. Η πρώτη ήταν η επιμήκυνση. Μείωνε ελάχιστα τη μηνιαία δόση, αλλά αύξανε το υπόλοιπο του δανείου.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν τα εξής ως παράδειγμα χαμηλού κεφαλαίου δανεισμού: με 10 χρόνια επιμήκυνση, σε ένα δάνειο 140.000 ευρώ 30ετούς περιόδου αποπληρωμής, με επιτόκιο 5%, η δόση έπεφτε από 820 στα 735 ευρώ, όμως προέκυπταν επιπλέον τόκοι περίπου 50.000 ευρώ, που ανέβαζαν το συνολικό όφελος από την αρχική πρόβλεψη των 270.000 ευρώ στην τελική των 320.000 ευρώ.

Η δεύτερη επιλογή της «ρύθμισης» ήταν η μείωση της δόσης στο μισό για 5 χρόνια - στο συγκεκριμένο παράδειγμα, από 820 στα 410 ευρώ. Από κει και πέρα υπήρχαν άλλες δύο επιλογές.

Από τη μία η εφάπαξ καταβολή των οφειλών που ανέβαλλε ο οφειλέτης (εν προκειμένω 24.600 ευρώ, ποσό που καθιστά τη λύση ανεδαφική), από την άλλη ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων οφειλών και προσμέτρησή τους στο συνολικό χρέος, το οποίο, ως αποτέλεσμα, διογκωνόταν περαιτέρω. Αδιέξοδο σε κάθε περίπτωση: μεγαλύτερο υπόλοιπο χρέους, μικρότερα εισοδήματα λόγω περικοπών.

Να σημειωθεί ότι από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποκλείστηκαν οι 24.400 οφειλέτες των οποίων τα δάνεια είχαν ήδη εκχωρηθεί. Πηγαίνοντας στο ταμείο για ρύθμιση, έμαθαν ότι δεν χρωστούν πλέον στο ΤΠΔ, αλλά σε κάποιο ξένο fund!

Στις ρυθμίσεις εντάχθηκαν περίπου 95.000-96.000 δάνεια από τα 135.600 που είχαν τη δυνατότητα, δηλαδή το 70%, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ. Για όσους επέλεξαν τη «λύση» της 5ετίας, οι προθεσμίες λήγουν.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, σε μεγαλύτερο αδιέξοδο βρίσκονται υπάλληλοι που επέστρεψαν από τη διαθεσιμότητα και έχασαν την υπερβάλλουσα διαφορά που ελάμβαναν στον συνολικό μισθό, καθώς και συνταξιούχοι.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν καθαρές αποδοχές 200 ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, αφορά πρώτη κατοικία. Το θέμα, αυτή τη στιγμή, δεν συνδέεται με πλειστηριασμούς.

Παρ’ όλα αυτά, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο δέχεται καθημερινά επιστολές και τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους εργαζόμενους.



Αναζητούν «χρυσή τομή» για ρύθμιση

Το πρόβλημα αναγνωρίζεται ως υπαρκτό από τη σημερινή Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ενημερώνοντας παράλληλα ότι έχει τεθεί στόχος να εφαρμοστεί νέα, ουσιαστική λύση στα μέσα Νοέμβρη, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης, χωρίς όμως οριζόντιες μεθόδους.

Οπως περιγράφουν στην «Εφ.Συν.», η «χρυσή τομή» που θα αναζητηθεί είναι να επιστραφούν τα κεφάλαια στο Ταμείο και ταυτόχρονα οι δόσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, με το οφειλόμενο ποσό να οδηγείται παράλληλα στο «κλείσιμο».

Τονίζουν ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο θα εντάξει το θέμα στη γενικότερη πολιτική του.

Οι ρυθμίσεις επιδιώκεται να είναι κατά το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένες, εμπεριέχοντας ενδεχομένως και αλγόριθμους με κοινωνικές παραμέτρους, στην κατεύθυνση να διευκολυνθεί όσο μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών είναι εφικτό, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου.

Το δόγμα του Ταμείου είναι: «Να πληρώσει ο δανειολήπτης αυτό που μπορεί και ταυτόχρονα να μειώσει το δάνειό του».

Ως προς τις δόσεις, θα εξεταστεί τι μπορεί να καταβάλλει κάποιος σύμφωνα με τα πραγματικά καθαρά εισοδήματά του, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης και των φορολογικών του δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ.

Ως προς το δάνειο, θα επιλεγεί αρχικά μια μικρή επιμήκυνση, εάν χρειαστεί θα ακολουθεί δραστική μείωση επιτοκίου και εάν προκύψει ότι μεγάλο είναι το οφειλόμενο κεφάλαιο και όχι το επιτόκιο, τότε θα εφαρμοστεί ένα πρόσκαιρο «πάγωμα», ώστε να εξυπηρετείται το υπόλοιπο με βάση το μειωμένο επιτόκιο και την επιμήκυνση.

Στο Ταμείο υπολογίζουν ότι χρήζουν ρύθμισης περίπου 120.000 δάνεια. Από αυτά, ανάγκη δραστικής μείωσης επιτοκίου (μεσοσταθμικά στο 2,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) έχει το 50% των δανείων, εκ των οποίων το 1/3 θα χρειαστεί «πάγωμα» κεφαλαίου.

Για το υπόλοιπο 50%, υπάρχει η λογική επιστροφής επιτοκίων επί του κεφαλαίου, στο 1% μεσοσταθμικά, με βούληση να συμπεριληφθούν και τιτλοποιημένα δάνεια.

http://www.efsyn.gr/arthro/egklovismenoi-daneioliptes-me-daneia-fileta

Στα 315,29 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ελληνικό χρέος

Στο 179,2% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι 176,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 91,2% του μέσου ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2016 (από 92,1% το πρώτο τρίμηνο) και στο 84,3% του ΑΕΠ στην «ΕΕ των 28» (από 87,5% το πρώτο τρίμηνο).
Το υψηλότερο χρέος εξακολουθεί να είναι αυτό της Ελλάδας (315,29 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Ιταλία (135,5%) και η Πορτογαλία (131,7%). 
Το χαμηλότερο χρέος στην Ε.Ε. καταγράφηκε στην Εσθονία (9,7%), στο Λουξεμβούργο (22%) και στη Βουλγαρία (29,4%).
Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε δεκατρία κράτη-μέλη στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 και μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη.
Η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους καταγράφεται στην Ελλάδα (+3,1 ποσοστιαίες μονάδες) στην Πορτογαλία (+2,8 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Λετονία (+2,6 ποσοστιαίες μονάδες).
 http://www.efsyn.gr/node/87412

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον ESM

To Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο Διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στη σχετική ανακοίνωση του ESM, επισημαίνει τα εξής: “Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου".
Υπενθυμίζεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούνται από δύο τμήματα: 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονταν με την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 1,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εκταμιευθούν, μετά τη θετική αξιολόγηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο. Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε ηδεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», αναφέρει ο Διευθυντής του ESM.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4110399915979246708#editor/target=post;postID=5067850023848740354

Έκθεση - σοκ για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Σε κίνδυνο οι συντάξεις

Αν οι εξελίξεις συνεχίσουν να είναι τόσο δραματικές τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το συνταξιοδοτικό αλλά και για το ασφαλιστικό σύστημα.
Εκθεση - σοκ για τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, δημοσίευσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμείααπογειώθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ καθώς το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ.
Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των οφειλετών, με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, που έφτασαν τις 316.855.
Το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς οι οφειλές των ενταγμένων οφειλετών επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη ή αυξάνονται από νέες οφειλές που δημιουργούν οι οφειλέτες αυτοί ή μειώνονται από τμηματικές καταβολές ή εξοφλούνται.
Όπως τονίζει το ΚΕΑΟ, σύμφωνα με την Ημερησία, υπάρχει συγκέντρωσηπλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 122.319 οφειλέτες (40% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 € ο καθένας και το 64% των οφειλετών (195.756 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 € ο καθένας.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 61.040 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 € - 100.000 € (περίπου 25% του τρέχοντος υπολοίπου).
Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκατ. ευρώ (1.117 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες φεύγουν ακόμη και από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων λόγω αδυναμίας καταβολής ακόμη και της ρυθμισμένης δόσης.
Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα το 64% των ασφαλισμένων έχει εγκαταλείψει τις ρυθμίσεις για την εξόφληση των χρεών του, ακρως ανησυχητική εξέλιξη για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Οσον αφορά τη «στάση πληρωμών» από τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτεται από  τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του μηνός Σεπτεμβρίου, καθώς το 50% εγκατέλειψε τις 100 δόσεις και το 64% τις 12 δόσεις, ενώ το ποσοστό απώλειας παλαιότερων ρυθμίσεων φτάνει το 80%!
 
Σύμφωνα με την Ημερησία, τα χρέη 303.821 οφειλετών που είχαν μεταφερθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ έως τις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 16,923 δισ. ευρώ (έναντι 16,613 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου), αλλά, σε «ενεργή» ρύθμιση παρέμεναν μόνο 48.595 οφειλέτες για 1,816 δισ. ευρώ:
Στις 100 δόσεις έχουν μείνει 34.738 για χρέη 1,381 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εγκαταλείψει 37.851 με χρέη 1,747 δισ. ευρώ (έχουν εξοφλήσει 72 εκατ. ευρώ μόνο 2.962 οφειλέτες).
Στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, στην οποία εντάχθηκαν αρκετοί λόγω απώλειας των 100 δόσεων, έχουν παραμείνει 7.922 για 247,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν σταματήσει να πληρώνουν 18.886 με χρέη 1,240 δισ. ευρώ (2.552 έχουν εξοφλήσει μέσω των 12 δόσεων 57,4 εκατ. ευρώ). Σε άλλες (παλαιότερες και λιγότερο δημοφιλείς) ρυθμίσεις παρέμεναν συνολικά 5.935 για οφειλές 186,8 εκατ. ευρώ με 38.514 από τους συνολικά 48.755 που είχαν ενταχθεί (ποσοστό 79%) να τις έχουν αφήσει οριστικά 1,3 δισ. ευρώ.
Οικονομική κατάρρευση: Το 50% έως 64% εγκατέλειψε τις ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία

Η εγκατάλειψη αυτή των ρυθμίσεων από ολοένα και περισσότερους κάθε μήνα, σύμφωνα με τα στελέχη των Ταμείων, αποτυπώνει στην «καλύτερη» περίπτωση την αδυναμία εξυπηρέτησης των δόσεων λόγω ταμειακής στενότητας και στη «χειρότερη» την αναμονή ενός νέου ευνοϊκότερου διακανονισμού.
Οπως την κεφαλαιοποίηση των χρεών της περιόδου της κρίσης και το «πάγωμά» τους για τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών ελεύθερους επαγγελματίες από την 1/1/2017 που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά είναι... ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, τα 13,528 δισ. ευρώ από τα 16,923 δισ. ευρώ (δηλαδή το 79,94%) είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το 2009, ενώ από το 2010 και μετά «γεννήθηκαν» νέες οφειλές ύψους 3,395 δισ. ευρώ. Ως προς το εύρος των οφειλών, καταγράφεται συγκέντρωση οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 122.319 οφειλέτες (40% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
Το 64% των οφειλετών (195.756 οφειλέτες) έχει οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 61.040 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 έως 100.000 ευρώ (περίπου 25% του τρέχοντος υπολοίπου). Τέλος, μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.117 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών).

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/739430/ekthesi-sok-gia-ta-xrei-sta-asfalistika-tameia-se-kindyno-oi-syntaxeis

«Συναγερμός» στην ΕΛ.ΑΣ. - Νέα προειδοποίηση προς ΟΛΟΥΣ τους πολίτες

Ειδικές συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών σε περίπτωση απάτης με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. 
Παρά τα υψηλά ποσοστά εξιχνιάσεων και συλλήψεων δραστών για εξαπάτηση πολιτών στη Δυτική Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν απόπειρες απάτης, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, από επιτήδειους πουτηλεφωνούσαν, κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας και με το πρόσχημα τροχαίου από συγγενικό τους πρόσωπο, επιχειρούσαν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
Πώς δρουν οι δράστες
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικέςτηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Συμβουλές
Στο πλαίσιο πρόληψης αυτής της μορφής εγκληματικότητας η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες:
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ., σύλληψη για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων,
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Επισημαίνεται ότι από Αρχές επιβολής του νόμου, νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο οργανωμένης και συστηματικής αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, η δράση τριών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες, ενέχονταν σε δεκάδες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών.
http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/739478/synagermos-stin-el-as-nea-proeidopoiisi-pros-oloys-toys-polites

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζει τα επικίνδυνα «παιχνίδια» η Τουρκία - Νέες παραβιάσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά

Η Τουρκία συνεχίζει τις επικίνδυνες προκλήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ενημέρωση του το ΓΕΕΘΑ από τις 03:00 τα ξημερώματα έως και τις 05:30 το πρωί το τουρκικό πολεμικό CN-235 μπήκε και βγήκε δυο φορές στο FIR AΘHNΩN κάνοντας υπερπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά.
Την πρώτη φορά μπήκε στο FIR Αθηνών στις 03:38 και βγήκε στις 03:40. Το ίδιο αεροσκάφος ξαναμπήκε στο FIR Αθηνών στις 05:32 πάλι πάνω από τηνήσο Παναγιά και βγήκε στις 05:33.
http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/738207/synexizei-ta-epikindyna-paixnidia-i-toyrkia-nees-paraviaseis-pano-apo-ti-niso-panagia

ρακινός αξιωματούχος: Το Ιράκ δεν επιθυμεί συμμετοχή της Τουρκίας στη Μοσούλη

Διαψεύδει αξιωματούχος της ιρακινής κυβέρνησης τη δήλωση που έκανε την Παρασκευή στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας  Άστον Κάρτερ, ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ για τη Μοσούλη.
Ο κ. Κάρτερ μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή είχε κάνει την επίμαχη δήλωση, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητη η έγκριση της Ιρακινής κυβέρνησης.
Ο Ιρακινός αξιωματούχος, ωστόσο, μιλώντας στο ΒΒC τόνισε πως το Ιράκ δεν επιθυμεί την συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης τηςΜοσούλης.
«Δεν αναλογεί κανένας ρόλος στην Τουρκία στην απελευθέρωση της Μουσούλης. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να σταθεί στο πλευρό του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, να μην παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ, να σέβεται τις γειτονικές σχέσεις και να μην απειλεί την ενότητα του Ιρακινού λαού, στην Μοσούλη ή οπουδήποτε», πρόσθεσε.
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/51454/erntogan-sevomaste-ta-synora-kathe-ethnoys-akoma-kai-an-ayto-ragizei-tin-kardia-mas?utm_source=www.newsbomb.gr&utm_medium=dpgNewsBox&utm_campaign=CNN_NEWS

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν παρασύρθηκε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Το ΥΠΕΞ είναι πολύ προσεκτικό και μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», με αφορμή τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα, ότι το υπουργείο παρασύρθηκε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και ζήτησε να σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει, όπως είπε.
Ο Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη καθώς στο εσωτερικό της έχει πολλές αντιφάσεις, ενώ πιέζεται και από την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ. Πάντως, υπογράμμισε πως εκείνες οι τουρκικές δυνάμεις που ονειρεύονται αναθεώρηση των Συνθηκών κάνουν λάθος, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι όποιες δηλώσεις γίνονται με το βλέμμα στη Μοσούλη και όχι στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία, δεν θέλει να δημιουργηθούν κουρδικές ζώνες σε Συρία και Ιράκ.
Τέλος, για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η γειτονική χώρα έχει μια δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το εάν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
http://www.kathimerini.gr/879804/article/epikairothta/politikh/kotzias-to-ype3-den-parasyr8hke-apo-to-thlegrafhma-toy-ape

Το οθωμανικό παρελθόν θυμήθηκε ο Ερντογάν: Θα πολεμήσουμε τους εχθρούς μας στο εξωτερικό

"Η Τουρκία δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της" διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία ακόμη "πύρινη" ομιλία του
Μετά τον αποκλεισμό των τουρκικών δυνάμεων από την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη στην ιρακινή πόλη Μοσούλη και τις εδαφικές κατακτήσεις των Κούρδων στη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάνπροειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Τουρκία "δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της" αλλά μπορεί να δράσει μόνη της για να εξοντώσει τους εχθρούς.
Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν έδωσε μια εικόνα της χώρας, περιορισμένης από ξένες δυνάμεις που "στοχεύουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την οθωμανική και σελτζουκική ιστορία μας", όταν οι πρόγονοι της Τουρκίας κυριαρχούσαν από την κεντρική Ασία ως τη Μέση Ανατολή.
"Από τώρα και στο εξής δεν θα περιμένουμε τα προβλήματα να χτυπήσουν την πόρτα μας, δεν θα περιμένουμε έως ότου το σπαθί στραφεί εναντίον μας, δεν θα περιμένουμε τρομοκρατικές οργανώσεις να έρθουν να μας επιτεθούν», δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων μουχτάρηδων, τοπικών διοικητών προσκείμενων στην κυβέρνηση.
"Όποιοι υποστηρίζουν την διχαστική τρομοκρατική οργάνωση, θα τους εκριζώσουμε», τόνισε, αναφερόμενος στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που εδώ και 30 χρόνια μάχονται κατά της Τουρκίας, εξαπολύοντας τις επιθέσεις τους από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία.
"Αφήστε τους να πάνε οπουδήποτε έως ότου τους βρούμε και τους εξοντώσουμε. Το λέω αυτό πολύ καθαρά: Δεν θα μπορούν να βρουν ειρήνη σε κανένα μέρος στο εξωτερικό".
Ο Τούρκος πρόεδρος ολοένα και ανεβάζει τους τόνους στις ομιλίες του τις τελευταίες μέρες, αντιδρώντας στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη και για τη στήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Η Άγκυρα έχει ανοίξει μέτωπο με το Ιράκ για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, καθώς για το το ποιος πρέπει να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στην σουνιτική μουσουλμανική πόλη, η οποία υπήρξε κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και θεωρείται από την Τουρκία ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.
Ο Ερντογάν προειδοποίησε, επίσης, για αιματοχυσία αν ο ιρακινός στρατός στηριχτεί σε σιίτες μαχητές και υποστήριξε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ για ενίσχυση των επιχειρήσεων στη Μοσούλη με τουρκικά μαχητικά. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι είναι απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης ποιοι συμμετέχουν στην εκστρατεία.
"Πίστευαν ότι μπορούσαν να μας αποκλείσουν από την Μοσούλη με το να μας εκνευρίσουν με το PKK και το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)…Πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές εξελίξεις με τα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων», επισήμανε. «Γνωρίζουμε ότι τα όπλα των τρομοκρατών θα εκπυρσοκροτήσουν σύντομα στα χέρια τους», προειδοποίησε.

"Είστε ξένοι εδώ"

Η Άγκυρα έχει μια ολοένα και αυξανόμενη αίσθηση ότι δεν έχει την δύναμη να ελέγξει τα γεγονότα που διαδραματίζονται κατά μήκος των συνόρων της, καθώς ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και όχι στην απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την πρωταρχική αιτία του συριακού πολέμου κατά την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στην Συρία, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί χρήσιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Η Τουρκία, ωστόσο, τους θεωρεί εχθρούς και επέκταση του PKK.
«Γνωρίζουμε αυτές τις υποθέσεις σε αυτή την περιοχή. Είστε ξένοι σε αυτά τα μέρη. Δεν ξέρετε», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από το κοινό ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Τρίτη με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Τρίτης για απομάκρυνση από το Χαλέπι του Μετώπου Φατάχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Προειδοποιώ τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την φανατική ιρακινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ που σκοτώνει τον ίδιο της το λαό: Βρίσκεστε σε λάθος πορεία. Η φωτιά που προσπαθείτε να ανάψετε θα κάψει περισσότερο εσάς παρά εμάς», τόνισε.
«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με τον ρόλο που οποιοσδήποτε σχεδίασε για μας με αυτή την έννοια. Έχουμε ξεκινήσει να καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/to-othwmaniko-parelthon-thymhthhke-o-erntogan-tha-polemhsoyme-toys-exthrous-mas-sto-ekswteriko.4326990.html

Ποινική δίωξη κατά Δημήτρη Κοντομηνά για υποθέσεις φοροδιαφυγής

Κατηγορούμενος για βαρύτατα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα είναι για δεύτερη φορά ο Δημήτρης Κοντομηνάς, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για την εμπλοκή του ονόματός του στις λίστες φοροδιαφυγής.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικών δίωξεων κατά του επιχειρηματία για τις αξιόποινες πράξεις της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η υπόθεση αφορά στο ποσό των περίου 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φέρεται να προέκυψε από τις αποκλίσεις ανάμεσα στις καταθέσεις και στα δηλωθέντα εισοδήματά του το χρονικό διάστημα 2006 - 2008.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πάντως, αρνείται κατηγορηματικά την τέληση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης. Αξίζει να σημειωθεί δε πως η πλευρά του επιχειρηματία είχε προσφύγει και στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προσβάλλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από την Φορολογική Διοίκηση, χωρίς όμως ο επανέλεγχος να τον δικαιώσει.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ο οποίος και θα ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση.
Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση όπου ο ίδιος έχει καταστεί κατηγορούμενος, καθώς ήδη έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση της χορήγησης επισφαλών δανείων από το Ταχυδρομικού Ταμιευτήριο, όπου και πάλι ειναι αντιμέτωπος με βαριά κακουργήματα.
Πηγή: News247.gr
http://www.huffingtonpost.gr/2016/10/20/koinonia-oikonomia-kontominas_n_12572738.html?utm_hp_ref=koinonia

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τη Χίλαρι στο τρίτο ντιμπέιτ

ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ... ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ ΚΑΘΩΣ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 8ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στο Λας Βέγκας και το τελευταίο ντιμπέιτ ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου.
Η διάρκεια της τηλεοπτικής διαμάχης μεταξύ των υποψηφίων των Κομμάτων των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αντίστοιχα, διήρκησε 90 λεπτά και ήταν χωρισμένη σε έξι ενότητες των 15 λεπτών η κάθε μία.
Τα ποσοστά τηλεθέασης της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη τηλεμαχίαχαμηλότερα ωστόσο από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο ντιμπέιτ των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα.
Το περιοδικό Variety έγραψε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας μέτρησης τηλεθέασης Nielsen καταδεικνύουν ότι η τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του μεγιστάνα των ακινήτων συγκέντρωσε ποσοστό 39,7% στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον-Τραμπ τον Σεπτέμβριο είχε καταγράψει επίδοση46,2% στις μετρήσεις που μεταφράστηκαν κατόπιν σε ένα τηλεοπτικό κοινό 84 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Επί 90 λεπτά, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ,«σφυροκόπησε» με απτά επιχειρήματα την υποψήφια των Δημοκρατικών, σε τέτοιο βαθμό που η Χίλαρι Κλίντον, υπό το βάρος της «χιονοστιβάδας» αποκαλύψεων σε βάρος της, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε χιλιάδες εσωτερικά emails που διέρρευσε πρόσφατα ο ιστότοπος Wikileaks, αναγκάσθηκε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», εμπλέκοντας τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Πούτιν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

H Κλίντον έσπευσε να υπεκφύγει των κατηγοριών ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα τραπεζικών κολοσσών και ισχυρών παικτών της Γουόλ Στριτ, όπως η Goldman Sachs,  κατηγορώντας τον Τραμπ ότι δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από ό,τι για Αμερικανούς στρατιωτικούς και ειδικούς πληροφοριών, παρερμηνεύοντας εμφανώς την άρνηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να δεχθεί, χωρίς στοιχεία, τη βεβαιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έχει προσπαθήσει να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης εάν ηττηθεί, κλιμακώνοντας τους ισχυρισμούς που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες περί «στημένων» εκλογών.
http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/738361/proedrikes-ekloges-hpa-pos-o-tramp-strimoxe-ti-xilari-sto-trito-ntimpeit-vids

Τραγωδία στο Λασίθι: Βρήκε νεκρό τον γιο του

Τραγική φιγούρα ο πατέρας…
Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (19/10/2016) ένας 30χρονος άνδρας στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου.
Τον 30χρονο που - σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πρώην χρήστης ουσιών - εντόπισε νεκρό ο πατέρας του ενώ δίπλα του βρέθηκαν χάπια.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας καθώς επίσης και Ιατροδικαστής ενώ η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Πηγή: cretalive.gr

Σύνοδος Κορυφής: Προσφυγικό, Brexit και Ρωσία στην ατζέντα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το Συριακό – Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, η κατάσταση στη Συρία, η έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά CETA, το Προσφυγικό και το Brexit, θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Κατά την άφιξή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώ γρίφος παραμένει ακόμα η στάση Γερμανίας και Γαλλίας για τοΣυριακό και τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Μόσχα.
Προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως η ΕΕ αφήνει, σε σχέση με το Συριακό, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος»
Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θα ληφθεί απόφαση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο.
Στην προηγουμένη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για Συριακό και Ουκρανία. Τότε η Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «δύσκολες» τις συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο, ενώ ο Φρ.Ολάντ μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία.
Όσον αφορά το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών πρώτη φορά μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε γιαενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι το Μάρτιο.
Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις περιμένουν να δουν πώς βλέπει το Λονδίνο τη σχέση που θα έχει με την ΕΕ μετά το διαζύγιο. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι «27» ξεχωριστά έχουν υπογραμμίσει πως θα επιμείνουν στη διασύνδεση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά με την ελευθερία μετακίνησης.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός». Ο Σουλτς συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, αν και αναμένεται η Μέι να μιλήσει στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τουσκ απέρριψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός εχθρικό κλίμα στη Σύνοδο και είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα. Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να καμφθούν οι βελγικές αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.
http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/738345/synodos-koryfis-prosfygiko-brexit-kai-rosia-stin-atzenta

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Κοτζιάς: Δεν είναι τυχαίο, ότι μας ονοματίζουν 'σκληρά καρύδια'

Σκληρές απαντήσεις στις προκλήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών. "Οι σχεδιασμοί τους δεν έχουν τύχη μ΄εμάς" το μήνυμα προς την Άγκυρα και προς τα Τίρανα "Έχουμε 10πλάσιο ΑΕΠ και ισχυρότερα αμυντικά συστήματα"
«Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν «σκληρά καρύδια», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής μιλώντας για όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία, από τις τουρκικές γκρίζες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, και το τσάμικο ζήτημα, μέχρι το Κυπριακό και την κριτική που του άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει "έπαθλο" κανενός» υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η κούρσα εθνικιστικής πλειοδοσίας, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να τελειώνει» καθώς η ελληνική διπλωματία δεν θα επιτρέψει «η πολιτική της ειρήνης να κατανοηθεί εσφαλμένα ως πολιτική υποχωρήσεων ή κατευνασμού».
Την έξαρση του ιδιότυπου αναθεωρητισμού της τουρκικής πολιτικής σκηνής μετά την επάνοδο στοιχείων εθνικισμού από πολλές πλευρές- εφόσον ό,τι γίνεται αντικείμενο διαπάλης στο εσωτερικό, αποκτά και εξωτερική διάσταση- όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, η ελληνική διπλωματία την αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση και με μια μακροπρόθεσμη ματιά». «Δεν την υποτιμάμε, αλλά ούτε και την υπερτιμάμε», σημειώνει.

"Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν έχουν καμία τύχη μ' εμάς"

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, αναφέρει ότι «παραμένει η προσπάθεια κύκλων των τουρκικών ελίτ να θέτουν υπό αμφιβολία το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτό» με στόχο «να γκριζάρουν αυτά τα δίκαια και κατόπιν να τα θέσουν σε διαδικασία αμφισβήτησης κάτω από τη σκοπιά ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού».
Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν έχουν καμιά τύχη με εμάς», «έχουμε εξαιρετική άμυνα και διπλωματία», «η Ελλάδα γνωρίζει τι θέλει και πώς μπορεί να αποτρέπει εκδηλώσεις κάθε είδους. Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και στα ιστορικά μας δικαιώματα».
Σχετικά με την άρση της βίζας που ζητάει η Τουρκία από την ΕΕ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας και ταυτόχρονα φροντίζει να αυξάνει το πολιτικό κόστος για όποιον την υπονομεύσει.

"Ανύπαρκτο πρόβλημα το τσάμικο"

Απαντώντας για την αναφορά του Επιτρόπου Γ. Χαν σε «τσάμικο ζήτημα» ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα το αλβανικό αίτημα να συζητηθεί και αυτό «το ανύπαρκτο πρόβλημα», εξήγησε ότι υπάρχουν φωνές ρεαλισμού και συνεργασίας στην Αλβανία» αλλά και «τα αντικειμενικά συμφέροντα και στις δύο χώρες που απαιτούν καλές σχέσεις» και τόνισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.
Ως προς τον κ. Χαν, ειδικότερα, του καταλογίζει τρία λάθη: «Το πρώτο, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση και ρόλο βγήκε και δημοσιοποίησε κατάλογο θεμάτων διαπραγμάτευσης. Το δεύτερο, χειρότερο από το πρώτο, είναι ότι συμπλήρωσε τον κατάλογο με ένα ανύπαρκτο θέμα. Το τρίτο είναι ότι με αυτό τον τρόπο κινδύνεψε να τινάξει στον αέρα την όλη διαπραγμάτευση».
Παράλληλα όμως επιρρίπτει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ορισμένοι συνηθίζουν να υιοθετούν οτιδήποτε λέει ο οποιοσδήποτε αρκεί να στρέφεται σε βάρος της Ελλάδας και της εξωτερικής μας πολιτικής. Ελπίζω κάποια στιγμή να συνέλθουν».

"Για μετρημένους πατριώτες η εξωτερική πολιτική"

Ο κ. Κοτζιάς τονίζει επίσης ότι «η εξωτερική πολιτική δεν είναι για δημοσιοσχεσίτες. Είναι για υπεύθυνους, μετρημένους πατριώτες που φροντίζουν όσο καλύτερα μπορούν τα συμφέροντα της χώρας». Εξηγεί επίσης ότι «κάποιοι συνήθισαν να έχουν το υπουργείο σαν σουρωτήρι πληροφόρησής τους. Να μαθαίνουν το τι συμβαίνει ακόμα και πριν τον υπουργό. Η περίοδος αυτή τέλειωσε. Ό,τι οφείλει να είναι δημόσιο γίνεται δημόσια. Ό,τι απαιτεί διαπραγματεύσεις και προφύλαξή τους θα προφυλάσσεται. Γίναμε ξανά μια χώρα με εξωτερική πολιτική που εκτιμάται και γίνεται σεβαστή. Μια εξωτερική πολιτική νηφάλια, σοβαρή με πλειάδα πρωτοβουλιών. Μόνο στον τελευταίο χρόνο φτιάξαμε πέντε νέους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς. Οι πρωτοβουλίες μας βρήκαν ανταπόκριση και αυτό δείχνει το διεθνές κύρος που επανακτά η χώρα».
Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά δέχεται έξωθεν πιέσεις, να κάνει πίσω σε θέματα σχετικά με την Αλβανία και τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς απαντά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν «σκληρά καρύδια», σημειώνει ότι «ακόμα και πριν μια εβδομάδα θέσαμε βέτο» και ο ίδιος υπενθύμισε σε όλους ότι η ΕΕ πρέπει να διέπεται από τους κανόνες του δικαίου και ότι αυτό είναι που την ξεχωρίζει από άλλες περιφερειακές συνεργασίες και ενώσεις». «Πέρσι» προσθέτει «την προηγουμένη του πρώτου ταξιδιού μου τον Ιούνιο του 2015 στη ΠΓΔΜ, έκανα χρήση βέτο ως προς αυτή τη χώρα. Φέτος έκανα χρήση βέτο τασσόμενος κατά των σε βάρος της κυρώσεων.

Για το Κυπριακό

Απαντώντας σχετικά με το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «το θεμέλιο στο Κυπριακό πρόβλημα είναι η ξένη κατοχή στο όνομα ενός συστήματος εγγυήσεων» που πρέπει «να καταργήσει μια πραγματική λύση οριστικά και αμετάκλητα» και τονίζει ότι οι συμβιβασμοί «πρέπει να είναι καλοί και όχι σάπιοι».
«Απαιτούμενο για να υπάρξει λύση» όπως υπογραμμίζει είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, ενώ ερωτηθείς, χαρακτηρίζει «αχρείαστη και επικίνδυνη» μία συμφωνία σταδιακής αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία ολοκλήρωσης αποσαφηνίζοντας κατηγορηματικά ότι «από τη στιγμή που θα υπάρχουν συνιστώσες πολιτείες με ίδιας ποιότητας δικαιώματα, το πρόβλημα δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο μέλλον» καθώς «ανοικτή ημερομηνία σημαίνει νομιμοποίηση και διαιώνιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Άμεση ομολογία μη λύσης του Κυπριακού».
Ως προς ένα νέο εναλλακτικό σύστημα ασφαλείας ο κ. Κοτζιάς αποσαφηνίζει ότι «το προς λύση πρόβλημα είναι η ασφάλεια όλων των Κυπρίων, όχι τα συμφέροντα τρίτης χώρας» και «όχι αυτό που επιθυμούν κάποιοι στη θέση των "εγγυήσεων" ως προς όλο το νησί, τουρκικές "εγγυήσεις" αποκλειστικά για τους Τουρκοκύπριους» καθώς «αυτό θα σήμαινε ντε-φάκτο τη διχοτόμηση του νησιού και την μετατροπή του κατεχόμενου μέρους σε προτεκτοράτο», διερωτόμενος: «τότε προς τι όλη η προσπάθεια; Για να νομιμοποιηθεί η κατοχή; Κάποιοι άλλοι στη βάση της ίδιας "λογικής", θέλουν να δοθεί στη Τουρκία στρατιωτική βάση. Επιθυμούν, δηλαδή, τη νομιμοποίηση κατοχής τμήματος του νησιού, την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών σχεδίων της Άγκυρας, τη συγκρότηση πηγής μελλοντικών προβλημάτων»
Τέλος, απαντώντας σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί το ΥΠΕΞ για τους «κύκλους» μέσω των οποίων απαντάει στις προκλήσεις, ο κ. Κοτζιάς τονίζει: «Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διεθνή πρακτική ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. «Άλλωστε» σημειώνει «και επί ΝΔ χρησιμοποιήθηκε αυτή η τακτική για θέματα που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ και τις τουρκικές προκλήσεις. Φαίνεται ότι κάποιοι και κάποιες ή δεν έχουν καλή μνήμη ή δεν γνώριζαν όταν κυβερνούσαν τι έκανε «η δεξιά τους».

 http://news247.gr/eidiseis/politiki/kotzias-den-einai-tyxaio-oti-mas-onomatizoyn-sklhra-karudia.4320243.html