Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Το ελληνικό γιαούρτι εις θάνατον

Ανοίγει κερκόπορτα για χρήση σκόνης γάλακτος και αθρόες εισαγωγές, «σκοτώνοντας» τους παραγωγούς

Καίριο πλήγμα στο ελληνικό γιαούρτι ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικαλούμενο την ανάγκη προσαρμογής στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στον κώδικα τροφίμων και ποτών, που αποσυνδέουν το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού, αφήνοντας «παραθυράκι» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως το σχέδιο των αλλαγών θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές φτηνών προϊόντων γάλακτος, ανατρέποντας τα δεδομένα στην αγορά και δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους Ελληνες παραγωγούς.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί τη νέα παγκόσμια τάση στον χώρο των γαλακτοκομικών, με τις μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων να θέλουν να οικειοποιηθούν τον όρο Greek Yogurt. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τσέχοι έχουν υποβάλει στην Κομισιόν σχέδιο με το οποίο διεκδικούν να παρασκευάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα κάνοντας χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει ήδη κοινοποιήσει αιτιολογημένη διαφωνία σε όλα τα κράτη-μέλη.
Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου οι σύλλογοι αγελαδοτρόφων και κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι ο παλιός κώδικας ανέφερε ρητά πως το γιαούρτι γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη ζύμωση νωπού γάλακτος, ενώ ο προτεινόμενος κώδικας τροφίμων προβλέπει ότι γίνεται από γάλα. Αυτό ανατρέπει όλα τα δεδομένα και νομιμοποιεί τη χρήση σκόνης για το γιαούρτι, οδηγώντας σε αφανισμό τον κλάδο.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα υποστηρίζοντας ότι τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μια προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή η πληροφορία για το είδος του γάλακτος θα αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του. «Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης» αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή του.
http://www.dimokratianews.gr/content/60957/elliniko-giaoyrti-eis-thanaton