Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στην ΕΕ

Ktx

Η κυβέρνηση της Κύπρου εισηγείται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) σειρά μέτρων για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας του 2001.
Μεταξύ άλλων, ζητά να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Συγκεκριμένα, η Λευκωσία ζητά από τους μόνιμους αντιπροσώπους να καλέσουν την Τουρκία:
- Να παράσχει στην Επιτροπή πλήρη κατάλογο με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι αυτή τη στιγμή και/ή που σκοπεύει να λάβει για να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ του 2001.
- Να υποβάλλει έκθεση προόδου σε εξαμηνιαία βάση αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε, καθώς και ποίο ήταν το αποτέλεσμά τους.
- Να παράσχει στην Επιτροπή μια πλήρη και ολοκληρωμένη λίστα με το καθεστώς που ισχύει για την ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα.
- Να παύσει κάθε δραστηριότητα διαφήμισης ή άλλης προώθησης της παράνομης πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στο βόρειο τμήμα του νησιού.
- Να απέχει από την συμπερίληψη σε διεθνείς εκθέσεις ή φόρα κάθε διαφήμισης ή άλλης προώθησης για παράνομη πώληση των ε/κ περιουσιών στο βόρειο τμήμα.
- Να δημοσιεύσει στην τουρκική γλώσσα σε εφημερίδες τα σχετικά σημεία της απόφασης του ΕΔΑΔ για δίκαιη ικανοποίηση (η οποία εκδόθηκε στις 12 Μαΐου 2014).
- Να καταχωρήσει το πλήρες κείμενο της κύριας απόφασης και της απόφασης για τη δίκαιη ικανοποίηση σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες, στην αγγλική και τουρκική.
- Να εισάγει άμεσα μέτρα για παύση κάθε «μεταβίβασης» περιουσιών που ανήκουν σε εκτοπισμένους, όπως πράξεις «πώλησης», «μίσθωση» και «υποθήκευσης».
- Να εισάγει άμεσα μέτρα για παύση κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας που διεξάγεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νόμιμου ιδιοκτήτη της περιουσίας.
http://www.prisonplanet.gr/εθνικά/123429-η-κύπρος-καταγγέλλει-την-τουρκία-στην-εε