Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ο Πούτιν ξεφτίλισε δημοσίως τον επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Για την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης πυραύλου από το νέο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας

Η Ρωσία προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση ενός νέου πυραύλου-φορέα, από ένα νέο κοσμοδρόμιο κοντά στα σύνορα με την Κίνα και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την εκτόξευση ως "ιστορικό γεγονός".
Ο μη επανδρωμένος πύραυλος-φορέας Soyuz, μετέφερε τρεις δορυφόρους, ενώ εκτοξεύτηκε από το νέο πεδίο πυραυλικών εκτοξεύσεων Βοστότσνι (Vostochny). 
Η εκτόξευση του Soyuz αναβλήθηκε δύο λεπτά πριν από την πραγματοποίησή της, την Τετάρτη και τελικά καθυστέρησε για 24 ώρες προκειμένου ν΄αντιμετωπιστούν τεχνικά προβλήματα.
Το γεγονός εκνεύρισε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ταξίδεψε για χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να την παρακολουθήσει.
Επίσης, η εκτόξευση του πυραύλου είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και η αναβολή προκάλεσε πολύ αρνητική εντύπωση, ενώ μάλιστα ο τομέας της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας, αντιμετωπίζει μακροχρόνια προβλήματα. 
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ενόχληση του Ρώσου προέδρου ήταν τόσο μεγάλη που επέπληξε δημσίως τον επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ρωσίας Roscosmos, Ιγκόρ Κομάροφ και το αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ντμίτρι Ρογκόζιν. 
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" αν αποδειχθεί το εμπόδιο ήταν το αποτέλεσμα της "προχειρότητα".
"Χωρίς καμία αμφιβολία θα πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα" είπε ένας εμφανώς δυσαρεστημένος Πούτιν στη συνέλευση των υπαλλήλων του κοσμοδρομίου, μετά την αποτυχημένη εκρόξευση της Τετάρτης. 
 http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/263719/o-poytin-xeftilise-dhmosios-ton-epikefalhs-ths-dia.html