Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Τουρκικό σχέδιο κατάληψης της νήσου Πασά: Πραγματικότητα ή μπλόφα με το βλέμμα στο Καστελόριζο;

Μετά την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έπειτα από πρόσκληση της ελλαδικής κυβέρνησης, παρατηρείται τεράστια κινητικότητα στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, με την Τουρκία να έχει αποθρασυνθεί εντελώς.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών, ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, είχε ήδη μεταβεί στην φρεγάτα TCG Gökova (F-496) κλάσης O.H. Perry, για να παρακολουθήσει την επιχείρηση κατάληψης της νήσου Πασά από την ομάδα SAT, κατά το πρότυπο της κατάληψης της δυτικής Ιμια τον Ιανουάριο του 1996.
Συγκεκριμένα, σε έγγραφο του τουρκικού Επιτελείου αναφέρεται ότι «Μετά την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από το Ναύαρχο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, μετά την κατάληψη των 17 νησιών από τους Έλληνες και μετά την πρόσφατη παρενόχληση των πολεμικών πλοίων στα τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικά πλοία, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ θα μεταβεί για να παρακολουθήσει επιχειρησιακή δραστηριότητα στο Αιγαίο».
Το όλον θέμα πάντως, διέρρευσε και υπήρξε, όπως χαρακτηρίζεται, άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς με την ανακοίνωση αποστολής Στρατού στη νησίδα Πασά.
Άραγε, μήπως οι Τούρκοι μπλοφάρουν και στην πραγματικότητα εποφθαλμιούν την δημιουργία επεισοδίου σε άλλο σημείο, όπως για παράδειγμα στο Καστελόριζο, έχοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απασχολημένες αλλού; Πως έφτασε άραγε το εν λόγω έγγραφο στην ελληνική πλευρά;
Όπως και να χουν τα πράγματα, η Τουρκία τεστάρει αντιδράσεις.
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr